consulturk@gmail.com
Döngüsel ekonomi haftalarına çok yoğun bir ilgi var. Sanayi odalarından, ihracatçı birliklerine, iş adamı derneklerinden, holdinglere tüm STKlar iklim değişimini önlemek için “green deal” yapıyor. Doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçmek iklim değişimini önler. Borsalarda ki sürdürülebilirlik indeksinden sonra EU GREEN DEAL dünya ve ülkemiz iş gündeminde birinci madde oldu. COP26 toplantısında devletler sıfır karbon hedefi verdi.
Güneş ve rüzgar enerjisinde düşen maliyetler bu kaynakları fosil yakıtlardan daha iyi seçenekler haline getirdi. Aynı zamanda elektrikli araç teknolojilerinin gelişim hızı tahminlerin ötesine geçti. Bu kapsamda, 2030’a kadar emisyonların yüzde 70’inden sorumlu kara yolu taşımacılığı, ısıtma ve tarım dahil olmak üzere birçok sektör rekabetçi ve düşük karbonlu çözümlere yatırım yapacak.
İlk olarak Birleşmiş Milletler’de dile getirilen “net sıfır emisyon” kavramı Paris İklim Anlaşması’nın ardından ülkelerin daha hızlı politika ve yasa belirlemesiyle kökten değişime uğradı. Küresel ekonomik büyüklüğün yüzde 50’sinden fazlasını oluşturan çeşitli ülke, şehir ve şirketlerin net sıfır emisyon hedefleri bulunurken, hali hazırda 121 ülke net sıfır emisyon hedefi için planlama ve uygulama çalışmaları yürütüyor.
Değeri 12,5 trilyon doları bulan 1500’ün üzerinde şirketin net sıfır emisyon hedefi bulunuyor. Toplam 1,5 trilyon değerinde varlık sahibi kurum, portföylerini küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama hedefine uygun kılmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, gelecek 10 yılda yeşil ekonomi dönüşümüne yapılacak yatırımlarla net 35 milyon istihdam yaratılması bekleniyor.
BM Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, önümüzdeki on yıl boyunca büyüme ve dönüşüm için baskın bir güç haline gelecek. Koç Holding 2050 yılında net sıfır karbon hedefini açıklıyarak Sürdürülebilirlik raporlarını SDG17 amaçlarına göre hazırlamaya başladı. Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 6 Sabancı holding şirketi yer alıyor. Sürdürülebilir kalkınma konusunda dünyanın önde gelen iş dünyası platformlarından olan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nde (WBCSD) Türkiye’yi Sabancı Holding temsil ediyor.
ESG çevre, sosyal, ve yönetişim kriterlerine göre yapılan yatırım tutarı 500 milyar usd yi aştı.Yatırım fonlarının sürdürülebilir odaklı olmasının nedeni yeni nesilin çevre bilincinin yüksek olması , tüketici alışkanlıklarının değişmesi ve iklim değişiminin ana motoru olan kapitalizmin bir onarım –great reset- iyileştirme süreci içine girmesi.
Ülkenizin rekabet şartları ve şirketinizin bulunduğu sektöre göre sürdürülebilir iş stratejileriniz yeniden belirlemeniz ve döngüsel eko-inovasyon ağını yaratmanız gerek. Küresel ve AB yeşil dönüşümde geç kalırsanız sınırda karbon vergisi gibi yüksek tarife dışı engellerle karşılaşırken, müşterinin artan ekolojik bilinci ile ürünlerinizin karbon ve su ayak izinin hesaplanarak tedarik zincirinden dışlanabilirsiniz.