Bahar ER
Endüstri Mühendisi
er.b@plus3three.com
İş gücünün esnek yapılandırıldığı, çalışanların proje bazlı ve hedef doğrultusunda uygun zaman dilimlerinde çalışabilecekleri bir iş modeli olarak karşımıza çıkmakta. Diğer bir deyişle talep üzerine istihdam!
Profesyonellerin artık daha özgür ve esnek çalışmayı tercih ediyor olmaları ve ilgilendikleri ve uzmanlıklarına uygun projelerde yer almak istemelerinden hareketle gelişen bir model bu.
Bu sadece profesyoneller için değil tüm kariyerlerini tek bir şirkette 08.00-18.00 geçirmek istemeyen yeni kuşakların da talebi. Kurum tarafında ise avantajı, rekabetçi iş dünyasında şirketlerin bilgi ve uzmanlığa hızlı, esnek ve güvenilir şekilde erişmesi ve bu uzmanlığa uzun vadeli bir bağlılık olmadan projeleri verimli bir şekilde gerçekleştirebilmesi.
Yani kurumlar ihtiyaç duydukları çalışanlara ‘pazaryerleri’nde erişip proje bazlı çalışabilecekler. Esnek iş gücü çalışma modeli hem şirketler hem de çalışanların kazandığı, daha verimli ve sürdürülebilir bir model olarak algılandığı için dünyada hızla gelişmekte. Yeni nesil yöneticiler hem daha verimli yaratıcı işlere imza atabilmek hem de iş-özel yaşamları arasında denge kurabilmek için bu modelden umutlular. Bu gelişmeler yetenek yönetiminin tarif ve tanımını da değiştiriyor.
Bu arada 3.0’a kadarki dönemler şöyleydi:
İş 1.0: Tüm profesyonellerin tam zamanlı çalışan olarak kapalı ofislerde çalıştığı dönem,
İş 2.0: Teknolojik gelişmelerle işin nerede ve ne zaman yapıldığı konusunda esnekliklerin olduğu dönem (evden çalışma, freelance çalışma ya da dönemsel yönetim çözümleri vb.).
İş 3.0 ise 2.0’ın getirdiği teknolojik altyapıyla birlikte şirketlerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve tecrübeyi proje bazlı ya da dönemsel olarak bünyelerine katma olanağı sunuyor.
Ülkemizde bu modele ivme kazandıran gelişme ise özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasının 20.05.2016 tarihli ve 29717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6715 sayılı kanun ile yasalaşmış olması.
Yine ülkemizde ilk uygulamaların kısa süreli dönemsel yönetim projelerinde, süreçlerin iyileştirilmesinde, şirket birleşmeleri ve satınalma süreçlerinde, yeniden yapılanma ve kurumsallaşma süreçlerinde olduğu görüldü.
Esnek iş gücü açısından en başarılı uygulamalar ise globalde de olduğu gibi IT şirketlerinde görülüyor. IT sektörünü ilaç endüstrisi ve üretim yapan şirketlerin genel müdürlükleri izliyor.
Günümüzde ‘yoğun tempoda’ çalışan yöneticilerimiz, yeni gelişmekte olan bu iş modellerini takip ediyor ve kurumlara nasıl bir etkisi olabileceği konusunda kafa yoruyorlar mı diye sormak istiyorum.
Verimli çalışmalar dilerim.