• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Yemlik mısır azalıyor, maliyetler artıyor

22 Haziran 2019 Cumartesi 14:00
12
14
16
18

   ► Silajlık mısır, önemli bir kaba yem kaynağı olmasına rağmen üretim miktarı giderek düşüyor.

     Yem maliyetlerinin artması nedeniyle hayvan beslenmesinde mısır silajı kullanımı yaygınlaşarak hayvancılık için önemli bir kaba yem kaynağı haline gelse de Türkiye’de ve Ege Bölgesi’nde de yemlik mısır üretim miktarı azalıyor. İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Eren Aka, Ege Bölgesi’nde silajlık mısır üretiminin azalma nedeninin yüksek girdi maliyetleri olduğuna dikkat çekti. Aka, “Kaba yem kaliteli olursa içerisindeki diğer maddelerin değerini de yükseltir. Ancak yemlik mısır üretimi düşüyor. Hayvancılıkta üretim maliyetleri yükseliyor. Üreticinin durumu iç açıcı değil, işletmeler günden güne küçülüyor” dedi.
     Mısır ekim alanlarında genel olarak yüzde 75’i danelik, yüzde 25’i ise slajlık olarak üretim yapılıyor. Hayvancılıkta rasyonun kalitesini artıran kaliteli yemlik mısır, önemli bir kaba yem kaynağı olmasına rağmen, üretim miktarı giderek düşüyor.

“Alternatif ürünlere yönelme var”
     Genel olarak ekim alanlarında azalma olduğuna vurgu yapan Aka, “Üretici, domates, biber gibi ürünlere yöneldi. Silajlık mısırın üretim maliyetlerine karşılık üreticinin kazandığı yeterli değil. Alternatif ürünlere yönelme var” dedi.
     Silajlık mısır olmazsa yem maliyetlerinin yüksek olacağını ifade eden Aka, “Hayvanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ve bir günde tüketebileceği yeterli miktarda enerji, protein, mineral, vitamin ve tüm diğer değerleri kapsayacak şekilde hazırlanmış olan rasyonda silajlık mısır önemli bir yer tutar. Silajlık mısır olmazsa rasyon maliyetleri tutmaz. Örneğin; bir hayvan günlük 33 kilogram yem yiyorsa, tüketmiş olduğu yemin yaklaşık 18 kilogramı mısır silajı, 4 kilogram yonca silajı, 2 kilogram civarında kuru ot ve 8 kilogram civarında fabrika yemi olur. Yani rasyonun çoğunluğunu mısır silajı oluşturur” ifadelerini kullandı.

“Önemli olan kaba yem kalitesi”
     Yüksek verim alabilmek amacıyla kaliteli yem üretmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Aka, “Kaba yem kaliteli olursa içerisindeki diğer maddelerin değerini de yükseltir. Önemli olan kaba yemin kalitesidir” diye konuştu.

“Stoklarda ürün kalmadı”
     Geçtiğimiz dönemlerde bir  yıl öncesinden stoklarda ürün kaldığını ifade eden Aka, “Üretimin azalması ile bu yıl stoklarda ürün kalmadı. Üreticinin durumu iç açıcı değil, hayvancılıkta üretim maliyetleri devamlı yükseliyor. İşletmeler de günden güne küçülüyor” dedi.


+ Benzer Haberler
» Önlem alınmazsa sıcak ekonomiye çarpıyor
» Yumurta krizini aşmak için ortak çağrı: planlı üretim
» Emeklilik hayalimizi birkaç yıl öne almış olduk
» Yumurta tüketimi, üretimi yakalayamıyor
» “Yurtdışındakilerle yarışabilecek laboratuvarlarımız var”
» Avcılara denizden ekmek çıkmıyor
» Müze gelirlerinde yüzde 41,64’lük artış
» “Müteahhitlerimiz yurtdışına yönelmeli”
» Genç İZİKAD Proje Yarışması ile gençler iş dünyasına hazırlanıyor
» İzmir’de hayvanlar sahipsiz değil


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 16.07.2019
  Ticaret 15.07.2019
  Ticaret 13.07.2019
  Ticaret 12.07.2019
  Ticaret 11.07.2019
  Ticaret 10.07.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni