Forbes’un 2022 Milyarderler Listesi’ne göre dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk geçtiğimiz hafta yine gündeme çok hızlı bir giriş yaptı. Bu sefer uzaya yeni bir araç gönderdiği için veya yeni bir araba modeli çıkardığı için değil. Günlük hayatımıza giren sosyal medya araçlarından biri olan Twitter ile.
Twitter ,sosyal medya araçları içerinde görece en sessiz olanı gibi dursa da aslına bakaranız dünya siyasetinin nabzı Twitter da atıyor. Sanırım X ve Y (Z görece hala mesafeli) kuşağının en hızlı anladığı, en kolay kullandığı sosyal medya aracı da Twitter.
Bir çok dünya başkanı gün içerisinde Twitter ı kullanıyor ve mesajlarını bu yolla iletiyor. Özellikle ABD eski Başkanı Trumph, Twitter’ı en çok kullanan siyasetçilerin başında geliyor du! Benim de tam anlam veremediğim bir şekilde Twitter, Başkan Trumph ın hesabını kapadı. Bu sosyal medya araçlarının etkisini ve gücünü düşünebiliyor musunuz? Devlet başkanı tüm dünyada Tv’lere çıkabiliyorken gazetelerde röportajları yayınlanıyorken Twitter da yok ve Başkan Trumph da bu duruma isyan ediyor.
Hatta bu duruma Trumph’ın muhalifleri bile karşı çıkmıştı. İşte kendi ülkesinin başkanına bile kafa tutan bir sosyal medya aracı olan Twitter ı kendisi de bir çok haber ve takipçilerine anket için kullanan Elon Musk tarafından satın alınıyor. Daha birkaç hafta önce %9.2 sini almışken bu gün yeni bir haber ile karşı karşıyayız. Hisse başına $54.2 dolar ödeyerek şirketin tamamını alabileceğini duyurdu.
Bu haberden önce Twitter hisse senetleri $45 seviyelerinde işlem görürken Musk’ın $54.2 dolarlık teklifi şirketin değerlemesini 36.7 milyar dolardan 42 Milyar dolara çıkmasına neden oldu. Elon Musk zaten her ne kadar %9.2 gibi azınlık bir hisse sahibi gibi görünse de (Musk’un elinde de artık Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’den daha fazla hisse var) en büyük kişisel ortak. Musk aldıktan sonra Twitter da ne olur bilinmez.
Bu kadar özgürlükçü bir kişinin açısından baktığınızda Eski Başkan Trimph’ın hesabını da bakarsın açıverir. Bunu böyle düşünmemin bir nedeni de satın alma açıklaması yapılmadan önce, 25 Mart’ta, “İfade özgürlüğü iyi işleyen bir demokrasi için olmazsa olmazdır. Siz Twitter’ın gerçekten bu prensibe bağlı olduğuna ve titiz çalıştığına inanıyor musunuz?” sorusunu sorması.
Bu arada değerli okuyucularımıza unutmadan şunu da söylemeliyim. Twitter kurulduğu günden beri zarar eden ama etkisi çok yüksek bir şirket. Dijital çağın sihirbazı Elon Musk bakarsınız sürekli zarar eden bu şirketi de kar’a geçirebilir. Hep birlikte göreceğiz.