• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

Zeytin ağacından 70 ürün üretiliyor

07 Kasım 2017 Salı 15:00
12
14
16
18

Zeytin ağacından 70 ürün üretiliyor

   ► Ziraat Mühendisi Mete Eltepe, “Zeytin dünya borsasında işlem gören kıymetli bir üründür" dedi.

           SELDA AK     
     Her şehri anlatan ruhunu yansıtan semboller vardır ve zeytin ağacı da İzmir için büyük bir sembol olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Mete Eltepe, “Zeytin dünya borsasında işlem gören kıymetli bir üründür” dedi.
     Zeytinin Ege için çok kıymetli bir nimet olduğunu belirten Eltepe, “Zeytin için Ege’deki ürünlerin birincisi diyebiliriz. Zeytini değerlendirmek ve insanların bunun üzerinden bir şey elde etmesi için daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Sadece zeytinyağı üretimi ve onun sadece sofralık olarak kullanılması bize yetmiyor. Celal Bayar Üniversitesi Zeytin Değerlendiriciliği Bölümünden aynı zamanda Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesini de bitirdikten sonra zeytinciliğe yöneldim. Değerli Atıf Atilla hocamın da beni yönlendirmesiyle zeytin ve zeytinyağına yönelerek üretimi üzerine yoğunlaştım.

     Neden? Zeytin tarım ürünleri içerisinde dünyada borsaya sahip ürünlerin başında gelir. Kahve, buğday, zeytinyağı da bu ürünlerdendir. Zeytin dünya çapında borsalarda işlem gören bir üründür. Ispanak, domates, elma gibi dayanıksız ürünlerin borsası olmaz. En az 6 ay saklayabilirsiniz o da çok maliyetli bir iştir. Zeytini sıktıktan sonra zeytinyağını elde edersiniz 2 yıl boyunca onu saklayabilirsiniz.” dedi.
     Zeytin ağacına duyduğu sevginin ötesinde verdiği nimetlerin kendisi için önem arz ettiğini belirten Eltepe, “ Zeytini sofralık olarak tüketebiliyoruz, yağını elde ediyoruz, yaprağından çay elde ediyoruz, odunuyla ısınıyoruz, yakıt yapabiliyoruz. Pek çok hastalık için şifa niteliğinde bir hammaddedir.  Nelere iyi geldiği araştırıldığında dünyadaki en önemli kalp dostu ürünün zeytinyağı olduğunu bilmeyen yoktur. Yüksek kalorisiyle muazzam bir vücut direnci sağlar. Yaprağında bulunan bazı antioksidanlar sayesinde iyi bir kolestrol düşürücüdür. Sayamadığımız birçok şifası vardır. Yeter ki kıymetini bilip zeytindeki değerleri nasıl artırabiliriz diye düşünmek lazım.” diye konuştu.

53 farklı sabun üretiyoruz
     Toplanan zeytinlerden yağ elde ettikten sonra sadece sofrada kullanılmasının yetersiz olduğunu söyleyen Eltepe, “Bu doğrultuda 14 sene önce Urla’da sabun üreterek işe başladık. O zaman sadece saf zeytinyağını, defneyaprağı ve lavanta yaprağı ile karıştırarak sabun üretiyorduk. Temel maddesi zeytinyağı olan sabunumuzu bugün 53 farklı çeşide ulaştırdık. Onu destekleyecek birkaç farklı ana maddeyi de ilave ederek sabunları daha verimli, faydalı hale getirmeye çalışıyoruz. Örneğin bazı müşterilerimiz narlı sabun istiyor. Bizde narın çok iyi bir antioksidan olduğunu düşünerek narlı sabun yapıyoruz. Taleplere göre ürün çeşitliliğimiz artıyor. Yeter ki zeytinyağı gibi şifalı bir hammadde içinde olsun. Urla ve Bornova’da imalat yerimiz var. Urla hammaddeyi en çok elde ettiğimiz vazgeçilmez bir yer.” dedi.

Yağmur suyunu kullanıyoruz
     Zeytinden elde ettiği malzemeleri yaparken hiçbir kimyasal kullanmadığını belirten Eltepe, “Ürünlerimiz için yağmur suyu kullanıyoruz. Bunu da Türkiye’de yalnızca ben yapıyorum. Sabunu yaparken daha doğal ve saf olması için bize hiç aracı olmadan ulaşan yağmur suyunu kullanıyoruz. Özellikle yağmurun sağanak yağdığı günlerde ilk iki saatten sonra yağan yağmuru toplayarak o yağmurun suyuyla sabun yapıyoruz. Sabun yapımının temelinde 3 malzeme kullanılır su, zeytinyağı, kostik. Normal su yerine yağmur suyu kullanıyoruz. Yağmur suyunu toplamak için özel aparatlar, çelik kazanlar yaptık. Çoğu zaman mevsim müsaitse bu şekilde yağmur suyunu kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muhteşem ikili kantoron ve zeytinyağı
     Sabun yaparak başladığı serüvende daha farklı neler üretebiliriz diye düşündüğünde zeytinyağlı kremler üretmeye başladığını belirten Eltepe, “Kremi daha etkili hale getirmek için Haziran ayında taze olarak topladığımız kantoron otunu ekledik. Kantoron otu zeytinyağı içinde iki ay gibi bekletilmesi gereken özel bir şifa kaynağıdır. Osmanlı döneminden bize ulaşan yara, yanık, kesiklere de iyi gelen kantoron yağı önemli bir mirastır. Kantoron yağını yapmaya başladığımızda 3-5 kilo gibi üretmeye başladık. Bugün üretimimizi 2 tona kadar çıkardık. Şimdi yaptığımız her üründe zeytinyağı ve kantoronu beraber kullanıyoruz. Zeytinyağından ürettiğimiz kremlere yıpranmış, yorgun bölgeleri hızlı bir şekilde onarmak için içine çok yüksek değerde omega yağı değeri olan keten tohumu yağını da ekledik. Ürettiğimiz bütün kremler yüz dahil komple vücut için kullanılıyor. Kremlerimiz her cilt tipine uygun fakat esas olan şey kremi kullandığınız miktar. Çok krem yerine, az kremle cildinizi gün içinde 2, 3 kez nemlendirmeyi tercih edin. Ayrıca yağların saf halini de cildinize kullanmayı tavsiye ediyoruz. Kantoron yağını, avokado yağını, keten tohumu yağını saf haliyle cildinize uygulamalısınız.” dedi.

Her üründe zeytinyağı mevcut
     Zeytin ağacından yaklaşık 70 tane ürün ürettiğini açıklayan Eltepe, “Zeytin yaprağından elde ettiğimiz kolonya yapımında kullanıyoruz. Osmanlı döneminde kadınların saçlarını güzelleştirmek için lavanta karanfil defneyaprağını kaynatarak özel bir su elde edildiğini öğrendik. Bu suyu saç yıkamanın en sonunda tonik olarak sürüp bıraktıklarını öğrendim. Bu bilgiyi değerlendirerek yaklaşık 10,12 bitkinin suyunu kaynatıp defne lavanta karanfil, sinameki otu, papatya ve meyan kökü gibi otları da kaynatarak elde ettiğimiz suyu şampuan yapımında da kullanmaya başladık. Bilgilerimizi yeniledikçe ürünlerimizi de yeniliyoruz. Bunu yaptıkça müşterilerimizin de memnuniyeti artıyor.” diye konuştu.

Zeytinyağlı sabunlar renkli olmaz
     Zeytinden ağacından elde ettiğimiz her ürün için insanların oldukça yoğun talebiyle karşılaştığını ifade eden Eltepe, “Müşterilerimizden iyi dönüşler var. Piyasamızda ismi zeytinyağlı sabun, şampuan diye içinde gram zeytinyağı içermeyen ürünler var. Biz 14 yıl içinde İzmir’de sırf zeytinyağıyla sabun yapan bir iki firmadan biriyiz. Ürünlerin üzerinde elitar logosunu arasınlar. Biz zeytinyağı içermeyen hiçbir ürün üretmiyoruz. Piyasadaki aldatmacalardan dolayı gelen müşteriler ilk etapta tedirgin oluyor. Ürünlerimizi kullandıklarında diğerlerinden farkını çabuk görebiliyorlar. Zeytinyağlı sabunlar hiçbir şekilde boya, kimyasal ve köpürtücü içermez kullanıcıya çok büyük faydası vardır. Zeytinyağlı sabunlar pembe, yeşil, mavi gibi renklerde ve oyuncak gibi süslü şekilli olmaz. Basit görünür renkleri genelde beyaz, hafif kahverengi ya da krem renginde olur. Ancak boya atılan sabunlar renkli olur. Sabunlarımızın yüzde 90’ı aynı renktir.” dedi.

Zeytin dallarından mutfak araç gereçleri
     Zeytin hasatının Ekim 15’inde başlayıp  Şubat ayında bittiğinin altını çizen Eltepe, “Hasat sonrası budama dönemi başlar Nisan’ın 15’ine kadar devam eder. Son 3 yıldır zeytin ağaçlarımızı gençleştirmek  için budama döneminde elde ettiğimiz eskimiş zeytin dallarının parçalarını atmıyoruz. Kıymet verdiğimiz için bu dalları kendi atölyemizde işleyerek; peynir ikram tabakları, kahve tabakları, mutfak araç gereçleri ya da sabunluk olarak yapıp sizlere ulaştırıyoruz. Bu şekilde kıymetli hediyelikler üretmiş oluyoruz. Zeytin ağaçları, odun olarak kullanılıp kül olmasın diye hemen o parçaları değerlendiriyoruz. Bu şekilde zeytin ağacı yok olmamış oluyor.” diye konuştu.

Hakiki zeytinyağını anlamak mümkün
     İnsanların günde 2 yemek kaşığı zeytinyağını ömür boyu tüketmesi gerektiğini vurgulayan Eltepe, “Limon, sarımsak gibi doğal malzemeleri de tüketsinler ama zeytinyağını ihmal etmesinler. Bütün vücut sisteminde beyinden bağırsaklara, mideden göze kadar en faydalı ürünlerin başında zeytinyağı var. Zeytinyağı alırken şişesini açtığınızda sanki o an yeşil zeytini havanda o an eziyormuşsunuz gibi bir koku gelmesi gerekir. Bir zeytinyağını anlamamız için ilk koşul kokusudur. Eğer bu tarz koku gelmiyorsa hakiki zeytinyağı değildir.” dedi.

Zeytin ağacından verim almanın yolları
     Zeytin ağacını bilinçli bir şekilde dikerseniz iki sene sonra kilolarca olmasa da ürün alınacağını söyleyen Eltepe, “Büyüme koşulları iyi ise 7. yılında 25, 30 kilo zeytin alabilirsiniz. Bu süreyi kısaltabilirsiniz. Ektiğiniz zeytin ağacının yanında çam ağacı olmamasına dikkat edin. Geniş çukur kazın 60 cm çapında 70 cm derinliğinde, kökünü ne kadar salarsa o kadar büyüyebilen bir ağaçtır zeytin. En az bir hafta bekletin ve sonra dikin. Yılda iki defa muhakkak bordo bulamacı atın. Bordo bulamacı özellikle ağacın soğuğa ve çeşitli haşerelere karşı koruyan bir palto niteliğindedir. Her ağacı 3 yılda bir budamayı da yaptığınızda zeytin ağacı sizlere çok iyi sonuçlar verecektir.” ifadelerini kullandı.

 


+ Benzer Haberler
» “Güçlü Devlet, Güçlü Memur”
» Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta
» Araç kiralamada 17.8 büyüme ile Avrupa’yı geçtik
» Cam filmi sektöründe 75 milyon dolar zarar
» “Kalitede taviz sektöre zarar verir”
» Sağlıklı yaşlanmak: Anti-aging
» Ihlamur fiyatı cep yakıyor
» Gönüllü başladı, Milli Takıma antrenör oldu
» "Tiroid hormonları bir orkestra şefidir"
» Havra Sokağı’nda tezgaha kış erken geldi


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 18.11.2017
  Ticaret 17.11.2017
  Ticaret 16.11.2017
  Ticaret 15.11.2017
  Ticaret 14.11.2017
  Ticaret 13.11.2017
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni