Lider olmak cesaret ister. Bir lider olarak zaman zam zorlu kararlar alma ve statükoya meydan okuma durumunda kalabilirsiniz. Böyle durumlarla yüzleşmek ve üstesinden gelmek için ihtiyacınız olacak şeylerden biri de özgüven ve cesarettir.
Bunlara sahip olmak ise her zaman mümkün olmayabilir. Tavsiyem, öncelikle liderlik tarzınızı anlamak ve geliştirmek için pratik adımları keşfedin. Risk almayı, popüler olmayan kararları dile getirmeyi, yaratıcı çözümler geliştirmeyi ve diğerlerini başarılı olmaları için güçlendirmeyi öğrenin.
Bir danışman olarak, cesaretin her zamankinden daha kritik bir liderlik özelliği olduğunu söylemem pek de yanlış olmaz. Çünkü “Zor bir iş ortamında, yanlış hamle yapmanın ciddi sonuçları vardır”. “Kendinizi farklı kılmak için oldukça riskli seçimler yapmanız gerekebilir.”
İyi bir lider olmanın pek tabidir ki birçok kriteri vardır. Ama bir lider olabilmenin ilk adımı lider olma cesaretini gösterebilmektir. İşte size birkaç ipucu.
1. Mevcut durumunuzu kabul edin
Bu ifadem her şeyi kabullenin olarak algılanabilir; ancak öyle değil. Kastetmek istediğim çalışanlarınızın kimler olduklarını, kapasitelerini iyice anlayın. Her konunun üzerine gitmeyip bazı şeyleri bilmiyormuş gibi yapın. Zamanı geldiğinde değiştirmek isteyeceğiniz şeyler için hazırlanın. Mevcut durumunuzu inkar etmek işe yanlış noktadan başlamaktır.
2. Sorumluluk alın.
“Sorumluluk almak başkalarını suçlamakla ilgili değildir; tepki göstermekle ilgilidir. Konumunuz itibariyle sizin olana sahip çıkın. Yapmanız gerekeni yapmaya hazır olun ve dış güçleri suçlamaktan kaçının. Unutmayın genellikle sebepler olayın içindedir. Boşuna dışarıya bakıp vakit kaybetmeyin.
3. Harekete geçin
Mükemmel anı yakalayacağınız ya da doğru verilerin önüne konacağı hayali anları beklemeyin. Hiçbir zaman her şeyin eksiksiz ve mükemmel olacağı, ihtiyacınızın olduğu tüm bilgi ve verilere sahip olacağınız bir an gelmeyecektir. Böyle bir şey yoktur. Gelecek için içgüdünüzü, kalbinizi, değerlerinizi ve hedeflerinizi takip edin. Kısacası, beklemeyin; harekete geçin.
4. İlerlemeyi onaylayın
Hedeflerinize her zaman yüzde yüz ulaşamayacaksınız. Bazılarını ileride tamamlamak üzere yolunuza devam edin. İş arkadaşlarınıza gelmiş olduğunuz noktayı ve gidilecek yolu gösterip “ilerlemeye devam” diyebilin. Durmak, durağanlığı başlatmak demektir.
5. Yaşam boyu öğrenin
Kendinizi yaşamınız boyunca öğrenmeye adayın. Öğrenmiyorsanız, liderlik etmiyorsunuz demektir. Öğrenme uğraşınızda izi motive edecek faydalı bir yaklaşım ise kendinize “O kadar az şey biliyorum ki!” diyebilecek cesareti göstermeniz olacaktır.
Liderliğinizi sürdürülebilir kılmak istiyor ve çevrenizle birlikte kendinize de değer katmak istiyorsanız illaki öğrenmeye devam edin. Bilgi liderlerle despot yöneticileri ayıran ince çizgidir.
6. Meydan okuyun
Ekibinize karşı her zaman yumuşak ve anlayışlı olmanız hayatı pespembe yapmaz. Bazı anlar vardır ki sertleşmeniz, onlara meydan okumanızı gerektirir. O anlar geldiğinde cesur olun ve yapacağınız şeylerin liderliğinizin gerektirdikleri olduğunu hatırlayın. Ekibiniz iplerin sizin elinizde olduğunu mutlaka hissetmelidir. Pek tabi ki bunu yaparken de işin dozunu kaçırmayın.
Neticeten; insanlar şirketleri değil kötü liderlerini terk eder.
Gelecek hafta görüşmek üzere…