
Tekstilde hedef 20 milyar dolar ihracat
► EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, “Türk hazır giyim sektörü Türkiye ekonomisinin yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve katma değer gibi göstergeleri itibariyle en önemli sektörlerinden birisidir.
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nin 2018 Yılı Kasım Ayı İhracatı Performans Raporu’na göre 2018 yılı Ocak-Kasım dönemi toplam tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 5,2 oranında artış ile 9,7 milyar dolar değerinde kaydedildi. 2018 yılının tekstil sektörü için kapasite kullanım oranları ve ihracat bakımından ciddi artışların yaşandığı bir sene olduğunu kaydeden Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, tekstil sektörünün 2019 yılını yaklaşık 20 milyar dolar ihracat rakamıyla geride bırakmayı hedeflediğini belirtti.
“Tekstil, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri”
Hazır giyim sektörünün Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu dile getiren EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, “Türk hazır giyim sektörü Türkiye ekonomisinin yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve katma değer gibi göstergeleri itibariyle en önemli sektörlerinden birisidir. 2017 yılını 17 milyar dolarlık ihracatla kapatan sektörümüz için 2018 yılında da benzer büyüme ve ihracatta yükseliş trendi öngörülmektedir” diye konuştu.
2018 yılının tekstil sektörü için kapasite kullanım oranları ve ihracatımızın kilogram başı değerine kadar ciddi artışların yaşandığı bir sene olduğunu söyleyen Abay, sözlerine şöyle devam etti: “İhracatta bir sıkıntı yaşanmamakla birlikte dövizdeki dalgalanmadan kaynaklı olarak iç piyasalarda yaşanan sıkıntı göz ardı edilemeyecek seviyededir. Hazır giyim sektörü, yüksek katma değerli ürün ihraç etme yolunda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Hedef, bu yönde üretimi ve ihracatı arttırmaktır. Gelinlik, organik giyim, teknik tekstil üretimine yönelen firmalar bu hedefi başarma yolunda bir adım daha önde görünmektedir.”
“Dijital pazarlamada ülkemiz geride”
Dijital platformlarda Türkiye’nin daha fazla yer alarak pazar payını arttırması gerektiğini dile getiren Abay, “Dijital pazarlamada ülkemiz hala geride, global pazarda söz sahibi olabilmek için günümüzde dijital mecralarda yer almak büyük önem taşıyor. Toptan üretici ya da perakendeci, marka olan ya da koleksiyon satan firmaların yer alabileceği çok çeşitli dijital platformlar mevcut. Devlet desteklerinden de faydalanarak büyümenin alternatif yolları da aktif olarak kullanılmalıdır. Tüm dünyada çok önemli bir rol oynayan dijital pazarlamanın gelişiminin önümüzdeki yıllarda tekstil endüstrisine yansımalarını da görmemiz mümkün olacaktır” açıklamalarında bulundu.
“Teknik eleman yetersizliği en büyük sorunumuz”
Tekstil sektörünün en önemli sorunlarından birinin teknik eleman yetersizliği ve yeni işgücünün yetişmemesi olduğunu dile getiren Abay, “Her yıl katlanarak artan bu sorun gelecek yıllar için tehdit oluşturmaktadır. Bu bağlamda, okullarda gerçekleştirdiğimiz tanıtım etkinlikleri devam etmektedir. Eğitim, sanayi ve ilgili devlet kurumların işbirliğinin sürdürülebilir olması sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır” diye belirtti.
Önümüzdeki yıl hedeflerini ve beklentilerini açıklayan Abay, “2019 yılı için ortaya konulan 182 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak tüm ihracatçıların ana hedefidir. Döviz kurlarının da dengelenme çabası ile birlikte 2019 yılı içinde iç piyasanın güven ortamına kavuşması arzulanmaktadır” diye konuştu.