İnovasyondaki başarınız iki faktöre bağlıdır: Teknik kaynaklar (insan, ekipman, bilgi, para, vb.) ve şirketinizin bunları yönetme becerisi. Bu iki faktörü başarıyla bir araya getirmek için ise hem stratejik hem de organizasyonel becerilere sahip olmalı veya bu becerileri edinmeli, geliştirmelisiniz.
Şirketinizde uzun vadeli bir bakış açısı, pazar eğilimlerini belirleme ve tahmin etme yeteneği, teknolojik ve ekonomik bilgileri toplama, işleme ve özümseme yeteneği varsa stratejik becerilere sahipsiniz demektir.
Organizasyonel becerilere sahip olup olmadığınızı riskleri belirleme ve yönetme yeteneğinizi, operasyonel birimler arasındaki işbirliklerinin düzeyini, araştırma kurumları, üniversiteler, danışmanlık şirketleri, müşteriler ve tedarikçiler ile oluşturduğunuz işbirliklerini ve insan kaynaklarına yaptığınız yatırımın düzeyini ve kalitesini sorgulayarak anlayabilirsiniz.
İnovasyon, yazılı hale getirilmiş, tüm şirket tarafından paylaşılan ve uygulanan bir strateji varsa, şirket içi ve dışı bağlantılar ve iletişim, güçlü ve etkin bir şekilde oluşturulduysa, değişimin gerçekleştirilmesi için gereken mekanizmalar kurulduysa ve işletiliyorsa,
inovasyonu destekleyici bir organizasyonel yapı oluşturulduysa başarılı olabilir.
İnovasyon, şirket içinde farklı bir kültür ve anlayış gerektirir. Bu farklı kültür ve anlayışı, geniş bir vizyona sahip, değişime ve gelişmeye açık yöneticiler ve çalışanlarla oluşturabilirsiniz. Henüz bu kültür ve anlayışa sahip değilseniz, edinmek için gayret göstermeniz kaçınılmazdır.
Farklı görmek:
İnovasyon, farklılaştırmaktır. Farklılaştırmak için farklı görmeyi öğrenmelisiniz. “Farklı görmek” dünyaya, işinize, şirketinizin yetkinliklerine ve rekabet avantajlarına bakışınızı sorgulamayı öğrenmektir. Farklı görmek, rakiplerinizin yakalayamadığı fırsatları yakalamanızı ve tehditleri lehinize çevirmenizi sağlar.
Risk almak:
Tanımı gereği inovasyon, yeniliklere açık olmayı, farklılıkları tercih etmeyi ve doğal olarak risk almayı gerektirir. Başarılar kadar, belirsizliğin getirdiği başarısızlıklar da inovasyon sürecinin bir parçasıdır. Bu nedenle, şirketinizin risk almaya hazır olması ve başarısızlığı, öğrenmek ve gelişmek için bir fırsat olarak görmesi gerekir. Ancak bunu yaparken, gereksiz riskleri almamaya dikkat etmelisiniz. İnovasyondaki belirsizlikleri yeterli düzeyde bilgi toplayarak ve araştırma yaparak azaltmanız mümkün olacaktır.
Yaratıcılık:
İnovasyon fikirle başlar; bunun için şirketinizde mümkün olduğunca çok fikir üretilmesini sağlamanız gerekir. Yaratıcılık, doğal bir yetenek olsa da, fikir üretim becerisiyle desteklenmesi ve farklı kavramlar arasında bağlantı kurulmasını sağlanmak için eğitim ve çalışmayla güçlendirilmesi gerekir. Yaratıcılık ve fikir üretme şirketinizde tüm çalışanların görevi olmalıdır.
Müşterinin değerini bilmek:
Tüm inovasyonların asıl hedefi müşteri için değer yaratmak olmalıdır. Müşteri odaklılık, yani müşterilerle sürekli etkileşim halinde olmak ve onların gereksinimlerini anlamak, inovasyon fikirlerinin doğması ve gerçekleştirilmesi için en etkili yoldur.
Sorgulamak:
İnovasyon fikirlerinin çoğu merakla doğar. Şirketinizde sorgulama alışkanlığının gelişmesini sağlamalısınız. “Neden?”, “Nasıl?” ve “Neden olmasın?” soruları sık sık sorulsun ki verilen yanıtlarla farklılaştırın, değiştirin. “Neyi daha iyi yapabiliriz?” “Nasıl daha iyi yapabiliriz?” sorularının tüm çalışanların aklını kurcalamasını sağlayın.
Başarısızlığı hoş görmek:
İnovasyon değiştirir. Değiştirirken risk almayı da beraberinde getirdiği için bazı durumlarda başarısızlık kaçınılmaz olabilir. İnovasyon sürecinde de hata yapmamak mümkün değildir. Kurumsal kültürünüz hataları cezalandırıyorsa, kısa süre içinde herkes inovasyon fikirlerini ortaya atıp, inovasyon sürecine dahil olarak risk almanın yersiz olduğunu, patronun dediğini yapmanınsa en güvenli yol olduğunu düşünmeye başlayacaktır.
İletişim:
Şirketinizde açık bir iletişim, bilgi, deneyim ve fikir paylaşım ortamı oluşturmalısınız. Şirketinizin tüm kademelerindeki yönetici ve çalışanların birbirleriyle açık bir iletişim halinde olması gerekir. İnovasyon sürecinde yaşanan başarısızlıkların çoğu özellikle farklı birimler arasındaki yetersiz iletişim sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle, anlaşmazlıkların çözümü, iletişimin açıklığını ve sürekliliğini sağlayan mekanizmalar geliştirip uygulamalısınız.
İşbirliği:
İnovasyon fikri tek bir kişiden çıksa da değerlendirmek ve gerçekleştirmek için pek çok kişiye ihtiyacınız var. İnovasyon, ekip çalışması gerektirir. Etkileşimi kısıtlayıcı yaklaşımlar ve sadece kişisel çabaları ödüllendiren teşvik sistemleri bu işbirliğini, dolayısıyla inovasyonu baltalar.
İnovasyon, sürekli bir değişim ve öğrenme süreci gerektirir. Bu nedenle, şirket içinde farklı bir kültür ve anlayışın yanında statükoya karşı koyan farklı bir organizasyon da gerektirir. İnovasyonu bir kurum kültürü olarak benimsemeniz ve bu yolla rekabet gücünüzü artırabilmeniz için şirketinizde organizasyonun aşağıdaki özelliklere sahip olmasını sağlamalısınız: