“Sektör gelir kaybına uğradı”
.png)
► Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) yöneticileri, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret etti
HABER MERKEZİ
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) yöneticileri, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret etti. Ziyarete ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler’in yanı sıra ETİK Yönetim Kurulu üyeleri Murat Tolga Akın ve İbrahim Babak, ETİK Denetim Kurulu Üyesi Fatma Karabüber ile ETİK Danışma Kurulu Üyesi Ali Çağatay’ın katıldığı ziyarette, turizmin pandemide geçirdiği zorlu sürece ilişkin konular ele alındı. Pandeminin sektöre olumsuz etkilerinin azaltılması, Türkiye’nin ve İzmir’in dünya turizm pastasından daha fazla pay alabilmesi için çabalandığını belirten İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, bu amaçla kamu kesimi, meslek örgütleri, sektör temsilcileri ve konuyla ilgili tüm tarafların yoğun faaliyetlerde bulunduğunu ifade etti.
ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 1958 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk otelciler derneği olan ETİK’in Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli konaklama ve yeme-içme tesislerinin üyeleri olduğunu belirtti. İşler, “2022 yılında ülke turizminde olumlu gelişmeler yaşanacağına ilişkin geri bildirimler aldık. Önümüzdeki yıl tüm zamanların rekorlarının kırıldığı 2019 yılı hedeflerini yakalayacağına inanıyoruz. Sektör değiştiren nitelikli personele ulaşmada ortaya çıkan sorunları gidermeye, var olan istihdamı korumaya ve niteliğini arttırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“SEKTÖR CİDDİ GELİR KAYBINA UĞRADI”
Onlarca sektörü besleyen, sağladığı döviz girdisiyle cari açığın kapatılmasında önemli paya sahip, ciddi ölçüde istihdam yaratan turizm sektörünün son yıllarda art arda büyük darbeler yediğini belirten İşler, “Pandeminin ardından seyahat kısıtlamaları, orman yangınları felaketi, koronavirüsün varyantlarının yaşandığı süreçte döviz girdisi azalan sektör ciddi gelir kaybına uğradı ve zor bir dönemden geçti. Pandemi sürecinde turizme hizmet veren tesislerin hijyen, sağlık ve kriterlere uygunluklarının yetkili akreditasyon firmalarınca denetlendi. Bu tesisler güvenli turizm sertifikası alarak faaliyet gösterdi. Konaklama ve yeme-içme tesisleri bu hassas dönemde türlü fedakarlıklar göstererek, risk alarak misafirlerine kapılarını açtı” ifadelerini kullandı.
