• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv      • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Zayiat, gıda krizini körüklüyor

15 Haziran 2022 Çarşamba 07:00
12
14
16
18

Zayiat, gıda krizini körüklüyor


   ► Türkiye’de yılda yaklaşık 12 milyon ton meyve ve sebze henüz sofralara ulaşmadan israf oluyor

           DİLAY SARKİLER      
     Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın açıkladığı güncel verilere göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Meyve ve sebzeler ise israf edilen ürünlerin başında geliyor. Tarım ürünlerinin yüzde 53’ü tarladan sofraya ulaşamıyor. Bu oran yaklaşık 12 milyon ton meyve ve sebzenin zayi olduğunu gösteriyor.
     Tarlada toplama ve istifleme sırasında yanlış uygulamalar nedeniyle israf olan ürünün yanı sıra meyve-sebze halleri ve tüccar ardiyelerinde yeterli soğutma yapılamaması, hava koşullarından ürünün korunmasındaki eksiklikler de büyük oranda kayba yol açıyor.
     Küresel gıda krizinden söz edildiği bu günlerde gıdada israfın önlenmesi öncelikli konuların başında gelirken, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları konuyla ilgili ivedilikle adım atılması gerektiğine değiniyor.

“KALİFİYE TARIM İŞÇİLERİ YETİŞTİRİLMELİ”
     İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, meyve ve sebzede zayiatın pazar yerleri ve meyve-sebze halinden daha çok üretim alanlarında gerçekleştiğini belirtti. Erişen, tarım ürünlerinin toplanması ve istiflenmesindeki yanlış uygulamaların zayiatı artırdığına değinerek, “Daha önce Konya’da gerçekleştirdiğimiz toplantıda tarım işçileri ile bir araya gelerek, almaları gereken eğitimler ve sertifikalar ile ilgili çalışma gerçekleştirmek istedik. Ancak henüz hayata geçirilmiş bir proje yok maalesef. Tarım işçilerinin eğitimi konusunda hükümet eli ile çalışmalar yapılması gerekiyor. Ürünleri toplayan işçilerin de kalifiye olması lâzım. Neyi, nasıl yapması gerektiğini bilmeyen biri ürün topladığı zaman örneğin domatesin sapını uzun kesiyor, bu da istifleme esnasında diğer domatesin hasar görmesine neden oluyor. Ürünlerin yanlış kesilmesi, yanlış istiflenmesi de çürümeyi hızlandırıyor” dedi.

“YENİ HAL YASASI TALEPLERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURMALI”
     Erişen, akaryakıt ve elektrik zamlarından sonra depolama alanlarında zorunlu tasarruflara gidilmesi de gıda zayiatını arttıran unsurlardan olduğuna değinerek, “Bu konuda özellikle pazar yerlerinde küçük ölçekli soğuk hava depolarının olması gerekiyor. Belediyenin de bir soğuk hava deposu olması lâzım. Pazarcılar ürünlerini buralarda muhafaza ederek bozulmaların, çürümenin önüne geçebilmeli. Bu konuda da çalışma ve taleplerimiz var. Ancak henüz bir adım atılmadı. Özellikle akaryakıt ve enerji zamlarının ardından bu şekilde ortak kullanılabilecek soğuk hava depoları ihtiyacı daha da önemli hâle geldi. Yeni Hal Yasası çıkacak, yasada bu konuda da adımlar atılmasını bekliyoruz. Tarım işçilerinin kalifiye hâle getirilmesi ve ürünlerin depolanması ile ilgili adımlar zayiatın büyük ölçüde önüne geçilmesini sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

“TEZGÂHTA KALAN ÜRÜNLE TENCERE KAYNATAN AİLELER VAR”
     Pazar yerlerinde ürün zayiatı daha az olsa da bu ürünlerin israf olmaması için pazarcıları ürünleri çöpe atmamaya, uygun şekilde ayırıp, akşam pazarında durumu olmayan insanların bu ürünlerden yararlanmasını sağlamaya teşvik ettiklerini söyleyen Erişen, “Ne yazık ki ekonomik sıkıntıların artmasıyla tezgâhta kalan ürünlerle sofrasını kuran birçok aile var. Büyük Pazar yerlerinde özellikle bu ürünlerle en az 100 aile tenceresini kaynatıyor. Ama bu durum üretim bölgelerinde çok daha farklı işliyor, bu bölgelerde zayi olan ürünün değerlendirilebilmesi mümkün olmuyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yaptıkları işle ilgili hiçbir eğitimleri yok. Bu sebeplerle zayiat arttıkça bu da diğer tüm etkenlerle birlikte fiyatlara yansıyor” diye konuştu.

“ZAYİATA ÇÖZÜM BULMAK, ÜRETİCİ VE TÜCCARLARI AŞIYOR”
     Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, tarım ürünlerinde kaybın büyük kısmının toptancı hallerinde gerçekleştiğini işaret ederek, “Genel kanat üretimden sofraya kadar yüzde 20-30 arası tarım ürünü zayi oluyor. Bu kaybın büyük kısmı toptancı hallerinde veya ürünlerin işlemesinin yapıldığı tüccar ardiyelerinde yaşanıyor. Sebze ve meyvede ürünlerin doğası itibariyle doğal bir zayiat zaten mevcut. Bu zayi olan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda ise çözüm üretmek üreticilerin ve tüccarların gücünü aşıyor. Çözüm için bütün bileşenler bir araya gelerek, yeni uygulamalar ile önlem alınmasını sağlamalı” diye konuştu.

 


+ Benzer Haberler
» Ayakkabı boyasına bir yılda %700 zam
» Zeytinde ‘Var-Yok Yılı’ makası azaldı
» Dağıtmalık değil, ‘tadımlık’ aşure
» Otomobil satışında ‘6 ay kısıtlaması’nın taslağı hazır
» Konut sorununun çözümü enflasyonun düşmesinde
» İlaç zammı eczacının kârını eritiyor
» “E-ticarete karşı Kemeraltı esnafı yenilenmeli”
» Dar gelirlinin evi boş kaldı
» Patates üreticisinde ‘psikolojik memnuniyet!’
» Yumurtacının maliyet hesabı tutmuyor


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 13.08.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni