İş hayatında ilişkiler çok renkli ve çok boyutludur. Çalışanlarla yönetenler arasında oluşan beklentiler de karmaşıktır. Bu durumu bir cümle ile izah etmek gerekirse, diyebilirim ki “Farklı çalışanlar, yöneticilerinden farklı şeyler ister”.
Örneğin, bazı çalışanlar, “İşler nasıl gidiyor?” diye birkaç saate bir uğrayan ve işini iyi bilen patron ister. Diğerleri ise yılda bir kez yapılan performans görüşmesi dışında patronlarını görmek istemez.
Kısacası bir zihin okuyucu değilseniz, çalışanlarınızın sizden tam olarak ne istediğini bilmek imkansızdır. Geçtiğimiz günlerde bu konuda ABD’de yapılmış olan bir anket elime geçti. Tamamında mutabık kalmasam da anketten elde ettiğim çıkarımlarımı “Çalışanların yöneticilerinden istediği 9 şey” başlığı altında sizlerle paylaşmak istedim.
Bu anket, işçiler için en önemli şeylerin ne olduğunu ortaya koyuyor.
Çalışanların istedikleri 9 şey
1. Dürüstlük
Çalışanların %90’ı yöneticilerinden dürüstlük ve dürüstlük istediklerini söylüyor. Aynı fikirdeyim; yalanlar ve sırlar, güvenilirliğin en büyük katilleridir.
2. Adalet
Çalışanların %89’u yöneticilerinin adil olmasını ve tüm çalışanları aynı standartlardan sorumlu tutmasını istiyor. Kişilere göre standartlar oluşturmak bir işletmenin sonunu hazırlar.
3. Güven
Çalışanların %86’dan fazlası yöneticilerine güvenmek ve onlar tarafından güvenilmek istiyor. Karşılıklı güven ortamının olduğu işletmelerde birçok sorun çıkar çıkmaz bertaraf edilir. Hatta diyebilirim ki güven ortamının olmadığı işletmelerde çıkan birçok sorun diğer işletmelerin gündeminde bile olmaz.
4. Saygı
Çalışanların %84’ü yöneticilerine saygı duymak ve onlar tarafından saygı duyulmak istiyor. Bir evvelki cümlemde güven ortamından bahsetmiştim. Karşılıklı saygı güven ortamının sağlıklı ve sürdürülebilir olmasına önemli katkıda bulunur.
5. Güvenilirlik
Çalışanların %81’i gerektiğinde yöneticilerine güvenmek istediklerini söylüyor. Çalışanlar nezdinde güvenilir bir yönetici profili çizmek pek de kolay değildir. Ama bundan da kaçamayız. Yöneticisine güven duyulmayan ortamlarda işletmeleri sıkıntıya sokacak bir çok sorun ortaya çıkar.
6. İş birliği
Çalışanların %77’si yöneticilerinden kendilerini ekibin bir parçası olarak görmesini, fikir ve çözümlere katkıda bulunmalarının önünü açmasını istiyor. Çalışanların seslerine kulak kapatmak onları susturacak ve dışarı itecektir.
7. Gerçeklik
Çalışanların %76’sı yöneticilerinin gerçek bir insan olmasını istiyor. Genellikle yönetici seviyesine gelmiş insanlarda zekâ katsayısı yüksektir, ya da öyle olması beklenir. IQ’su yüksek olan insanların işlerini iyi yönettiği düşünülür. Bu varsayım gerek şartlardan biri olsa da tek başına yeterli değildir. Günümüzde yöneticilerde aranan önemli özelliklerden bir de duygusal zekâ (EQ) dır. Konu insan ise duygusallık her zaman gündemde olacaktır.
8. Takdir
Çalışanların %74’ü yöneticilerinin kendilerini kim oldukları bilmelerini ve yaptıkları için takdir etmelerini istiyor. Daha evvelki yazılarımda da “Takdir” konusuna değinmişti. Zamanında ve dengeli yapılmış takdir çalışanlarımız için önemli bir motivasyon kaynağıdır.
9. Duyarlılık
Çalışanların %74’ü yöneticilerinin dinlemesini, anlamasını ve yanıt vermesini istiyor. Ben bunu şöyle özetleyeceğim; “İyi bir yönetici sünger olmalıdır, tuğla duvar değil”.
Gelecek haftaki yazımda ise çalışanların yöneticilerinde görmek istemediği beş konuya değineceğim.
Görüşmek üzere…