İşletmelerden yaşamlarını sürdürmeleri ve sürekli gelişmeleri için yenilik yaratmaları, farklılılıkları ortaya koymaları beklenir. Pekiyi inovasyonun rekabetçi olabilmek için son derece önemli bir girdi olduğunu kabul ediyoruz. İnovasyon odaklı bir kurum olmak için nelere sahip olmamız gerekir. Aşağıda işletmenin kaslarının güçlü olması gereken alanlar tanımlanmaktadır.
Açık Kültür: çalışanlarınız yeni süreçleri deneyimlemek ve verimliliği artırmak için niyetli midir ve/veya bu konuda birikimleri mevcut mudur? Açık kültür, kurumun değişime açıklığının da önemli bir göstergesidir. Buradaki önemli sorulardan biri çalışanların örneğin yeni süreçleri verimlilik artışı sağlamak adına denemeye niyetlerinin ne düzeyde olup olmadığıdır. Açık bir kültürü destekleyebilmek adına değişimin getireceği yararları tüm çalışanlara benimsetmeye çalışmaktır.
Liderlik: Kurumunuzun liderleri gerçekten inovasyonu destekliyor mu? Kurumun lideri veya liderleri gerçekten inovasyonu destekliyor mu sorusunun yanıtlanması gerekir. Liderlerin inovasyonu desteklemesi için aşağıda bazı öneriler bulunmaktadır: Yöneticileri eğitin: inovasyonun anlamı, kurum için değeri, teşvik edilmesi gibi unsurları ortaya çıkaracak çalışmaları kurumunuzda gerçekleştirin. ‘Chief Innovation Officer’ ünvanlı bir yönetici atamayı düşünün: CIO ünvanı ile çalışan üst düzey bir yönetici, kurumun liderlerinin başta yeni fikirlerin gelişeceği bir ortamı, yaratıcılığı ve inovasyonu besleyecektir.
Vizyon: her kademedeki liderin kurumun aynı vizyona sahip olduğundan emin olun. İnovasyonun bu vizyonu nasıl destekleyebileceği üzerine yöntemleri ortaya çıkarın. Elçiler: İnovasyon programlarının ve projelerinin sahiplenilmesi için orta kademede bulunan yöneticilerin birer elçi olması için organize olun. Böylece kurumun üst kademesi ile diğer kademeler arasındaki bağın inovasyonu desteklemek adına güçlenmesi sağlanmış olur.
Çalışanların Entegrasyonu: çalışanlarınızın İnovasyon süreçleri için yetki ve sorumlulukları mevcut mu? Çalışanların işlerini sahiplenmeleri ve İnovasyon programları ve süreçleri hakkında farkındalık düzeylerinde düşüklük olması durumunda, kurumun İnovasyon konusunda başarı şansı da düşecektir. Çalışanların aidiyetleri için aşağıdaki konuları dikkate almak mümkündür: Beklentiler: yıllık beklentiler ve yıllık değerlendirmeler, inovasyon projelerine ve bir şeyleri farklı şekilde düşünme konusuna bağlı mıdır? Aralarında gerekli olan bağ kurulmuş mudur? Teşvikler: genellikle çalışanlar hata yapmadıklarında ödüllendirilirler.
Yaptıkları işi farklı yapmak için uğraşları ödüllendirilmez. Bu bağlamda gereken durum, teşvik ve ödül sisteminin inovasyoncu davranışları ödüllendirdiğinden emin olmaktır. Ödüller: tüm inovasyon çalışmalarının ödüllerinin maddi olmasına gerek yoktur. Çalışanları yenilikçi ve yaratıcı fikir üretmek üzere nelerle ödüllendirebileceğinizi araştırabilirsiniz.
Beceriler ve Düşünce Biçimi: çalışanlar, kurumun İnovasyon hedeflerini ve vizyonunu biliyor mu ve içselleştirmiş mi? Çok sayıda kurum için temel sorunlardan biri kurumun çalışanlarının İnovasyon hedeflerinden ve İnovasyon vizyonundan haberdar olmamalarıdır. Çalışanları inovasyondan daha fazla haberdar edebilmek için yapılabilecekler arasında aşağıdaki çalışmalar bulunabilir: Özel Etkinlikler: çalıştaylar düzenlenmesi, konuşmacıların davet edilmesi, İnovasyon boot kamplarının düzenlenmesi ile çalışanlar inovasyonun anlamını ve dinamiklerini içselleştirebilir.
İşbirlikleri: kurum içindeki birimlerin birbirleriyle çapraz işbirlikleri mevcut mu?
Yeni Gelişen Eğilimler: kendi sektörünüz ve işkolunuz içinde gelişen yeni eğilimlerden sistematik bir biçimde haberdar olabileceğiniz çalışmalarınız mevcut mu? Kurumu ve kurumun içinde faaliyet gösterdiği endüstri kolunu ilgilendiren yeni gelişmeler hakkında kurumun tüm kademelerinde farkındalık ve bilgi mevcut mudur? Eğer yanıt hayır ise aşağıda yapılması gerekenleri uygulamak mümkündür: Yeni fikirleri kabullenmeye açık olun: kurumun uzmanlık alanında çalışabilecek başlangıç sermayesi firmalarına ofis imkanlarını sunabilirsiniz. İletişim kurun: bültenler veya misafir konuşmacılar vasıtasıyla gelişen yeni akımlar hakkında kurumdaki farkındalık düzeyini artırın, çalışanları eyleme hazırlayın. Davet edin: ortaklarınızı, tedarikçilerinizi fikir platformunuza dahil edin. Açık inovasyonu destekleyin.
İnovasyon Hedefleri: İnovasyon projeleriniz için hedefleriniz belirlendi mi?
Hesap Verebilirlik: kurumun liderleri ve inovasyondan sorumlu olan ekip yönetişimin hesap verebilirlik boyutunu benimsemiş mi?
Yürütme: yeni fikirlerin disiplinli bir biçimde projeye dönüşerek yürütüldüğü – devam ettirildiği bir yapı mevcut mu? Yeni fikirleri oluşturmak ve yeni projeler geliştirmek mükemmel işlerdir. Ancak fikirlerle ve projelerle İnovasyon süreci tamamlanmış olmaz. Bu bağlamda önemli olan fikirlerin sahiplenerek bir inovasyona dönüşmesini sağlayacak şampiyonlara ihtiyaç olduğu, ayrıca yine yeni fikirlerin test edildiği ve geliştirildiği kaynaklara ihtiyaç duyulduğudur. Kurumların aşağıdaki unsurlardan oluşan kapsamlı bir İnovasyon programına ihtiyaçları vardır.
Fikir değerlendirme: geliştirilen fikirler ne düzeyde kurumun hedeflerine ve önceliklerine uyum göstermektedir? Koçluk ve mentorluk: inovatif özellikler barındıran çalışanları koçluk ve mentorluk mekanizmaları ile destekleyin. Kuluçkalık: tüm fikirlerin olgunlaşmaya ihtiyaç duyduğu kesindir. Bu fikirlerin geliştirme aşamasında karşılaşabileceği sorunların deneyimlendiği sıcak iklimlere ihtiyaçları mevcuttur. Fikrin pişirildiği, Ar-Ge, Ür-Ge, prototip aşamalarına gelmeden önce geliştirildiği ortamlar yaratın. Fonlama: kurumların kaynakları sınırlıdır. Bu nedenle inovatif ürün, süreç, hizmetler ve yeni iş modelleri için bir bütçe ayırın.
Açık Kurum: paydaşlarınızla sistematik bir biçimde dış ilişkilerinizi besleyecek yaklaşımlar içinde misiniz?
Bu unsurları dikkate alarak bir stratejik yaklaşım geliştirmeniz, inovasyon ve yönetiminde başarılı adımmlar atmanıza destek olacaktır.