Yaza Hazırlık İçin Geç Kalmayalım, Tohumları Ekelim
daveroğuz@gmail.com
Mevsimlik bitkilerin, daha doğrusu çiçeklerin büyük çoğunluğu ne mağazalarda, ne pazarlarda, ne de bahçe malzemesi satan büyük mağazalarda ya da alışveriş merkezlerinde bulunuyor. En beğendiğim mevsimlik çiçeklerden Latin çiçeğini ekili olarak bulmanızın olanağı yok. Ancak, bu işten para kazanan birisine yalvar yakar ricada bulunursanız; o da sizi kırmazsa, belki bir iki bitkiyi tohumdan çıkartır, sizi memnun edebilir. Bunun birkaç sebebi var. En önemlisi, söz konusu çiçeklerin bir çoğu şaşırtmalardan fazla yer değiştirilmesinden pek haz etmiyorlar; ikincisi de tohumu ekerek satacak dükkan sahibine pek de kazanç sağlamıyor. Hoş büyük bahçe malzemeleri satan dükkanlarda bayağı geniş tohum seçeneği bulunuyor. O olmazsa, konu, komşu, arkadaş, eş, dost sayesinde her kıtadan tohum bulmanız işten bile değil.
Tohumları bedavaya bulmadınızsa, dediğim gibi bir alışveriş merkezinden alsanız bile her torbacıkta o kadar çok tohum bulunuyor ki. Şimdi internette bakınıyorum Zinnia tohumu bir pakette 30 tane bulunuyor; fiyatı 8,92 Türk Lirası. Düşünsenize, sebze tohumlarının çok daha ucuz olduğunu söylemeye gerek yok. Tohumları olanakların elverdiğince erken yeşertmek istiyorsanız camdan ya da plastikten yapılmış ufak bir kutuya ihtiyacınız olabilir. Tohumlar yeşermek için ışık, ısı ve neme ihtiyaç duyarlar. Özellikle biraz kırılgan tohumları ortalama 20 derecede yeşertebileceğimizi ekleyeyim.
Tohumlar yeşerip de 2 veya 3 yaprak çıkardıkları zaman, ufak bir kaşık, çatal ya da sopa yardımıyla yerlerinden dikkatlice çıkartarak saksılara alınabilirler. Kolyos (Coleus spp.), Yeni Gine (İmpatiens hawkeri), sabırsız ya da cam güzeli (İmpatiens Mexicana), kirli hanım çiçeği (Zinnia angustifolia), horoz ibiği (Amaranthus spp.), süs tütünü ya da kanatlı tütün (Nicotiana alata), aslanağzı (Antirrhinum) bu gruba giren bitkilerdir. Yalnız aman unutmayın, tüm bunları yaparken fidelerin “çökerten hastalığını” unutmayın.
İlk başta tohumlar bir güzel yeşerip boy atmalarına rağmen; bir süre sonra gövdeleri yumuşayarak incelmeye başlar ve en sonunda dik duramaz hale gelerek neredeyse erir ve yerlere yeksan bir duruma gelirler. Çökerten hastalığı ile ilgili birkaç hafta önce yazmıştım. Bu durumdan mikro mantarlar sorumlu olduklarından, daha baştan önlemini almamız gerekir. Yeni toprak kullanın, çok soğuk havada ekim işlemine başlamayın, ortamı iyi havalandırın; bitkisel ilaç takipçilerine de atkuyruğu şerbeti püskürtmesi yapmalarını öneriririm.
Nisan ile Haziran ayları arasında daha az kırılgan olan ayçiçeği (Helianthus annuus), Meksika yıldızı (Cosmos), kadife çiçeği (Tagetes patula), pamuk çiçeği (Lavatera) rahatlıkla komposttan zengin topraklara ekilebilir. İlk ekimde, özellikle de ayçiçeği gibi iri tohumlarda genel olarak aynı yere 2 ya da 3 tohum koymaya gayret ediyorum. Daha sonra büyüme başlayınca en sağlıklı olan fideyi bırakarak diğer fideyi ya da fideleri kökten kesiyorum.
Biliyorsunuz bu ay üç büyük semavi din de kutsal günlerini kutluyor. Pesah, Ramazan, Paskalya derken şimdiden Ramazan Bayramınızı kutluyorum. Bayram havasından mı bilmiyorum; bana geçtiğimiz hafta harika fotoğraflar yağdı desem yeridir. Yerimizin darlığından, (üstte solda)Ayşenur, (üstte sağda) Okşan,(altta solda) Fadime ve (altta sağda) Serpil Kardeşlerimin fotoğraflarını aynı kareye sığdırmaya çalıştım. Hepsine teşekkür ediyorum. Aman unutmadan sol üstte koyun gözü çiçeği (Gazania), sağ üstte yıldız (Dahlia), sol altta ebegümeci daha doğrusu büyük ebegümeci (Malva sylvestris) , sağ altta ise Japon süs kirazı (Prunus serrulata ‘Kanzan’) sayfamıza renk katıyorlar.