• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
28/12/2021 06:11
Yeni Yıla Girerken Zerrin Tekindor’u Seyrettim, Kuşburnu Çayı İçtim

daveroğuz@gmail.com

     Yeni yıla giriyoruz. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir yıl diliyorum. Salı günü bir ağabeyim; kendisiyle tiyatroya gelip gelemeyeceğimi sorunca kıramadım. Doğruca, ünlü alışveriş merkezlerinin birinde olan tiyatroya gittim. Zerrin Tekindor, “Toz” adında, Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, Hira Tekindor’un yönettiği tek kişilik bir oyun oynadı. Bunlardan bahsetmemin sebebi, burasının adı keyif Köşesi ya; keyif aldığım bir şeyi sizinle paylaşmak isterim. Zerrin Tekindor sahneye çok hakim. Seyirciyle harika bir iletişimi var. Kendi çocukluğumun, gençliğimin İstanbul’unu oyunda beraber yaşadık.

     Kendi yaptığı efektler, diksiyonu, vücut dili çok güzel. Her ne kadar, değişik kişilerin aksanları bazen birbirine karışsa da ziyanı yok. Bertolt Brecht, tiyatronun eğlendirmesinin önemine değinmemiş miydi? Ben de çok eğlendim. Bu oyun olur da, İzmir’e gelirse kaçırmayın derim. Boş zamanınızda ne yaparsınız ? diye soranlara; kitap okur, tiyatroya giderim diyorsanız; zaten kısıtlı bütçelerle bir şeyler yapmaya çalışan sanatçılara da, eserlerine değer vererek, alarak, kullanarak, faydalanarak, izleyerek  destek olalım. Bu arada bir not düşeyim; benim gittiğim oyun, ağzına kadar doluydu. Diyeceksiniz ki, yönetmenin, ışıkçının, kostümü yapanın, dekoru yapanın hiç mi bu olan bitenin başarısında payı yok. Tabii ki, herkesin, hepsinin eline, aklına sağlık.

     Gelelim bahçeye, bitkilere. Kış geldi. Bitkiler uykuda, hepsi mi? Hepsi diyeceğim ama yok; arada değişik şeyler oluyor. Bahçemde kış tatlısı (Chimonanthus praecox) yapraklarını dökerek, aynı anda hoş kokulu, ufak, sarı çiçeklerini açmaya başladı. Parfüm kutusu çiçekleri (Sarcococca hookeriana) de hoş kokulu çiçeklerini yakında açarlar. Amerikalılar’ın kağıt bitkisi dediği, Edgeworthia’lar da çiçeklerini ha açtılar, ha açacaklar. Kış hanımelinin de (Lonicera fragrantissima) kışın bahçemizi “olfaktif” olarak şenlendiren bitkilerden olduğunu unutmamak lazım.

     Yukarıda bahsettiğim bitkiler, sarı kış tatlısı çiçeği haricinde, beyaz renklidir. Biraz daha renk ve koku olsun isterseniz, size bir ağaççık öneririm. Adı Bodnant kartopu (Viburnum x bodnantense). Pembe çiçekler açan bir kartopu hibritinden bahsediyorum. Bu bitki, Viburnum farreri ile Viburnum grandiflorum’un çaprazlanmasıyla elde edilmiştir. Kokusunun insanı fethettiğinden midir bilmiyorum, fiyatı can sıkıcak kadar pahalı olabiliyor.  Bu arada kokulu başka kartopu cinsleri yok mu? Var; merak etmeyin. V. carlesii ve V. lantana, biraz daha ilkbahara doğru açarlar, kokuları da daha hafiftir.

     Daha kırmızı, gözalıcı bir şey yok mu? diye sorarsanız. Kuşburnu diyeceğim. Tamam çiçek değil ama, bazen inanılmaz turuncu, kırmızı renklere bürünüyorlar. Biliyorsunuz, sonbahar ve kış meyveleri inanılmaz besleyicidirler. Ceviz, fındık, kestane, meşe palamudu aklıma hemen gelenlerden. Güllerin atası olan Rosa canina ya da köpek gülleri de, bu günlerde yemişlerini veriyorlar. Bu yemişler, C vitamininden çok cömerttirler. Ayrıca, A vitamininden ve tanenden de çok zengindirler. Ekşimtrak tadı olan bu yemiş ancak, donlardan sonra toplanabilir. Soğuk hava bu yemişin yumuşayarak kullanılır hale gelmesine yardımcı olur.

     İçilebilir hale getirmek için bu yemişlerin bir kilosu, 10 cl (1 litrenin 10’da 1’i) su içinde kabukları patlayana kadar kaynatılır. Arkasından tohumlarından ve tüylerinden arındırmak için bir tülbent içinde, ya da süzgeç içinde sıkmak gerekir. Böylece, yoğun bir sıvı elde edilir. Bu sıvının ağırlığının yarısı kadar şeker ile kaynatılır. Daha sonra, söz konusu sıvı soğudukça donuk pıhtılaşmış bir hal alır. İşte bu sıvı soğuk havalarda çay olarak içilebilir. Bu arada Okşan Kurç kardeşime, kuşburnu reçelini sordum; karışık bir reçetesi var.

     “Meyvelerin sap kısmını ve uç kısmını keskin bir bıçakla kesmek gerekiyor. Güzelce yıkadıktan sonra, 2 kilogram kadar meyveyi, düdüklü tencerede 45 dakika kadar iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Daha sıcakken tel süzgeçten geçiriyoruz. Minik tüy ve dikenlerden arındırmak için, bu sıvıyı bir tencere üzerine yerleştirdiğiniz tülbent üzerine koyarak tencereye sıkıyoruz. Tülbentin gözenekleri tıkanırsa ya yeni tülbent bulun ya da bunu iyice yıkayarak kullanın. Kaynamaya hazır kuşburnunu damak zevkine göre 1,5 kilo şeker (5-6 su bardağı şeker) ilave edin. Yaklaşık 25-30 dakika, orta ya da kısık ateşte devamlı karıştırın ve üzerinde oluşan köpükleri devamlı temizleyin.

     Kuşburnu marmelatı sıcakken, bir kepçe yardımıyla kavanozlara dökün ve kapağını kapattıktan sonra ters çevirin ve soğumaya bırakın. Şeker kuşburnu içine yavaş yavaş ilave edilmelidir. Daha az şeker konması mümkün ama, bayağı ekşi olmasına ve daha çabuk küflenmeye neden olabiliyor.”  Okşan Kurç kardeşim harika bir tarif göndermiş ama, ben şu son kısmına katılmıyorum. Gerçekten reçelleri, marmelatları kavanozlarına hava girmemesi için sıcak sıcak ters çevirmek çok akıllıca. Ama unutmayın, biz ne yazık ki Fransa’da yasak olmasına rağmen; yemek endüstrisinde kullanılan kapaklara plastik türünden bir malzeme ile kaplatıyoruz. Hormon salgılayan organların işlevlerini bozan bu madde, yiyeceklere Bisfenol A karışmasına neden oluyor. Benden söylemesi.

     Bu hafta, her zamanki gibi sizinle paylaştığım 2 fotoğraf var. İlk fotoğraf benim çektiğim İngilizlerin kağıt bitkisi olarak adlandırdığı Edgeworthia chrysantha;  ikincisi Fadime kardeşimin çektiği kuşburnu fotoğrafı. Kendisine teşekkür ediyorum.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Referans oran şubatta %1,25 olarak uygulanacak

  Sanayideki istihdam 2021’de 3,6 milyona yükseldi

  Türkiye genelinde, toplam 58 bin 576 adet konut satıldı

  Bayraklılı kadınlara müjde: Üretici stantlarının sayısı 43’e yükseliyor

  Panelsan halka arz oluyor

  “Değişmeyen tek şey değişim”

  Sektörün fuarı; “Marble İzmir”

  Erkunt Traktör kendi motorunu üretiyor

  TUYAD Sektör İstişare Toplantısı gerçekleştirildi

  Şahinbey Belediyesi marangoz atölyesi malzemesi satın alacak

  Ege’nin iki yakasından ezgiler Bornova’dan yankılandı

  Türk oyun girişim ekosistemi yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor

  “Önümüze konan tüm engelleri aşıyoruz”

  Borsalarda Alım-Satım

  Su Ürünler Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Urla Özbek, fiyat ve konum avantajıyla dikkat çekiyor

  Yolcu360 çalışanlarıyla ortak oldu

  Erhan Çetinkaya TÜİK Başkanı oldu

  Yeni Adalet Bakanı yeniden Bekir Bozdağ

  Foto Resne’nin izinde İzmir Hikayeleri

  Borusan Teknoloji Okulu gençlere eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı hedefliyor

  Cobot’lar ile iş birliği üretimde verimliliği artıyor

  Cumhuriyet Meydanı 2. Etap Projesi başladı

  Sultangazi Belediyesi personel için yemek hizmeti alacak

  Dünya’nın gözü bu fuarda

  Başı sıkışan can dosta yardım eli

  Türk Telekom’dan doğa dostlarına 5 GB internet

  Enerji sektöründe yükselen teknoloji; DJI Matrice 300 RTK Drone

  Koçtaş’tan ev dekorasyonunun püf noktaları

  TAB Gıda’nın aranan lezzetleri Hepsiburada’da

  Torbalı’da develer sahaya iniyor

  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi budama ve ilaçlama makinelerine yedek parça satın alacak

  Yazılım pazarı 2028’e kadar 15 milyar dolara ulaşacak

  Bayraklı’nın okulları dezenfekte ediliyor

  Hackerler sıklıkla hangi siber saldırı yöntemlerini seçiyor?

  Veri ihlali sonrasında atılması gereken 10 temel adım

  Akıllı telefon kullananların %61’i siber saldırıya uğruyor

  İhale Özetleri

  29 Ocak 2022 Tarihli ve 31734 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Vak’a sayısında yeni reko: 93.586; vefat sayısı tekrar 200’ün üzerine çıktı

  “Belgesi olmayan mesleğini yapamayacak”

  “Tasarımla, mobilya ihracatında hedef 6 milyar dolar”

  “Esnafı boğan zamlar geri alınsın”

  H-ÜFE yıllık %54,89, aylık %12,81 arttı

  Çin’de büyük sanayi şirketlerinin kârı yüzde 34 artış gösterdi

  Linyit üretimi %10,6 arttı

  Soyer: Dövizle kaybettiğimiz metroyu geri kazandık

  Döviz / Altın

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 29.01.2022
  Ticaret 28.01.2022
  Ticaret 27.01.2022
  Ticaret 26.01.2022
  Ticaret 25.01.2022
  Ticaret 24.01.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni