• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
24/08/2019 12:52
Yaz İshallerine Dikkat!

Dr. Ekrem Aslan
Öğretim Görevlisi
Gastroenteroloji Uzmanı
Liv Hospital

     Yaz aylarında hava sıcaklığı arttıkça tüm canlılar gibi insanların da su ihtiyacı artar. Kaynağı bilinmeyen sular ve soğuk ortamda muhafaza edilmeyen gıdalarla ve dışarıda satılan yiyeceklerin tüketilmesi sonucu çevreden bakteri ve virüs bulaşması da kolaylaşır. Bu da özellikle yaz aylarında artan ishal şikayetine neden olur. Özellikle yaz aylarında ishalden korunmanın püf noktalarını.

İshalin en büyük düşmanı bakteriler ve virüsler
     İshalle bağırsak hareketleri artar. Sindirim tamamlanamaz, bu sebeple normalden daha sık ve sulu dışkı çıkarılır. Bakteriler ve virüsler ishal yapan sebepler arasında ilk sırayı alır. En önemli ve yaygın olanı virüslere bağlı olan ishallerdir. Ayrıca çeşitli ilaçlar, antibiyotikler, bazı mide ve bağırsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, aşırı stres-heyecan, seyahatler, yeme-içme alışkanlığında değişme, yüzmek için girilen kıyı suları, dere ve göllerde yutulan sular da ishale sebep olur.

Belirtileri nelerdir?
     Bir günde üçten fazla dışkı yapmak, dışkının cıvık-şekilsiz veya su kıvamında olması; bulantı, karın ağrısı (özellikle göbek etrafında veya karnın alt bölümünde), ateş, dışkıda kan ve/veya mukuslu görüntü, dışkının yapıldığı halde tam rahatlayamama hissi, fazla su kaybına bağlı olarak susuzluk hissi ve ağız kuruması, baş dönmesi, göz kararması, cildin kuruması, gözlerin çökük gibi görünmesi gibi belirtileri olabilir. Daha ağır vakalarda böbreklerin bozulmasına bağlı idrar çıkaramama, kalp yetmezliği ve şuur kaybı olabilir.

Erken teşhis önemli
     Başlangıç olarak meyve sebze yemeyi kesmek ve kaybedilen sıvı miktarını takip edip mümkün olduğunca su, ayran, maden suyu içerek kaybı telafi etmek olmalıdır. Ardınan bir hekime başvurmak gerekir. İshal mikrobik, parazitler, geçici veya besin zehirlenmesi şeklinde olabilir. Tetkik sonucuna göre bir an evvel tedaviye başlanmalıdır.

Nasıl korunabiliriz?
     • Gıda maddelerini satın alırken soğuk zincir şartlarına uygun üretilip muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Özellikle sebze ve meyvelerde oluşan çürüklere dikkat edilmelidir.
     • Çiğ tüketilen besinlerde daha fazla dikkatli olmak üzere sebzeleri temizleyip, yıkayıp sonra mikroplarını yok etmek için dezenfekte edilmelidir.
     • Pişirilen yiyecekler soğutulmadan tüketilip, tekrarlanan ısıtılma girişimleriyle gıda kalitesi bozulmayıp, ısısının oda sıcaklığına ininceye kadar bekletip buzdolabına konulmalıdır.
     • İçilen suyun klorlanmış veya kaynadığında hijyenik olarak şişelenmiş olduğundan emin olunmalıdır.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Fazla kafein migreni tetikliyor

  Menderes’te Gençler ve Kadınlar Başkanını seçti

  Güzelbahçe’den yardım yola çıktı

  Gribe karşı nar kabuğu, zencefil ve zerdeçal kalkan olacak

  Bornova’nın nohutu Ovacık’tan

  Efes Selçuk halkı Elazığ depremi için tek yürek oldu

  Başkan Soyer’den Ayşe Deniz’e bisiklet

  İLAN T.C. İZMİR 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNDEN

  T.C. İZMİR 3. İCRA DAİRESİ 2019/6162 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  28 Ocak 2020 Tarihli ve 31022 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  Deprem sigortası karnemiz zayıf

  Dünya kupasının statlarını Türk mermerleri süsleyecek

  Döviz / Altın

  İZSU 2019’da 600 kilometrelik dere yatağı temizledi

  Elazığ ve Malatya depreminde 41 kişi yaşamını yitirdi

  Başkan Kılıç kapanışının yıl dönümünde “Köy Enstitüsü” çağrısı yaptı

  İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı İzmirdeydi

  Dekton Trilium ile şöminelere estetik dokunuş

  Sömestr Tatilinin en tatlı eşlikçisi Kakaolu BallıMix

  Gürsel Aksel Stadyumu Göztepe Spor Kulubü’nün yeni yuvası

  Başkan İduğ, ilk Taziye Evi’ni Kavaklıdere Mahallesi’nde açtı

  “ÇATAK projesi 56 ilde uygulanıyor”

  Beş yıldızlı tesis için gözler ihalede

  Torbalı’da deve güreşleri için geri sayım başladı

  “Basın kartlarının iptal edildiğine yönelik iddialar gerçeği yansıtmıyor”

  “Depremzedelere 8 Milyon TL kaynak aktardık”

  Elazığ ve Malatya’daki üreticilerin tarımsal destekleri ödemeleri başladı

  Hizmet sektörü güven endeksi 95,2 oldu

  Çin, koronavirüsünün yayılımını önlemek için 1. 63 milyar dolar ayırdı

  TARKEM Borsa’ya açılıyor

  Linyit üretimi Kasım ayında 7 milyon 152 bin 765 ton olarak gerçekleşti

  GS1 Türkiye’den firmalara, “Üretim sürecini tüketiciye gösterin” çağrısı

  SunExpress, İzmir-Malatya uçuşlarında ücretsiz değişiklik imkanı sunuyor

  Gürer: AB projesi IPARD kırsala ulaşmadı

  Efesli Leylek uçuşa geçti

  Nergisin mis kokusu, yüz bin ziyaretçiyi Karaburun’da buluşturdu

  Turizmin zirvesi EMITT Fuarı için geri sayım başladı

  Palandöken, “Zarar gören esnaf ve sanatkara sorunsuz kredi verilmeli”

  Bilge Çiftliği’nden İzmir’de bir ilk: Şarküteri cafe

  Depreme karşı işbirliği

  Kalça ve diz protezi yaşam konforu sağlıyor

  İzmir’in başkanları efes selçuk’ta buluştu

  TÜGİAD Ege Şubesi’nden İZİKAD’a işbirliği ziyareti

  Karşıyaka Belediyesi halka soruyor

  3. Karaburun Nergis Festivali yapıldı

  Veriye sahip çıkmanın vakti geldi

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 28.01.2020
  Ticaret 27.01.2020
  Ticaret 25.01.2020
  Ticaret 23.01.2020
  Ticaret 22.01.2020
  Ticaret 21.01.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni