Tarihi Vali Konağı eski günlerine dönecek
.png)
► İzmir Valisi Köşger, tarihi Vali Konağı’nın Katip Çelebi Üniversitesi’nde olan tahsisini iptal ettiklerini dile getirdi
SEZA NUR DEMİRPARMAK
İzmir’in Konak ilçesi Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan, tarihi Vali Konağı için önemli gelişme yaşandı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan eski valilik konutuyla ilgili son süreç hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla basın toplantısı düzenledi. Vali Konağı’nın Katip Çelebi Üniversitesi’nde olan tahsisini iptal ettiklerini dile getiren Köşger, konağın restore edilerek eskiden olduğu gibi yine Vali Konağı olarak kullanılacağını açıkladı. Köşger, en geç eylül ayı içinde konağın ihalesini yaparak 1-1,5 yıl zarfında binayı otantik halini bozmadan restore edeceklerini söyledi.
“KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ’NDE OLAN TAHSİSİ KALDIRDIK”
Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan valilik konutunun uzun yıllar hizmet verdiğini aktaran Köşger, “Süreç içinde bina yıpranmış ve valilerimizin hizmetini tam yerine getiremez hale geldiği için başka bir formu düşünülmüş, bir takas gerçekleşmiş burası Katip Çelebi Üniversitesi’ne rektörlük binası yapılmak üzere tahsil edilmiş. Daha evvel Ege Ordu Komutanına konaklık eden bina Vali Konağı olarak restore edilmiş ve valilimize hizmet vermeye başlamış. Son dönemde kamuoyu hassasiyeti dikkate alınarak, valiliğimizce yeni karar aşamasına geldi. Daha önce yapılmış olan tahsisi iptal etik burayı tekrar valiliğe alıyoruz, Katip Çelebi Üniversitesi’nde olan tahsisi kaldırdık. Bunu tekrar valiliğe aldık, Vali Konağı olarak kullanmak üzere. Bu binanın tarihi simgesel değeri nedeniyle bu karara vardık. Özellikle konağın komşularını arzularını dikkate aldık. O semtte oturan vatandaşlarımız Vali Konağı’nın kendi semtlerinde olan memnuniyeti bize ilettiler. Orayı restore ederken günün koşullarına cevap verecek şekilde binanın otantik tarihini bozmadan restore ederek yeniden valilerin kullanımına tahsis edeceğiz. Tarihte olduğu gibi kıymetli misafirleri ağırlamaya devam edecek. 9-10-11 Ağustos’ta anıtlar kurulu toplantısı var. Kurul toplantısında nihai projesini yetiştirip, onaylatacağız. En geç eylül ayı içinde ihalesini yaparak 1-1,5 yıl zarfında binayı otantik halini bozmadan restore edeceğiz” diye konuştu.
“TARİHİ DOKUYA UYUMLU VALİLİK EK BİNASI YAPILACAK”
Hükümet Konağı’nın arkasındaki binaların da dönüşüme girdiği müjdesini veren Köşger, “İzmir’in tarihi dokusunu ortaya çıkarma çalışmalarımız söylediklerimizden ibaret değil, devam eden bir sürü çalışma var. Buradaki tarihi dokuyla uyumlu olmayan beton bloklarla dönüştürülmüş. Depremde buranın dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Yıkılmasına karar verildi. Yıkılacak bina yerine daha önce burada adliye binası olarak kullanılan idari olarak Osmanlı döneminde yapılan bina var, bu konakla doku olarak uyumlu. 3 katlı, ortası bahçeli valilik ek binası projelendirildi. Yıkımımıza müteakip inşaat başlayacak, dış görüntü itibariyle tarihi dokuyla uyumlu valilik ek binası ortaya çıkaracağız. Sadece valiliğin hizmetlerinde kullanılacak. Dağılan valilik hizmetlerini toparlayacağız. Konak kaymakamlığı da burada olacak. Eski Sümerbank arazisinde tüm emniyet binalarının toplandığı günün ihtiyaçlarına cevap verecek emniyet binası gerçekleşmiş olacak. İzmir’de maalesef kamu bina sıkıntımız var. Türkiye’nin üçüncü metropolü, ülkenin kamu hizmetleri itibariyle geldiği belli bir nokta var. Hemen hemen hiçbir binamız şartlara cevap verecek şekilde değil. Mahalle arasında kalmış, dar sokaklardaki yetersiz binalarda kamu hizmetleri sürdürülmeye çalışılıyor. Onları da sağlıklı, günün koşullarına uygun yapılması için çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.
“26 RESTORASYON PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Haksız eleştiriler yapıldığını aktaran Köşger, İzmir’de görev yaptığı 2 yıllık süre zarfı boyunca 26 restorasyon projesini gerçekleştirdiklerini ve başlattıklarını belirtti. İzmir İktisat Kongresi’nin Cumhuriyet tarihindeki İzmir’in en önemli olayından biri olduğunu hatırlatan Köşger, “Bunun gerçekleştiği bina tescillenme aşamasında 1979 yılında yıkılmış o dönemin belediye başkanı tarafından. Mülkiyeti bizde değildi, mülkiyet sorununu çözdük arsayı satın aldık. Projesi 19 temmuzda Anıtlar Kurulu’nda onaylandı. İhale aşamasındayız, seri şekilde imalatına başlayacağız. 17 Şubat 2023’e, iktisat kongresinin yüzüncü yılında, 6 bin metrekare kapalı alanı olan kongre merkezini İzmir’e kazandıracağız. Orada da Cumhuriyet’in 100 yılını değerlendirecek, önümüzdeki 100 yıla projeksiyon olacak iktisat kongresini İzmir’de gerçekleştireceğiz. Uluslararası bir çalışma yürütülüyor. Dünyada iktisat alanında söz sahibi olan akademisyenlerin yer alacağı kapsamlı ve içerikli bir İktisat Kongresi’ni Cumhuriyet’in 100. yılında İzmir’de gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü: “İktisat Kongresi binasıyla ilgili yaptığımız çalışma oradaki diğer alanları da hareket getirdi. Hemen bitişiğinde tescilli olduğu için sürüncemede kalmış vakıflara ait yer var. Orası da tarihi dokuyu koruyarak oraya bir han yapılmasıyla ilgili hareketlenme başlamış. İktisat Kongresi binasının orada yapılması kendiliğinden dönüşüm getirecek. İzmir’in en değerli kısmının görsel çirkinlikten kurtulması bu şekilde mümkün olacak.”