• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

07 Aralık 2018 Cuma 09:00
12
14
16
18

Zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

           HABER MERKEZİ     
     Türk mutfak kültüründe, özellikle Ege Bölgesi’nde geniş bir yere sahip olan zeytinyağının seçimi, sağlık ve lezzet açısından kritik bir önem taşıyor. Ödüllü zeytinyağı markası Nova Vera’nın Kurucusu Bahar Alan, tüketicileri bilinçlendirmek ve kulaktan dolma bilgilerin önüne geçmek amacıyla, zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen 7 yanlış noktayı açıkladı.

YANLIŞ 1: Zeytinyağının rengi koyu yeşil ise kalitelidir
     Zeytinyağının rengine bakarak kaliteli ya da kalitesiz tanımlamaları yapılamaz. Zeytinin yetiştiği toprağın özellikleri, hasat zamanı ve sıkım tekniği yağın rengini etkiler. Ayrıca zeytinyağı içerisine belirli maddeler eklenerek renk değiştirilebilir ve yanıltıcı olabilir.

YANLIŞ 2: Zeytinyağı dili ve boğazı yakıyorsa yüksek asit oranı içeriyordur
     İyi bir zeytinyağının, dilin yanlarında acılık ve boğazda yakıcılık hissi oluşturması gerekir. Bu yakıcılığın asitle bir ilgisi yoktur, içinde yüksek miktarda antioksidan olduğunu gösterir.

YANLIŞ 3: Zeytinyağı ile kızartma yapılmaz
     Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Dumanlaşma ile yanma birbirinden farklıdır. İçerisindeki bazı bileşikler buharlaştığında ortaya çıkan duman nedeniyle, kızartma yapılamayacağına dair yanlış bir inanç vardır. Zeytinyağı, kızartmalar için son derece sağlıklıdır, fakat çiğ tüketiminde sağlığa verdiği fayda elbette daha fazladır.  

YANLIŞ 4: Zeytinyağı kilo aldırır
     Zeytinyağı kalorili olarak bilinen bir yiyecektir. Endüstriyel zeytinyağları içeriklerini büyük ölçüde kaybettikleri için kalori-fayda dengesinde diyetten çıkarılmak istenebilir; ancak iyi bir zeytinyağı hem ilaç niteliğindedir hem de iştahı ve obeziteyi kontrol altına aldığına dair çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Bu sebeple iyi zeytinyağı, beslenme programları için en temel unsurlardan biri olmaya adaydır.

YANLIŞ 5: Zeytinyağı koklandığında zeytin kokusu geliyorsa kaliteli üründür
     Zeytinyağında siyah zeytin kokusu alınması, sanılanın aksine zeytinyağında istenmeyen bir kokudur. Siyah zeytin fermente olmuş zeytindir, yağda bu kokunun alınması zeytinin fazla bekletilerek sıkıldığını gösterir. Zeytinyağı koklandığında tazeliği çağrıştıran meyvemsi kokuların alınması, yağın iyi işlendiğinin ve iyi korunduğunun göstergesidir.

YANLIŞ 6: Zeytinyağının gerçek olduğunu anlamak için buzdolabında donup donmadığına bakılmalıdır.
     Zeytinyağı 7-8 derecede donabilir. Ancak donmaması zeytinyağının yapıldığı zeytinin cinsiyle ilgili olabilir. Farklı yağlarla karıştırılmış yağlar da buzdolabında donabilir. Bu test, zeytinyağının hakiki olup olmadığına dair kesin bir gösterge değildir. Gerçek olup olmadığı ancak kimyasal analiz sonucunda anlaşılabilir.

YANLIŞ 7: Sağlıklı zeytinyağı için tek kriter doğal olmasıdır
    “Yol kenarlarından”  alınan yağların bir kısmı en az bir yıl önce sıkılmış, dolumdan önce plastik bidonlarda beklemiş yağlardır ve sıcakta bozulmuş olma ihtimali vardır.  Pet şişedeyse içindeki zeytinyağı çözücü nitelikte olduğu için şişesindeki kimyasallarla etkileştiğinden son derece zararlıdır.

Nova Vera Hakkında:
     Nova Vera; en sağlıklı meyve olan zeytini, doğru şekilde işleyip ürettiği yağın kalitesi, lezzeti ve sağlığa faydalı bileşen içeriğinin yüksekliği ile farklılaşmayı hedefleyen bir butik üreticidir. Zeytin ağaçlarının organik esaslara uygun bakımı, doğru hasat zamanının belirlenmesi, zeytinlerin modern yöntemlerle ve özenle hasat edilmeleri, en hızlı şekilde sıkıma ulaştırılmaları, bilimsel anlayışla işlenmeleri dahil; ürünlerinin ağaçtan tüketicinin sofrasına ulaşana kadar olan tüm aşamaları uzmanlar denetiminde yürütülmektedir. Nova Vera, tüm bu süreci en iyi şekilde kontrol edebilmek amacıyla; sadece kendi bahçelerindeki zeytinleri işlemekte, sadece erken hasat ve sadece soğuk sıkım yapmaktadır. Nova Vera 2018 Erken Hasat Premium ürünü ile ulaşılan 0,2 asit, 3,0 peroksit ve 461 toplam polifenol değerine sahip zeytinyağı hem lezzeti hem de uluslararası “Ultra Premium” kalite kriterlerine uygun içeriği ile “Ömrünüze Sağlık” sloganını desteklemektedir.
     www.novavera.com.tr

 


+ Benzer Haberler
» “Pamukta fazla ithalat fiyatları geriletir”
» Pekcan: Kapıkule’de Tır kuyruklarını azaltacak 2 ilave peron devreye girdi
» “Greve mücadeleye değil çifte standarda karşıyım”
» TAEK, Akkuyu NGS ikinci ünitesi için sınırlı çalışma izni verdi
» Türk su ürünleri ve hayvansal mamulleri Ortadoğu sofralarını süsleyecek
» Kasım ayı maden ihracatı 399,1 milyon dolar
» Palandöken, “KDV ve ÖTV indirimi 3 ay daha uzatılmalı”
» Ressam Resul Aytemür’ün Resim Sergisi Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde açıldı
» Oyun geliştirme maratonu İzmir’e geliyor
» EGİAD’ın açılımı Ege Genç İş İnsanları olarak değiştiriliyor


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 15.12.2018
  Ticaret 14.12.2018
  Ticaret 13.12.2018
  Ticaret 12.12.2018
  Ticaret 11.12.2018
  Ticaret 10.12.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni