
Yatırımlar Marmara’dan Ege’ye yönelecek
► İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “İzmir limanlar şehri, Ege Bölgesi ise Türkiye’nin lojistik bölgesi olarak planlanmalıdır” diye konuştu.
Döviz kurundaki dalgalanma ile beraber ihracat artarken ithalatın azalması tüm sektörlerde olduğu gibi denizcilik sektörünü de etkiledi. Ege Bölgesi’nin Türkiye’nin lojistik bölgesi olarak planlanması gerektiğini ve Marmara Bölgesi’ndeki aşırı büyümeden dolayı yeni yatırımların Ege Bölgesi’ne yönelmesi kaçınılmaz olduğunu vurgulayan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “İzmir limanlar şehri, Ege Bölgesi ise Türkiye’nin lojistik bölgesi olarak planlanmalıdır” diye konuştu.
“Ege, Türkiye’nin lojistik bölgesi olarak planlanmalı”
Marmara Bölgesi’ndeki aşırı büyümeden dolayı yeni yatırımların Ege Bölgesi’ne yönelmesi kaçınılmaz olduğunu herkes vurgulayan Öztürk, “İzmir limanlar şehri, Ege Bölgesi ise Türkiye’nin lojistik bölgesi olarak planlanmalıdır. Bölgemizin tarım ve sanayi ürünlerini denize indirmek için üretim bölgelerini bir an evvel demiryolu ve karayolu ile limanlara bağlamak zorundayız. Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin bir an önce işletmeye açılması, kuzeyde bir lojistik merkez daha kurulması sonucu İzmir’in lojistik kıymeti artacaktır. Böylece ülkemiz lojistik performans endeksinde yeniden yukarılara yükselme fırsatı yakalayacaktır. Türk denizcilik sektörünün desteklenmesi ve milli gemi filosunun yenilenip büyütülmesi de rekabet gücümüze ciddi şekilde güç katacaktır. İzmir Limanlar Bölgesi ve Ege Lojistik Merkezi projeleri ile ülkemizin küresel aktarma merkezi konumunun güçleneceğine inanıyoruz” diye belirtti.
“İthalattaki daralma limanları olumsuz etkiledi”
İthalattaki daralmanın deniz ticareti ve taşımacılık sektörlerinin yanı sıra limanların hacmini de olumsuz etkilediğini dile getiren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Yılın ilk yarısında canlı seyreden elleçleme rakamları, döviz kurundaki artış sonucu yerini ithalattaki zayıflıktan dolayı düşük büyümeye bıraktı. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemiz limanlarında ilk 11 ayda 9 milyon 896 TEU konteyner elleçlendi. 2017 yılında 10 milyon TEU’yu geçen elleçlenen konteynerin 2018 yılını geçen yılın üzerinde tamamlaması bekleniyor. Son 3 aydır ihracat yükünün ithalat yükünü geride bıraktığı İzmir Alsancak Limanı’nda ise Ocak-Kasım döneminde 565 bin TEU’luk konteyner elleçlenirken, yıl sonu elleçleme rakamının geçen yıla yakın bir seviyede gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Türk limanlarında elleçlenen her cinsten toplam yük miktarı ise yine ilk 11 ayda 420 milyon tonu geçti. Elleçlenen ithalat
yükü 200 milyon ton, ihracat yükü 99 milyon ton olurken, kabotaj yükü 55 milyon ton, transit yük ise 65 milyon ton gerçekleşti” açıklamalarında bulundu.
Türkiye vazgeçilmez rota
Kruvaziyer turizminde limanlarımıza gelen 250 gemi ve 220 bin yolcu ile son 10-12 yılın en düşük rakamları görüldüğünü kaydeden Öztürk, “2013 yılında 2 milyon 250 bin yolcunun ülkemize ayak bastığı kruvaziyer sektörüyle ilgili iyimser beklentilere sahibiz. Yavaş da olsa gelecek yıldan itibaren sektörün canlanacağına ve 2022’den itibaren toparlanacağına inanıyoruz. Türkiye, 28 milyon yolcunun tercih ettiği 35 milyar dolar büyüklüğe sahip pazarda vazgeçilmez bir rotadır ve hak ettiği payı mutlaka alacaktır. 2019 Mart ayında dünyanın en büyük kruvaziyer fuarı olan Seatrade Kruvaziyer Fuarı’nda Türkiye’nin güvenli ülke, İzmir’in ve bölgemizin güzel bir coğrafya olduğunu anlatmaya devam edeceğiz” diye belirtti.
Türk turizm sektörünün sıkıntılı günleri geride bıraktığını ifade eden Öztürk, “2018’in 40 milyonu aşkın turist, 35 milyar gelir ile tamamlanması öngörülüyor. İzmir’e gelen turist sayısı uzun bir aradan sonra bu yıl bir milyonu geçecek. Turizm pastasının yüzde 20-25’ini oluşturan deniz turizmi, bu hedeflere güçlü destek sağlıyor. Deniz turizminin geliştirilmesi ve özellikle her yıl bir milyonun üzerinde turistin yolculuk yaptığı Ege kıyılarımız ile Yunanistan adaları arasındaki turizm ve ticaretin artması için önemli çalışmalar yaptık” diye konuştu.