“Yönetim” kelimesi çok çeşitli faaliyetleri kapsar. Yönetim ise yöneticiler tarafından yapılır.
Kendimi de içeri katarak söylemek isterim ki yöneticilik yaptığım dönemlerde hep başarılı olmak istemişimdir; tıpkı diğer yöneticilerin de olmak istediği gibi.
Takdir edersiniz ki bir yönetici olarak başarılı olmak düşünüldüğünden çok daha zordur, tek bir yolu da yoktur. Bu köşe yazımda daha evvel de yaptığım üzere size basit bir reçete yazacağım. Bu reçete tek başına yeterli olmayabilir ama bir çok sorunuza da cevap olacaktır.
Herhangi bir düzeyde yönetici olarak başarılı olmak için şu temel unsurları ihmal etmeyin:
1. Büyük resmi iletmek.
Çalışanlara sadece ne yapacaklarını söylemeyin; çalışmalarının tüm organizasyonun başarısına ve hayatta kalmasına nasıl katkıda bulunduğunu açıklayın. Yaptıkları işin bir bütünü çalıştıran parçalardan biri olduğunu anlatın; tıpkı yüzlerce dişlinin döndüğü mükemmel bir İsviçre yapımı saat gibi. O saat içindeki en önemli dişli çalışmayan dişlidir çünkü saati ya durdurur ya da yanlış çalıştırır. Bu örnekten yola çıkarak insanlara önce bütünü anlatmak sonra da o bütün içindeki önemlerini hissettirmek çok önemlidir.
2. Sorumlulukların devredilmesi.
İş yükünüzü paylaşın. Stratejiye konsantre olmak adına zamanınız olması için önemli görevleri yerine getirmelerine izin vererek çalışanlarına becerilerine ve yargılarına güvendiğinizi gösterin. Bu davranışınız onları değerli kılarken organizasyonunuzu da parlatacaktır.
3. Çalışanlarla hedefler belirleyin.
Çalışanlarla bireysel işleri ve kendi kariyer hedefleri hakkında konuşun. Gelişimlerini ve kuruluşunuzun hedeflerini destekleyen hedefler belirleyin. Yıllar bana gösterdi ki kariyer hedefi olmayan bir çalışan sizin de hedeflerinize varmanızda en büyük engel olacaktır.
Çalışanlarınıza hedefler koyup bu hedefleri gerçekleştirmeleri için çalışmaları yönünde onları motive edin.
4. Çatışmayla yüzleşin.
İş gücünüzdeki kişiler arası sorunları görmezden gelmeyin veya bunlardan kaçınmayın. Çalışanlarınızın ruh hallerine dikkat edin ve anlaşmazlıkları kontrolden çıkmadan önce çözmek için erken adım atın. Çatışma her zaman olacaktır. Mühim olan bunların sizin kontrolünüzde yaşanmasıdır. Aklınızda olsun, kontrollü çatışmalar ekibinize dinamizm getirir. Bir ekipte çatışma yaşanmıyorsa durağanlık başlamış demektir ki bu da ciddi bir sıkıntı olarak önünüze çıkacaktır.
5. Başarıyı takdir edin ve ödüllendirin.
İkramiyeler ve zamlar, şirketinizin başarısını çalışanlarınızın performansıyla uyumlu hale getirir. Ancak, çalışanlar işini iyi yaptığında, basit bir “teşekkür ederim” in gücünü unutmayın. Övgülerinizin, çalışanın projeye yaptığı katkıyı sizin gerçekten anladığınızı gösterecektir. Abartmamak kaydı ile çalışanlarınıza doğru zamanda ve tonda yapılacak teşekkür fırsatlarını yaratın. Bir taraftan da aklınızda olsun, kolay verilmiş takdir ve ödüller bu mekanizmayı kıymetsiz kılar.
6. Akıl hocası olun.
Deneyiminizi ve bilginizi gelecek vaat eden çalışanlarla paylaşarak çalışan gelişimine bağlılığınızı ve önem verdiğinizi gösterin. Bunu bir yöneticinin yapabileceği en tatmin edici şeylerden biri olarak göreceksiniz.
7. Geri bildirimde bulunun.
Düzenli incelemeler ve resmi olmayan geri bildirim toplantıları, çalışanların nasıl olduklarını ve nasıl daha iyi performans gösterebileceklerini bilmelerini sağlar. İyi bir iş çıkarmak isteyen çalışanlar için geri bildirim, onların gelişmelerine ve yolda kalmalarına yardımcı olacak çok kıymetli bir enstrümandır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken husus geri bildirimi doğru zamanda vermektir. Gecikmiş geri bildirimlerin faydası yoktur.
8. Tamamen iş olmayın.
Çalışanların da insan olduğunu unutmayın. Doğum günlerini ve önemli dönüm noktalarını kutlayın ve acil durumlar ve kişisel sorunlarla karşılaştığınızda gerektirdiği kadar esnek olun.
Mizaha önem verin. Eğer bir ilişkinin ve iletişimin içinde mizah varsa, emin olun, çalışanlarınızla birlikte gideceğiniz uzun ve yorucu yolları çok daha rahat aşarsınız. Bu noktada size tek uyarım yaptığınız mizahların çalışanınızı rencide edici olmamasına dikkat etmenizdir. Mizah yaparken, kasıtlı olamasa da astını aşağılar durma düşen ve sonradan bunun olumsuz etkilerini yaşayan birçok yönetici gördüm.
9. Lider olun.
Çalışanlarınızın zaman zaman sizin rehberliğinize ihtiyacı olur. İşte böyle anlarda onlara el vereceğinizi bilmeleri kendilerini güven içinde hissettirir.
Çalışan için belirsizlik yaşanacak en kötü deneyimdir. Belirsizlik onları endişeye sevk eder.
Endişelerini dinlemek için zaman ayırın ve gelecek belirsiz göründüğünde onlara elinizden gelenin en iyisini yapın.
Yazımın giriş bölümünde de ifade ettiğim üzere size yazdığım bu reçete her derdinizi çözmez. Hepsini de uygulamak zorunda değilsiniz.
Yazımın içinden size sağlıklı ve güvenli bir yaklaşım çıkartacak fikirler bulmanızı temenni ederim.