• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Seda Gök ►GÜNDEME DAİR...
12
14
16
18
04/11/2017 09:29
Gelişmişliğin yolu; daha çok süt ve kırmızı et tüketiminden geçiyor

     Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu geçtiğimiz günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’yı ziyaret ederek, sektörü bütün yönleriyle irdeleyen bir rapor sundu. SETBİR raporunda süt ve et sektörlerinin gelişimi için 11 ayrı konuda öneri sıralanıyor. Benim dikkatimi çeken en önemli başlıklardan birisi;  hedef ve politikaların tespiti için “Et ve Süt İhtisas Komisyonu” kurulması önerisi idi.

     Kamu, özel sektör, üniversite temsilcilerinin yer alacağı bu komisyonun, tarımda ortak aklı yakalamak adına çok önemli görev yapabileceği ifade ediliyor.
     SETBİR raporunda ayrıca süt hayvancılığı, süt üretimi ve kırmızı et üretiminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için fiyat istikrarına ve en azından orta dönem için fiyat ve maliyet parametrelerinin öngörülebilir olmasına ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekiyor. Ancak, bu sonucun alınabilmesi için gerek duyulan tüketim miktarlarının yeterli olmadığı da görülüyor.

     Rapora göre; bugün itibariyle süt ve et sektörlerimizde üretim kapasitemiz, bugünkünün çok üzerinde bir tüketimi karşılayabilecek seviyede. Bunun için yeterli kaynak, teknoloji ve bilgi birikimimiz de var. Katar'ın komşularıyla yaşadığı kriz ve abluka sırasında gıda maddesi ihtiyacını karşılamak için derhal Türkiye'ye yönelmesi ve istediği miktarda yiyecek ve içeceğin derhal temin edilebilmesi bile bunun bir kanıtı olarak gösteriliyor.

     Türkiye'nin yıllık 19 milyon tonluk çiğ süt üretimi ile dünyanın sekizinci, AB'nin üçüncü büyük süt üreticisi olduğuna, dünyadaki -domuz hariç- toplam kırmız et üretiminin % 1,5'unun Türkiye'de gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, "Veriler de gösteriyor ki Türkiye'nin çiğ süt ve kırmızı et üretimi, dünya ve AB ölçeğinde ciddi bir seviyede. Buna karşılık, gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketimi 300 litre iken bu miktar Türkiye'de 230 litre. Kişi başı yıllık -domuz eti hariç- kırmızı et tüketimi ABD'de 36 kilo, AB'de 18 kilo iken Türkiye'de 15 kilo" deniliyor.

     Uzmanlara göre, yetişkin bir bireyin günde 70 gram kırmızı et tüketmeli. Bu hesapla 80 milyonluk nüfusumuza göre yılda ortalama kişi başı 25 kilo kırmızı et tüketmemiz gerekiyor. Açıkça görülüyor ki gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmek için daha çok süt ve süt ürünü ile daha çok kırmızı et tüketmemiz gerekiyor. Türkiye olarak hedefimiz sütte, gelişmiş ülkelerin kişi başı yıllık süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketim miktarı olan 300 litreye, ette de en az yine gelişmiş ülkelerin kişi başı yıllık kırmızı et tüketim miktarı olan 25 kiloya ulaşmak.

     Bütün bunlara karşılık bugün Türkiye'de, bu hedeflere ulaşmak için yeterli hayvan bulunmadığı vurgulanan SETBİR raporunda, şu tespit yapılıyor: "Her yıl ortalama 50 bin baş süt sığırı, 50 bin ila 500 bin baş arasında değişen miktarlarda da besi sığırı ithal ediyoruz. Eğer kendi hayvan kaynağımızı geliştiremezsek bu ithalat yarın da devam edecek. Dolayısıyla her halükarda, bugün 80 milyon olan, 2023'te 84 milyon, 2050'de 93 milyon olması öngörülen nüfusumuzun süt ve kırmızı et kaynaklı hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmek için hayvan sayımızı artırmak, bunun için de hayvancılığa yatırım yapmak şart.

     Eğer gerekli ve yeterli yatırım yapılabilirse Türkiye hayvancılıkta net ihracatçı, piyasa yapıcısı, yılda 50 milyar dolar gelir elde eden, 1 milyar dolar ihracat yapan, istikrarlı, verimli, rekabetçi bir ülke olabilir. Bu potansiyel ülkemizde mevcuttur."
     SETBİR kayıt dışı ile mücadele edebilmek için öncelikle tüm hayvansal protein ürünlerinin KDV'sini sıfırlayarak sosyal bir beslenme anlayışına geçilmesini öneriyor. Ana besin gruplarımızdaki ürünlerin tamamında verginin sıfırlanması gerekiyor.

     SETBİR’in raporunda şu değerlendirmeler dikkat çekiyor:
     "Süt sektöründeki kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabeti azaltmak ve süt arzı artışını tetikleyecek talebi artırabilmek için 3 ila 5 yıllık bir süre için temel gıda maddesi olan süt ve süt ürünlerinde KDV oranının % 8’den % 1’e (ya da tam istisna olmak kaydıyla % 0’a) düşürülmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Et sektöründe de ekonomik değer zincirinin perakendeye kadar gelen tüm halkalarında KDV oranı % 1 iken, perakende satış noktalarında KDV % 8’dir.

     Et fiyatlarının düşürülmeye çalışıldığı, halkımızın kırmızı et kaynaklı proteinle daha çok buluşması için uğraşıldığı bu dönemde tüketicimiz bu vergi yükünden kurtarılmalıdır."
     Öte yandan süt ve et sektöründeki en büyük sıkıntılarda birisi de bilgi kirliliği… Uzman olmayan kişilerin ürünler hakkında bilgi kirliliği yarattığı, tüketicileri yanlış yönlendirilmesi sektörün yaşadığı en büyük sorunların başında geliyor.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Star Rafinerisi, ilk özel endüstri bölgesi oldu

  Her yıl 214 milyar TL’lik gıda çöpe gidiyor

  Su ürünleri sektörü ABD’ye ihracatta 100 milyon dolar hedefliyor

  Kurulan şirket sayısı %16,26 arttı

  Palandöken, “Gıda israfıyla mücadele hızlanmalı”

  Koç Holding, Dünyanın en iyi işverenleri listesinde ilk 100’de

  Su ürünleri sektörü tek çatı altında buluştu

  ininal, yaygın yükleme ağına Teknosa’yı da ekledi

  Gıdanın geleceğine Aroma katkısı

  “16 Nisan, reform süreci başlangıcıdır”

  Palandöken, “Zincir marketlerden sonra esnafı en çok halk ekmek zorluyor”

  Kaan Air, orman yangınlarıyla mücadeleye hazırlanıyor

  Arçelik Kristal Elma’da 4 ödül birden kazandı

  ATO’dan nitelik eleman sorununa çözüm

  Türk mobilya markaları Amerika’da beğeni topladı

  Doğru zeytinyağı seçiminde 5 püf nokta

  Başkan Şenol: Yapacak daha çok işimiz var

  Karşıyaka’da ‘Muhtarlar Parkı’ açıldı; Muhtarlara en anlamlı hediye

  Aksaray’dan dünyaya teknoloji ihracatı

  Hedef engelsiz Buca

  Bornova Belediyesi’nden eğitime tam destek

  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama

  MOPAK’ın çevresel çalışmaları sertifika ile ödüllendirildi

  Tasarımcı gençler vitrine çıktı

  Hem masal hem tiyatro

  Arçelik’ten büyük yenileme hareketi

  Pınarbaşı’nda Sonbahar Şenliği

  Şirketlerin yarısı şifre güvenliğini yönetemiyor

  Akıllı ağ saldırılarının yeni oyuncusu Mısır

  Almanya’da Türk otomotiv endüstrisi rüzgarı esti

  “Ülkemizin geleceği genç girişimcilerde”

  SHERPA, yeni şeffaflık rehberini duyurdu

  Ege Perla’da okuma atölyesi ile çocuklar eğlenerek öğreniyor

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  20 Ekim 2018 Tarihli ve 30571 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Star Rafineri üretime başladı

  Pekcan: Önceliğimiz yerel para ile ticaret

  Eylül’de 127 bin 327 konut satıldı

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 06.11.2018 - 10:00

  Kuru meyve sektörü 6 ülkeyi hedef pazar seçti

  Selim Yaşar: Son 5 yılda 930 milyon TL yatırım yaptık

  Önüne gelenin müteahhit olması sektörün sonunu getirdi

  Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila; "Halkımızdan aldığımız güçle hizmete devam" dedi

  İzmir Limanı’nı hep beraber yöneteceğiz

  ÜNLÜ & Co Kadın Girişimciler Akademisi 3. yılında

  EGSD, üniversiteli tasarımcıları buluşturdu

  İş hayatına yeni girişimciler kazandırdılar

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.10.2018
  Ticaret 19.10.2018
  Ticaret 18.10.2018
  Ticaret 17.10.2018
  Ticaret 16.10.2018
  Ticaret 15.10.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni