• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Sağlıklı kışlık hazırlarken dikkat!

10 Eylül 2019 Salı 14:00
12
14
16
18

   ► Konserveyi taze olan ürünlerden yapın, 6 ay içinde tüketin, gölgede kurutma yapın.

     Yaz meyve-sebzelerini kış mevsiminde yemeyi kim istemez? Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için birçok saklama yöntemi tercih edilebiliyor. Konserve yapmak, kurutmak, dondurmak, salamura bunlar arasında en yaygın olanlardan… Ev yapımı ürünlerin tüketilmesi oldukça sağlıklı, ancak bunu yaparken dikkatli olmak çok önemli.
     Çünkü uygun şekilde yapılmayan konserve ürünleri, dondurulmuş ve kurutulmuş besinler besin zehirlenmesinden ölüme kadar ortaya çıkabilecek birçok kötü tablo oluşturabiliyor.

Konserve kapagında şişme olmayacak
     Saklama koşulları arasında en yaygın olanı konserve. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
     Konserveyi de taze olan ürünlerin tercih edilmesinin önemine vurgu yapan Gönen, bu konuda şunları anlattı:
     “Alınan sebze ve meyvelerin taze olması ve küflü olmaması konserve yapımında ilk kural. Gıdalar, kullanım öncesinde iyice yıkanmalıdır.
     Ev koşullarında yapılan konservelerde clostridium botulinum bakteri riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulması gerekiyor, botulizm toksininin 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla tahrip edilebilmesine rağmen, geliştirdikleri ısıya dayanıklı sporlar ancak 116 derecede tahrip edilebildiği için, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleşebiliyor.

Konserveyi 6 ay içinde tüketin
     Bu nedenle evde yapılan konservelerin basınçlı tencerelerde hazırlanması doğru olan aslında. Güvenli konserve yapımında uygulanacak ısıl işlemin derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler, et ve süt gibi asidi düşük besinlerin kaynama sıcaklığında sterilize edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle 116 derecede basınç altında 20-25 dakika tutulmalıdır.  Konserve yapımında mutlaka ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir.
     Ayrıca, kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Evde yapılan konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tüketmeden önce 10 dakika kadar kaynatma yapılması önemlidir.”

Dondurmak tazeye en yakın yöntem
     Dondurma yönteminin önemine vurgu yapan Gönen, “Dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitelerinin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeler, akan soğuk su altında veya buzlu su içinde hemen soğutulmalıdır.
     Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir. Ayrıca dondurulmuş sebzeler çözdürülmemelidir. Direkt kaynar suya atılarak pişirilmelidir. Bu belirtilen püf noktalara uyulursa dondurma yöntemi besinin özelliğini diğer saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın koruyan ve tercih edilmesi gereken yöntemdir” dedi.

Gölgede kurutun, tül örtü kullanın
     Kurutma yönteminde gölgenin tercih edilmesi gerektiğine değinen Gönen, özelikle bir örtü örtülerek kurulmasının önemine vurgu yaptı. Gönen, “Patlıcan, biber, domates gibi sebzeler ile kayısı, erik, elma gibi meyvelerde sıklıkla kullanılmakta. Burada amaç; mikroorganizmaların ihtiyacı olan nem oranını düşürmektir. Fakat sebze ve meyvelerin su içeriğini yüzde 10-20’nin altına düşürülürken önemli ölçüde C vitamini kaybının olduğu unutulmamalıdır. Bazı B vitamini kayıpları ise güneşe maruziyet derecesine bağlıdır. Bu nedenle yiyecekler gölgede kurutulmalıdır. Kurutulan sebze ve meyveler karanlık ve serin yerde saklanırsa vitaminlerindeki kayıp daha da az olmaktadır.
     Tarhana gibi güneşte kurutularak kışa hazırlanan besinlerde ise güneş etkisi ile başta B2 olmak üzere birçok vitamin kayba uğrar. Bu nedenle gölgede ve üzerine bir örtü örtülerek kurutulma yapılmalıdır.  Böbrek hastalarının ve diyabet hastalarının özellikle kurutulmuş meyveleri dikkatli tüketmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Salamuranın yüzeyinde zar oluşmamalı
     Turşu yaparken dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Gönen, şunları söyledi: Salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır. Turşu oluşumu beklenirken turşular güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi ve tuz miktarı iyi ayarlanmalı, suyu sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır.
     Hipertansif kişilerin, kronik böbrek yetmezliği olanların ve kalp damar hastalarının tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir.”



+ Benzer Haberler
» “Yürürlükteki sistemde 3-5 puan bile önemli”
» Müze gelirlerinde yüzde 59,70’lik artış
» Beledi dokumacılığı kadınların elinde
» Kriz ‘eşimi çalıştırmam’ zihniyetini rafa kaldırdı
» Dondurma ve bakır ustaları İEF’de
» ‘Duvarsız Okullar’ dünyada 20 milyondan fazla çiftçiyi eğitti
» Altın’ın fiyatı 5 yılda yüzde 300 arttı
» Yabancının dişi Türk hekime emanet
» Dolar’da hareket devam edecek mi?
» İzmir’in en değerlisi Göztepe


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 14.09.2019
  Ticaret 13.09.2019
  Ticaret 12.09.2019
  Ticaret 11.09.2019
  Ticaret 10.09.2019
  Ticaret 09.09.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni