• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Süt sektörünün sorunu; bilgi kirliliği

25 Nisan 2019 Perşembe 15:00
12
14
16
18

Süt sektörünün sorunu; bilgi kirliliği

   ► SETBİR Başkanı Tarık Tezel: “Ev yoğurdundan korkun, sanayi yoğurdundan korkmayın”

           DUYGU GÖKSU     
     Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından 2. Ulusal Sütçülük Kongresi düzenlendi. Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe, sektörün önde gelen temsilcileri ve bilim insanları katıldı.
     Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Harun Raşit Uysal,Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Biriği (SETBİR)  Başkanı Tarık Tezel, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum’un açılış konuşmalarını yaptığı kongreye Türkiye’nin pek çok üniversitesinden ve özel sektörden katılım gerçekleşti.
     İlk olarak 2017 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından organize edilen kongrenin organizasyonunu bu yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü üstlendi. İki yılda bir düzenlenen ve geleneksel hale getirilen kongrede, (SETBİR)  Başkanı Tarık Tezel, dünya sofralarına yerleşen yoğurdun Türkiye’de karalandığına ve sektörün en büyük sorununun bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekti.

“Asıl sorun kirli bilgi”
     Dünyanın en değerli gıdası sayılan ve dünya sofralarına yerleşen yoğurdun, Türkiye’de karalanmasının sektör açısından üzücü olduğuna vurgu yapan Tezel, “Yoğurdu bu seviyeye getirmiş sanayimiz her gün karalanıyor. Bu işe emek vermiş olanları üzüyorlar. Dünyanın en iyi yoğurdu bizim Türk sanayisinin ürettiği yoğurttur. Evinize ürettiğiniz yoğurttan korkun bizim ürettiğimiz yoğurttan korkmayın.  Asıl en büyük sorunumuz olan cahil cesaretine bilgi kirliliğine dikkatinizi çekmek istiyorum. Türkiye’nin nüfusunu besleme sorumluluğu gıda maddesi üreten ve bu süreçleri düzenleyen herkesin omzundadır. Bu nüfusu besleyebilmek için yoğun sürekli üretim yapmak gerekiyor. Sağlıklı bireyler olması için halkımızın günlük diyetinde mutlaka protein olması gerekiyor” diye konuştu.

“Gelecek nesillerin köküne dinamit koyuyorlar”
     En güvenilir sütün denetim altında üretilen ambalajlı sanayi üretimi olduğunu ifade eden Tezel, “Ambalaj ve sanayi dendiğinde maalesef kıyamet kopuyor. Sanayi üretimi kötü bir şey midir? İstihdam sağlayan, çiftçinin ürününü işleyen, gıda üreten sanayi kötü bir şey midir? Bilgi kirliliği, kirli bilgi ve cahil cesareti sektörümüzün en büyük sorunudur. Korku tacirliği yapılarak süt, yoğurt, et, tavuk karalanıyor. Bu yapılan gelecek nesillerin köküne dinamit koymaktır. Türkiye’de yoğurdu bu seviyeye getirmiş sanayimizi üzüyorlar. Dünyanın en iyi yoğurdu Türk sanayisinin yoğurdudur” ifadelerini kullandı.

“Standartlara göre üretiliyor”
     Tüketicilere, evde üretilen yoğurttan korkmalarını ve sanayi yoğurdundan korkmamaları gerektiğini ifade eden Tezel, “ Bu ülkede standartlara uyularak üretim yapıldığını takip eden bakanlıklar ve her ilçede teşkilatları var. Ulusal ve uluslar arası standartlara uygun üretim yapılıyor. Sanayicinin ürettiği gıdadan kuşku duyuyorsanız dayanaksız suçlamalarda bulunmak yerine ulusal ve uluslararası disiplinlere başvurabilirsiniz” açıklamalarında bulundu.

“Bu tür toplantılar daha sık yapılmalı”
     Tarım ve gıda sanayinin en dinamik sektörlerinden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Harun Raşit Uysal, “Süt kongresi gibi bu tür toplantıların daha sık yapılması gerekiyor. İki gün boyunca süt sektörü ile ilgili mevcut durumumu konuşacağız. Sorunları ve çözüm önerilerini konuşacağız. Yaklaşık 6 aydır bu kongreyi düzenlemek için uğraşıyoruz. 6 Aydır bölüm, varını yoğunu bu kongre için harcadı” diye konuştu.

“Süt sadece bebekler için değil”
     Ege Üniversitesi Dekanı Nedim Koşum ise, “Süt, doğumla dünya gelen her canlının ilk besinidir. Sütün sadece bebekler için olduğunu savunanlar olsa da rengi gibi ak ve pak olan süt, burada fakültemizin ev sahipliğinde enine boyuna konuşulacak. Sorunlar ve çözümleri konuşulacak. Türkiye, süt üretiminde çok güçlü ve önemli bir yere sahip. İnanıyorum ki üretimin tüm paydaşları bir araya geldiğinde sorunlar aşılacaktır” dedi.

Yabancı bilim insanları sunum yaptı
     Kongrede Uluslararası Sütçülük Federasyonu(IDF) Genel Direktörü Caroline Emond’un yanı sıra Polonya’dan gelen bilim insanları da sunum yaptı. Türk bilim dünyası ile fikir alışverişinde bulundular.
     2. Ulusal Sütçülük Kongresi’nin ana düzenleyicileri arasında; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Tarım ve Orman Bakanlığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Süt, Et ve Gıda Üreticileri ve Sanayicileri Birliği (SETBİR), Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), Ulusal Süt Konseyi (USK) ve Zootekni Federasyonu bulunuyor. 130’un üzerinde bildiri gelen kongrede Avrupa, Polonya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de katılımcılar olacak.


+ Benzer Haberler
» “Güçlü sigorta kalkınmanın anahtarıdır”
» Brexit, İngiliz zincir mağazalarını olumsuz etkiledi
» Emekli ikramiyeleri 31 Mayıs’ta ödenecek
» Palandöken, “Bayramda internet alışverişlerine dikkat”
» Maden sahalarında artış sürecek
» IMF: Çin’e gümrük vergisinin maliyetini ABD üstleniyor
» EFD Başkanı Vurucu: “İvme Finansman Paketi’nin hedefi doğru”
» Norm Cıvata, EBSO 100 listesinde 13. sırada
» Türkiye Uluslararası Yönetim Asistanları Derneği kuruldu
» Ambalajın devine uluslararası ödül


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 27.05.2019
  Ticaret 25.05.2019
  Ticaret 24.05.2019
  Ticaret 23.05.2019
  Ticaret 22.05.2019
  Ticaret 21.05.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni