• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

“Üretilen gıdaların 3’te biri çöpe gidiyor”

12 Ocak 2021 Salı 16:00
12
14
16
18

“Üretilen gıdaların 3’te biri çöpe gidiyor”

   ► Dünyanın en büyük gıda üreticilerinden Unilever, Yarının Gıdaları İnisiyatifi ile sürdürülebilir gıdaların herkes için erişilebilir olmasını hedefliyor

           SEZA NUR DEMİRPARMAK      
     Unilever, besleyici ve sürdürülebilir gıdaların herkes için erişilebilir olması ve adil bir küresel gıda sisteminin şekillenmesi hedefiyle ‘Yarının Gıdaları İnisiyatifi’ni başlattı. İnisiyatif kapsamındaki taahhütlerin ve küresel gıda sistemini dönüştürmek konusunda planları anlatıldığı online toplantıda konuşan Türkiye, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi Unilever Dondurma, İçecek ve Gıda Kategorisi Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kölükfakı, “Yarının Gıdaları inisiyatifi ile insanların daha sağlıklı beslenme düzenine geçmesine yardımcı olmayı ve gıda sisteminin çevreye olan zararlı etkisini azaltmayı hedefliyoruz. Unilever olarak besleyici ve sürdürülebilir gıdaların herkes için erişilebilir olmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“Üretilen gıdaların 3’te biri çöpe gidiyor”
     Küresel gıda sisteminin aksadığını ve yenilenmeye ihtiyacı olduğunu belirten Kölükfakı, “Bizi harekete geçiren şu; dünyada 2 milyar insan fazla kilolu buna karşın 1 milyar insansa açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Küresel olarak her 10 kişiden biri dünya sağlık örgütünün günde 5 porsiyon sebze meyve genelgesine uygun besleniyor. Gıda sistemi çevreye büyük zarar veriyor ve küresel sera gazının salınımının yüzde 20’sinden fazlası gıda endüstrisi tarafından gerçekleştiriliyor. Buna karşılık üretilen tüm gıdaların 3’te biri çöpe gidiyor. Bu endişe verici ve üzücü bir data. Aksayan bu sistem hepimizi değişim için zorluyor, insanlık olarak değişmeliyiz. Bu kapsamda Unilever olarak yarının gıdaları inisiyatifini başlatıyoruz” diye konuştu.

     Yarının gıdaları inisiyatifiyle 4 temel taahhütte bulunduklarını aktaran Kölükfakı, “İlki ürünlerimizde sürdürülebilir tarımsal hammadde kullanımını ve bitkisel temelli gıda seçeneklerini artıracağız. İkincisi besleyici gıdaları herkes için erişilebilir kılmak istiyoruz. 2025 yılına kadar yeterli ve dengeli beslenmeye katkı sağlayan ürünlerimizi 2 katına çıkaracağız. Üçüncüsü tüm ürün gruplarımızda tuz, şeker ve kalori miktarını azaltmaya devam edeceğiz. Son olarak gıda atımını yarıya indireceğiz. 2025’e kadar üretimden ürünlerimizin raflara ulaşmasına kadar olan süreçteki doğrudan faaliyetlerimizde gıda atıklarını yarıya indireceğiz. Bu inisiyatifle insanların daha sağlıklı beslenme düzenine geçmesine yardımcı olmayı ve gıda sisteminin çevreye olan zararlı etkisini azaltmayı hedefliyoruz. Unilever olarak besleyici ve sürdürülebilir gıdaların herkes için erişilebilir olmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“Sürdürülebilir yaşam planı ile büyük bir dönüşüm başlattık”
     Dünyanın en büyük gıda üreticilerinden biri olarak adil küresel gıda stilinin şekillenmesi için sorumluluk taşıdıklarını ifade eden Kölükfakı, “Dünyanın son 15-20 yıldır karşı karşıya olduğu küresel sorunlar, yolumuza olduğu gibi devam edemeyeceğimizi gösteriyor ve bugün yaptıklarımıza son vermemiz gerektiğini gösteriyor. Unilever bu gerçeğin farkına uzunca bir süre önce vardı. Sürdürülebilir yaşam planı ile büyük bir dönüşüm başlattık. Sürdürülebilirliği işimizin merkeze koyarak daha iyi bit gelecek yaratmak için iş yapış biçimimizi değiştirdik. Sürdürülebilir yaşam planı ile yola çıkarken temel hedef bir tanesi insanları ve gezegeni yok saymadan büyümenin sağlanabileceğini kanıtlamaktı. Geçtiğimiz 10 yılda Unilever olarak bu anlamda önemli kazanımlar elde ettik” diye konuştu.

     Amaçlarının sürdürülebilir bir gıda sistemine dönüşüme öncülük etmek olduğunu dile getiren Kölükfakı, “Oldukça büyük ve büyümekte olan gıda sektörü bu konuda önümüze fırsatlar sunuyor. 10 yılı aşkın bir süredir Unilever’in ürün portföyü genelinde besinsel açıdan iyileştirmeler gerçekleştiriyoruz. Küresel besin politikamız 2000 yılından bu yana yürürlükte. 2003 yılında besin geliştirme politikamızı başlattık ve bu durum portföyün tamamında doymuş ve trans yağlar, tuz ve şeker konusunda önemli azaltımların tetikleyicisi oldu. Besleyici gıdaları herkes için erişebilir hale getirmek için fazlasını yapmak konusunda istekliyiz” dedi.


+ Benzer Haberler
» Konut sektörü pandemiye rağmen rekora koştu
» “Uzaktan eğitimde not hamlesinden vazgeçilmeli”
» Süt ürünlerinde kayıt dışının çözümü; KDV eşitlemesi
» “Yağışlar su kaynaklarını beslemiyor”
» Gezici tarım işçileri de pandemiyle hatırlandı
» Kemeraltı esnafı yılbaşından umduğunu bulamadı
» “İşgücünün korunmasında evrensel gelir desteği çözüm olmaz”
» Kır kadınları ‘çiftçiyim’ diyemiyor
» “Kozmetikte taksit imkanı geri getirilmeli”
» İkinci el araç fiyatlarında yüzde 10’luk düşüş


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 18.01.2021
  Ticaret 16.01.2021
  Ticaret 15.01.2021
  Ticaret 14.01.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni