Nesnelerin botneti
Botnetler merkezi sistemlerdir. Ve bu sistemler siber saldırılar gerçekleştirmek için internetle bağlanan araçların kontrolünü ele geçirebilir. Botnetler son 10 yıllık dönem içinde ortada bulunmakla birlikte, sorun daha da kötü duruma gelmektedir. Çünkü çok sayıda hiç bir siber-güvenlik özelliği bulunmayan cihazın birbirine bağlı olması sözkonusudur. Botnetler spam filtrelerinden geçebilmekte, klikleme ile bağlantılı dolandırıcılığa karışabilmektedir. Gelecek yıllarda daha fazla botnet eğilimlerinin ortaya çıkacağı beklenmekte ve internet kullancıları daha fazla botnet saldırısına maruz kalabilecekleri tahmin edilmektedir.
Güçlendirilmiş öğrenme
Robotlar için olsa dahi pratik yapmak, yapılanın mükemmele yaklaşmasına destek olur. Güçlendirilmiş öğrenme sayesinde yapay zaka daha önce çözemediği sorunları çözme olanağı bulmaktadır. Kavram geniş bir sinir ağları yapısı ile çalışmaktadır. Veri içinde izlerin takip edilmesi yönünde eğitilmiştir. Bilgisayar hangi verinin doğru, hangisinin yanlış olduğun öğrenir ve öğrenme sürecini artırarak devam ettirir. Bu teknolojiyi kullanan bir bilgisayar, Go adlı oyun alanında en iyi oyunculardan birini yenmeyi başarmıştır. Güçlendirilmiş öğrenme yakın gelecekte uygulamanın başarının test edileceği bir alanda şansını deneyecektir. Bu alan sürücüsüz araçlardır.
Sıcak Güneş Hücreleri
Bugünün olanakları ile üretilen güneş panelleri eski nesillere göre çok daha verimlidir. Bu verimlilik artışına rağmen, halen güneş ışığının bir bölümünü absorbe edebilmekteler. Sıcak güneş hücreleri bu sorunu önce güneş ışığını sıcaklığa, ardından da tekrar ışığa dönüştürerek çözmekteler. Bu yaklaşımda, bir emici ve püskürtücü ile ışık emilir, ısı enerjisine dönüştürülür ve güneş hücrelerine yönlendirilir. Bu sistem enerjiyi saklayarak daha sonraki kullanım ihtiyaçlarına yanıt verecek biçimde kullanma özelliği barındırır. Teknolojinin güneş ışığının düşük düzeylerde olduğu koşullarda dahi verimli bir biçimde çalışacağı öngörülmektedir.
Gen terapisi 2.0
İhtiyaç duyanlara sağlıklı genleri transfer etmek mümkündür. Bugün için Avrupa’da kalıtsal hastalıklarla mücadele edebilmek için gen terapisi yöntemi uygulanmaktadır. Bu gen terapisi yönteminin başarısı, araştırmacıların yeni genetik materyalleri transfer ederken daha verimli bir yöntem olmasını sağlayan virüslerin kullanımı ile artmıştır. Gen terapisi çoklu genlerin olduğu hastalıkların tedavisinde dahi kullanılabilmektedir. Bugün için gen terapisi yöntemi çok sıklıkla kullanılmamakta, ancak kullanımın yakın gelecekte artması beklenmekte.
Hücre atlası
Hücre Atlas’ı biyolojinin en önemli projelerinden biridir. Amaç insan vücudunda varolan 37.2 trilyon hücrenin haritasının çıkarılmasıdır. Bu haritalama işlemini başarabilmek için uluslararası bilim insanları grupları her bir hücreye moleküler imza vermekte ve her bir hücre tipine de zip kodu atamaktadır. Araştırmacılar hücreleri sınıflandırabilmek için üç farklı teknik kullanmaktalar. İlki hücreleri çalışabilmek için onları kırmakta, ikincisi hücrelerin kodlarını çözmek için sıralama makinaları kullanmakta ve son olarak da bir dokuda veya organda belirlenmiş zip kodları ile her bir hücre tipini işaretlemektir. Haritalamanın geleceği insan vücuduna olacak gibi görünmektedir.
Teknoloji olağanüstü bir hızla gelişiyor. Acaba yarın neler olacak? Gelecek yazılarımızda bu konuda yapılan güncel çalışmalara yer vermeye devam edeceğiz.