• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
13/07/2021 07:22
Kavunun 7 Önemli Faydası

Dyt. Merve Sır
Memorial Kayseri Hastanesi
Beslenme ve Diyet Bölümü

     Güzel tadı, hoş kokusu ve ağızda bıraktığı aroması ile yaz ve sonbahar aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan kavun, zengin besin içeriğiyle ön plana çıkıyor. Kavun, lifli ve sulu yapısı ile kilo vermeye yardımcı olurken, pek çok sağlık sorunun önlenmesi sürecine de katkıda bulunuyor.

Kalorisi düşük, vitamin ve mineral içeriği yüksek
     Kavun düşük kalorili ve oldukça lifli bir meyvedir. 150 gramında yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. Kavunun 150 gramı tat ve su durumuna göre 25-50 kilokalori (kcal) içerir. Çok miktarda sarı ve turuncu meyve beta karoteni açısından zengindir. Lif içeriği yüksek olan kavun bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur.
     İçeriğinde türüne göre değişebilen çok sayıda önemli mineral ve vitamin vardır. A, C, B1, B2, B5 vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır.
     Bir porsiyon kavunda 11,84 karbonhidrat (g), 2,00 protein (g), 0,18 yağ(g), 1,62 lif (g), 16,20 sodyum (mg), 327,60 potasyum (mg) ve 19,80 kalsiyum (mg), 0,61 vardır.

     Kavun, vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan özellikle yüksek bir E vitamini içeriğine sahiptir. Bu fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarını önler. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. Cildi ve saçı esnek tutar, göz sağlığı için önemlidir.
     Ayrıca kavun çekirdekleri; A, B ve C vitaminleri ile magnezyum içermektedir. İçeriğinde demir, kalsiyum ve değerli yağlar bulunmaktadır. Kavun çekirdekleri bütün olarak yutulmamalı, çiğnenmeli, öğütülmeli veya doğranarak tüketilmelidir.
     Olgun tatlı bir kavunda % 10 oranında şeker vardır. Bu nedenle 100 gram posa başına yaklaşık 55 kilokaloriyle önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda potasyum ve provitaminin yanı sıra A vitamini ile değerli kalsiyum, C, B1 ve B2 vitamini, fosfor ve demir değerleriyle dikkat çeker. Kavunun ana kısmı yaklaşık % 85’i ​​sudan oluşur.
     Özellikle spor aktivitelerinden sonra veya aralarda harika bir susuzluk gidericidir.

Kavunun en çok bilinen faydaları şöyle sıralanmaktadır:
     1. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki potasyum ve C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklık sistemi güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücut direnci sağlar.
     2. Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir. Zengin besin değerleri nedeniyle kansızlık sorunu olanlarda etkilidir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürür.  Kalp damar sorunu olanların özellikle yaz aylarında kavunu düzenli olarak tüketmeleri önerilir.
     3. Böbrek taşları ve kumlarının düşmesine yardımcı olur.
     4. Yatıştırıcı etkisi nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uyku sorunu olanlara iyi gelir.
     5. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kabızlığa iyi gelir.
     6. Cildi nemlendirir, romatizma ağrılarını hafifletir.
     7. Sindirilmesi kolay olan meyveler arasında yer alan kavun, kilo vermek isteyen ancak metabolizma hızı yavaş olanlara önerilir. Diyet programlarında yer alan kavun hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlamakta ve metabolizmayı da hızlandırmaktadır.

Kavun alırken dikkat etmeniz gerekenler
     Olgunlaşması uzun süren kavunu alırken bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle olgun olanları tercih edilmelidir. Ancak kabuğu nedeniyle olgunluk derecesi belirlenememektedir. Ancak koku ve kabuğu olgunluğu konusunda ipuçları vermektedir. Bu nedenle kavun alırken kabuğu çok sert olmayan, kabuğunda çatlak veya ezik bulunmayan, hoş ve tatlı kokulu olanları tercih edilmelidir. Kabuğa bastırıldığında hissedilen yumuşaklık olgunluk derecesini belirtmektedir. Olgun kavunlar aromatiktir. Bu nedenle satın alırken yoğun bir koku yayanlar belirlenip alınmalıdır.

Kavunu ikiye bölüp streçleyerek muhafaza edin
     Kabuğu sağlam olarak dilimlenmemiş kavun, serin bir yerde bir hafta saklanabilir. Dilimlenmiş kavunlar yakından incelenmeli ve küf kontrolü yapılmalıdır. Küçük ebatta dilimlenen kavunlar çok çabuk bozulur. İkiye kesilmiş kavun buzdolabında sorunsuz bir şekilde saklanabilir ancak streç film ile kaplanmalıdır. Çabuk bozulmaması için dilimleme sırasında kavunun çekirdekleri tamamen çıkarılmalıdır. Kavunlar, üretim sırasında ya da sonrasında kötü hijyen koşullarında patojenlerle temas edebilir. Ayrıca, enfekte kişiler, uygun şekilde hijyenik değillerse patojenleri doğrudan kavuna bulaştırabilir.

     Patojenler eller yoluyla veya kontamine mutfak eşyaları (bıçaklar, tahtalar) yoluyla insanlara bulaşabilir. Gıda enfeksiyonu riskini en aza indirmek için, kavun dilimlerken genel mutfak hijyeni kurallarına uyulması önemlidir: Ellerin yıkanması, temiz bıçak ve kesme tahtaları kullanılması çapraz bulaşmayı önleyecektir. Bu kurallar toplu yemek yapan işletmelerde de kesinlikle uygulanmalıdır.

Çocuklar için de çok yararlı
     Aşırıya kaçmamak şartıyla kavun her öğün tüketilebilir. Kavun kahvaltıda tüketilebileceği gibi yemeklerden sonra ve tokluk hissi vermesi nedeniyle ara öğün olarak tercih edilebilir.
     A ve C vitamini açısından zengin olan kavun, potasyum ve kalsiyum içeriği nedeniyle çocukların kesinlikle tüketmesi gereken bir besindir. Kolay yenebilir olması, tadı ve kokusu nedeniyle çocuklar tarafından da tercih edilmektedir. 8-9 aylık bebeklerde diğer meyveler gibi ezildikten sonra az miktarda verilmelidir. Çocukların kavuna karşı herhangi bir alerjisi yoksa tüketmeleri kesinlikle önerilmektedir.

Şeker hastaları dikkat etmeli
     Şeker içeriği yüksek olan kavunun aşırı tüketimi bazı sorunlara neden olabilir. Şeker hastaları fazla tüketmemeli, en azından ne kadar tüketeceği uzman doktor ve diyetisyenler tarafından belirlenmelidir. Kavun alerjisi olanlar bu meyveden uzak durmalıdır. Kavuna karşı aşırı seviyede alerjisi olanlarda ‘anafilaksi’ olarak bilinen şiddetli bir reaksiyon ortaya çıkabilmektedir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Octet’den ilk 6 ayda 900 Milyon TL işlem hacmi

  Türk Telekom’dan 100 bin fidan

  ‘Start-up’ların teknoloji savaşları

  Gaziemir’de ağustos ayı sanat dolu geçecek

  Başkan Sandal: Tek çözüm kentsel dönüşüm

  Seyhan Belediyesi uydu üzerinden internet hizmeti alacak

  Silajlık mısırlar artık damla sulama yöntemi ile sulanacak

  Antalya’daki yangında zarar görenlere Kızılay’dan destek

  Bisiklet ihracatında yüzde 87’lik artış

  İZSİAD’dan hatıra ormanı

  Rüzgar enerjisinde gündem; Yeşil Mutabakat

  Doğru tercihin adresi bu yıl da Konak olacak

  TEB’den ekonomiye yılın ilk yarısında 86.3 milyar TL destek

  BELGEM’de kayıtlar internet üzerinden

  Pınarhisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü araç kiralama hizmeti alacak

  İZMİR KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN TAŞINMAZ SATIŞI

  Afet bölgesinde SGK prim ödemesinde erteleme kararı

  İhale Özetleri

  31 Temmuz 2021 Tarihli ve 31554 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Yeni vak’a sayısı 3 gündür 22 binin altına inmiyor

  ÖĞRENCİ/KURSİYER/VELİNİN OKUL/KURUM/SINIFLARA 6 ARAÇ VE 6 REHBER PERSONELLE 182 İŞ GÜNÜ TAŞINMASI İŞİ

  DÜZELTME İLANI: ŞİRKET SİGORTA İŞİ HİZMET ALIMI YAPILACAK

  TBB’den yangından etkilenenlerin borçlarında kolaylık

  İhracatta %47, ithalatta %39’luk artış

  İş dünyası ‘Yeşil Seferberlik’ ilan etti

  KDV indiriminde süre uzatıldı

  “Aşı kartı uygulaması ile tekrar kapanmaların önüne geçmek mümkün”

  Bakliyat ihracatında ilk 6 ayda %17’lik artış

  Securitas, Tepe Güvenlik AŞ’yi satın alıyor

  Sendikalı işçi sayısı 2 milyonu geçti

  “Orman yangınlarına müdahale için uçak filomuzu genişletmeliyiz”

  Döviz / Altın

  İzmir İtfaiyesi ormanlar için teyakkuz halinde

  Geleneksel tıp uygulamalarına GETAT desteği

  Borsalarda Alım-Satım

  Palandöken: Her esnaf en az bir ağaç dikecek

  Hizmet üretici fiyat endeksi %34 arttı

  HAK-İŞ istikrarlı büyümesini sürdürüyor

  İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına düzenleme

  Çin menşeli demir ve çelikten çekme borulara soruşturma

  Çin ile ASEAN ülkeleri arasındaki ticaret 30 yılda 85 kat arttı

  Mobil oyunlara 44,7 milyar dolar harcandı

  “Robotlar üretim gücünü ve verimliliği artıracak”

  Bornovalı çocuklara kukla tiyatrosu

  Başkan Soyer’den Selçuk Yaşar Müzesi’ne ziyaret

  Başkan Soyer yeniden İZKUŞ Başkanı seçildi

  İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gıda malzemesi satın alacak

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 31.07.2021
  Ticaret 30.07.2021
  Ticaret 28.07.2021
  Ticaret 27.07.2021
  Ticaret 26.07.2021
  Ticaret 24.07.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni