• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv      • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Hedef, süt sektöründe yeni modüller oluşturmak

16 Mayıs 2022 Pazartesi 15:00
12
14
16
18

Hedef, süt sektöründe yeni modüller oluşturmak


           HABER MERKEZİ      
     Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer ve Karma Grup iş birliğiyle hayata geçirilen Süt Akademisi’nin AR-GE ve projelendirme konulu son modülü gerçekleştirildi. Akademi eğitiminin son gününde konuşan Prof. Dr. Barbaros Özer, Çiğ süt kalitesi ve proses teknolojisi seçiminin son ürün kalitesine etkileri, süt hijyeni, süt endüstrisinde kalite kontrol ve AR-GE ve projelendirme başlıklarında dört modülden oluşan eğitimin tamamlandığını dile getirdi. Bu eğitimlerin amacı süt sektöründe çalışan profesyonellerin, bizce var olduğunu tahmin ettiğimiz teknik, akademik bilgi eksikliğini kapatmak olduğunu söyleyen Özer, “Üreticilerden gelebilecek eğitim taleplerini değerlendirip yeni modüller oluşturmayı hedefledik” dedi.

“AĞZINIZA ALDIĞINIZ HER ŞEY RİSK TAŞIR”
     Süt başta olma üzere gıda riskleri üzerine bir değerlendirme yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer “Ağzınıza aldığınız her şey aslında bir risk taşır. Endüstriyel üretimlerde de amaç bu riski minimize etmektir. Bütün gıda üretimlerinde bir risk söz konusudur. Ama Türkiye’de özelikle süt alanında büyük işletmelere baktığımızda kurmuş oldukları kalite ve gıda yönetim sistemleri oldukça iyi düzeyde. Genel anlamda bir sütçülük değerlendirmesi yaptığımız zaman ülkemizde üretilen sütün yarısı kontrol dışı olduğu için küçük işletmelerin ve kontrol dışı olanların neler yaptığını bilme şansımız yok. Büyük işletmelerin ürünlerin büyük bir kısmı olması gereken gıda güvenliği sistemleri dahilinde işliyor. Yani riski çok minimize durumda” diye konuştu.

“SÜT İŞLETMELERİ  GENİŞ ÜRÜN SEGMENTİNE SAHİP”
     Güncel sorunlar üzerinden modeller geliştirerek, karşılıklı interaktif bir eğitim süreci geçirdiklerini aktaran Özer, “Bu süreç içerisinde sahadaki arkadaşlarımızın taleplerini, pratiklerini görüyoruz. O pratiklere göre Süt Akademisi olarak biz de kendi eğitim modüllerimizi örnekliyoruz. Uzun yıllardır Cornell ve Wisconsin Üniversitelerinde, Süt Akademisi’yle benzer çalışmalar yürüten bölümler oldu. Bizden farklı olarak bu üniversitelerden biri gıda güvenliği, diğeri ise sadece peynir odaklı çalışmalar yürütüyor. Biz her çeşit ürünün üretildiği bir coğrafyayız. Süt işletmelerimiz çok geniş bir ürün segmentine sahip. Dolayısıyla her ürün ve hatta ayrı bir sorun, ayrı bir iyileştirme ihtiyacı olabiliyor. Hiçbir sorun olmasa bile üretim maliyetlerini düşürme, daha kaliteli üretme, ihracata giden ürünlerde spesifik taleplere göre yeni modifikasyonlar yapma gibi konularda karşılık fikir alışverişi yapıyoruz” ifadesine yer verdi.

“YOĞURT YAPMANIN ÇOK BASİTE ALINMAMASI GEREKİYOR”
     Karma Grup İş Geliştirme Direktörü Zuhal Başaran ise  “20 yıl boyunca uluslararası firmaların süt gruplarında çalıştım. Çiğ sütün pastörizesi ve oradan yoğurt elde etme, yoğurdun istediğiniz özelliklere gelmesini sağlamak aşamalarında ciddi bir mühendislik gerekiyor. Doğru ekipman, doğru insan kaynağı, doğru yönetim olmalı. Bunların tamamı bir arada olmadan istediğiniz ürün ortaya çıkmıyor. Yoğurt yapmanın çok basite alınmaması gerekiyor. Arkasında gerçekten ciddi bir süreç, emek, çalışma söz konusu” açıklamasında bulundu.


+ Benzer Haberler
» Yazılım ihracatında hedef 15 milyar dolar
» Tarım makineleri ihracatı ilk 5 ayda %3 arttı
» JPMorgan’ın Türkiye enflasyon tahmini yükseldi
» Enflasyonla mücadeleye yönelik atılan 11 adım
» ASELSAN’dan 24,6 milyon dolarlık sözleşme
» Çaya iki ayda üçüncü zam
» Obilet hakkında soruşturma
» İzmir’de suya zam
» Reel efektif döviz kuru haziranda geriledi
» “Devlet petrokimyaya yatırım yapmalı”


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 06.07.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni