• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık sektörü konusunda Ege ve Türkiye gerçeği

26 Temmuz 2018 Perşembe 09:00
12
14
16
18

     Ülkemiz 8330 km’lik kıyı şeridi ve buna bağlı olarak 24 milyon hektarlık kıta sahanlığı alanıyla, 1.324.452 hektar toplam alanı olan 200 adet doğal göl, 750 adet gölet ve 313 adet baraj gölü ile toplam uzunlukları 177.000 km olan 33 adet büyük akarsuyuyla önemli bir su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık potansiyeline sahiptir.
     Türkiye’yi çevreleyen denizler ve iç su kaynakları oşinografik, limnolojik, jeolojik ve ekolojik özellikleri yönünden birbirlerinden çok büyük farklılıklar gösterir. Ülkemizdeki tüm su kaynaklarının farklı özellikler taşıması sadece avcılığımızı değil, yapılan yetiştiricilik faaliyetlerini de etkilemekte ve belirlemektedir.
     Ülkemizdeki toplam su ürünleri üretimi 1970 yılında 178 bin ton iken, 2015 yılında 672 bin tona ulaşmıştır. Bu üretimin %36`sı yetiştiricilik, %64`ü avcılık yoluyla gerçekleştirilmiştir.

     Türkiye denizlerinden yapılan avcılıkta en önemli pay %80 ile Karadeniz`e aittir. Avlanan en önemli türler ise hamsi, çaça ve beyaz kum midyesidir. Ege Denizi’nin avcılıktaki payı %10 civarındadır ve avlanan en önemli balık türü sardalya’dır. Yine 2015 yılında, içsularda avlanan en önemli türler ise sadece Van Gölü’nde bulunan inci kefali, sazan ve gümüş balığı olmuştur.
    Su ürünleri avcılığı yapmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsat tezkeresi düzenlenmiş toplam 18.613 balıkçı gemisi bulunmaktadır. Bu gemilerin 15.680 tanesi denizlerde, 2.933 tanesi ise içsularda avcılık faaliyetinde bulunmaktadır. Denizlerde avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemilerinin %86`sını 10 metreden küçük balıkçı tekneleri oluşturmaktadır.

     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekonomik su ürünleri stokları üzerindeki av baskısının azaltılması ve su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla 2002 yılından bu yana denizlerde avcılık faaliyetinde kullanılmak istenen yeni gemilere ruhsat tezkeresi düzenlememektedir. Aynı amaç doğrultusunda 2013, 2014 ve 2015 yıllarında denizlerde avcılık faaliyetinde bulunan on metre ve üzerinde boya sahip 1.011 adet balıkçı gemisi ilgili bakanlık tarafından satın alınarak, balıkçılık faaliyetinden çıkartılmıştır.
     Su ürünleri yetiştiriciliği tüm dünyada gelişen bir sektördür. Ülkemizde de özellikle son 10 yıl içinde büyük bir gelişim göstermesi sonucu, balık tüketiminin yok denecek düzeyde olduğu pek çok ilimizde üretilmesinin yanı sıra, bu yörelerde halkın balıkla tanışmasını, su ürünleri tüketim alışkanlığı edinmelerini ve çok ciddi bir istihdam olanağının oluşmasını sağlamıştır.

     2015 yılında su ürünleri yetiştiriciliğinin %42`si içsulardan, %58`i ise denizlerden gerçekleştirilmiştir. Su ürünleri yetiştiriciliği yapan 2377 işletmenin %82`si içsularda olmasına karşın, üretim içindeki payı %42 olarak gerçekleşmiştir. Denizlerden yetiştiricilik yoluyla üretilen balıkların %54`ünü levrek, %37`sini çipura, %5`ini alabalık oluşturmaktadır. Denizlerimizde yetiştirilen su ürünleri miktarı 2015 yılında 140.000 ton civarında iken içsulardan üretilen balıkların tamamına yakınını 101.000 tonluk üretim miktarıyla alabalık oluşturmaktadır. Ege bölgesi özellikle İzmir ve Muğla illerinde faaliyet gösteren çiftliklerle toplam deniz balığı üretiminin 2/3’sinin yapıldığı lider bir konuma gelmiştir. Bu durum bölgesel olarak doğrudan ve/veya dolaylı istihdam yaratma ve ülke ekonomisine yapılan katkı bakımından oldukça önemlidir.

     Dünya su ürünleri üretimi, 2014 yılında, %56`sı avcılık, %44`ü yetiştiricilik yoluyla olmak üzere toplam 167 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye 2015 yılında, toplam su ürünleri üretimi ile dünyada 30`lu sıralarda, AB ülkeleri içinde ise ilk beş sırada yer almıştır.
     Kişi başına su ürünleri tüketimimiz 7 kg civarındadır. 2013 yılında kişi başına dünya su ürünleri tüketimi ortalaması 19 kg, Avrupa ve AB ortalaması 22 kg civarında olmuştur. Bu rakamlar aynı yılda İzlanda`da 92 kg, Norveç`te 52 kg, Japonya`da 49 kg, İspanya`da 42 kg, Yunanistan`da 19 kg, Bulgaristan`da 7 kg, Irak`ta 3 kg olmuştur.

     Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de avcılık yoluyla su ürünleri üretimini artırma olanağı son derecede sınırlı hatta imkânsızdır. Su ürünleri avcılık politikalarımız ekosistem temelli bir yaklaşımla ve üretimin sürdürülebilirliği dikkate alınarak oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.
     Dünyada ve ülkemizde yetiştiriciliğini yaptığımız balık türlerinin çoğu karnivor (etçil) türlerdir. Bu türlerin yüksek protein ihtiyaçlarını karşılamak için yem formülasyonlarında kullanılan en önemli hammaddelerden biri balık unudur. Ülkemizde özellikle yakın bir gelecekte uygulanacak olan su ürünleri yetiştiriciliği politikalarında, herbivor (otçul) ve omnivor (hem otçul hem etçil) beslenme özelliklerine sahip alternatif türlerin yetiştiriciliğini teşvik etmeli ve ekolojik su ürünleri yetiştiriciliğini yaygınlaştıracak yaklaşımları artan oranlarda mutlaka benimsenmelidir.

    Su ürünleri, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Ancak ülkemizdeki kişi başına su ürünleri tüketimimizi çoğaltarak, artan nüfusumuzun sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak düzeylerde yoğun üretimin gerçekleştirilebilmesinin ve balıkçılık sektörüne zarar vermeden, sürdürülebilir balıkçılık yönetimi uygulamalarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesinin en temel unsurunun Su Ürünleri Eğitimine ve Su Ürünleri Mühendislerine hak etmiş oldukları değerin verilmesiyle mümkün olabileceği gerçeğini asla unutmamalıyız.

Sürecek...
Bir Sonraki “Kültür balıkçılığı, dünyayı sürdürülebilir şekilde beslemeyi vaad ediyor”

 


+ Benzer Haberler
» “Kültür balıkçılığı, dünyayı sürdürülebilir şekilde beslemeyi vaad ediyor”
» Kılıç Deniz’de Hedef; Su ürünlerinde dünya liderliği
» Balıkçılıkta bilinçli avcılık, daha fazla tüketim
» Kıyı balıkçısının gündemi; 1380 sayılı kanun, kota, fişbon ve bilimsel yol haritası
» Balıkçının kurtuluşu; Kota
» “Sektörün en önemli sorunu üretim planlaması eksikliği ve yeni üretim alanlarının açılmaması”
» Yasadışı avcılıkla mücadelede etkin denetim dönemi
» Türk balığını ‘havalandırdık’ denizden dolar ‘avladık’


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 06.12.2019
  Ticaret 05.12.2019
  Ticaret 04.12.2019
  Ticaret 03.12.2019
  Ticaret 02.12.2019
  Ticaret 30.11.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni