• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
02/07/2021 06:21
Dondurmanın 7 Önemli Faydası 7 Önemli Kuralı

İpek Ertan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Altunizade Hastanesi

     Özellikle yaz aylarında 7’den 70’e hemen hepimizin vazgeçilmezi olan dondurma lezzetli olmasının yanı sıra; içerdiği protein, kalsiyum, A vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve magnezyum gibi pek çok vitamin ile mineraller sayesinde şifa da sağlıyor. Üstelik bir porsiyon dondurma bir porsiyon şerbetli tatlıdan yüzde 55 ve bir porsiyon sütlü tatlıdan yüzde 23 daha az enerji, bir başka deyişle kalori içeriyor. Ancak yine de dondurmanın şeker içerdiğini unutmayın! Örneğin 2 top dondurma tükettiğimizde yaklaşık 2,5 yemek kaşığı şekere eş karbonhidrat almış oluyoruz.

     Çok soğuk yiyeceklerin sindirim sistemi üzerinde hazmı zorlaştıran, özellikle da gaz yapan özelliğe sahip olduklarını, Dondurmayı ağzınızda kısa bir süre tutup, vücut ısısına yakın bir ısıda tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Sıcaklığını biraz artırarak yutmak sindirim sistemine yardımcı olarak, hazımsızlık gibi sorunların gelişmesini önleyecektir.  

     Bağışıklığı destekliyor
Hastalıklardan korunmamızda son derece önemli bir rol üstlenen bağışıklık sistemimizi sağlıklı beslenerek sürekli desteklememiz gerekiyor. Dondurma, içeriğindeki A vitamini ve protein sayesinde bağışıklık sisteminin çalışmasına katkı sağlıyor.

Dişleri güçlendiriyor
     Dondurmanın içeriğindeki fosforun dişlerin, diş etlerinin ve kemiklerin sağlığını koruduğunu, ancak dişlerde çürük oluşumunu önlemek için dondurma yedikten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekiyor.

Kalp sağlığını destekliyor
     Sütlü, meyveli ve çikolatalı dondurmalar potasyumdan zenginler. Kalp sağlığı için potasyum çok önemli bir mineral ve eksikliğinde mutlaka takviye ediliyor. Ayrıca potasyum vücudun elektrolit dengesinde rol alıyor ve konsantrasyonun sağlanmasında elzem bir işlev üstleniyor.

Kasları koruyor
     Dondurma içerdiği magnezyum sayesinde vücuttaki asit-baz dengesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Kas ve sinir sistemi için kalsiyumla birlikte olmazsa olmazdır. Kalsiyum kasın kasılmasını ve magnezyum da gevşemesini sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle bağırsakların çalışması için de çok önemlidir.
     Tüm bunların yanı sıra magnezyum kan basıncının düzenlenmesi ve damar elastikiyetinin sağlanması gibi 300’den fazla metabolik reaksiyonda yer alıyor. Özellikle çikolatalı dondurmanın magnezyum içeriği yüksektir ve 2 top dondurmayla günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşılayabilirsiniz.

Enerji kaynağı
     B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin içeriğiyle dondurma vücudumuzdaki enerji üretimine destek oluyor. Bu sayede daha enerjik bir bedene sahip oluyoruz. Riboflavinin aynı zamanda mukozayı korumak ve cildin yenilenmesine yardımcı olmak gibi özellikleri de var.

Tok tutuyor
     Birçok tatlının aksine, dondurmanın tok tutma özelliğine sahip olduğunu, tatlılar tüketildiklerinde kan şekerini hızla yükseltip, ardından hızla düşürüyor. Bunun sonucunda da acıkıyoruz. Dondurma diğer tatlılara göre daha az şeker içeriyor. Bu sayede kan şekerinde hızlı değişikliğe diğer tatlılar kadar sebep olmuyor. Ayrıca içinde bulunan salep ve tarçın gibi baharatların kan şekerini düzenleyici etkileri sayesinde dondurma tüketiminin ardından hızla acıkma problemi yaşanmıyor.

Kemikler için önemli
     Kalsiyumun kemiklerden dişlere, kanda vitamin dengesinden sinir sistemine kadar birçok önemli fonksiyonu var. Gerçek sütle hazırlanan sütlü dondurmadan 2 top tükettiğinizde günlük kalsiyum ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 10’unu almış oluyoruz.

7 önemli kurala dikkat!
     • Birçok tatlıdan daha düşük olsa da, dondurmanın enerjisi dikkate almaya değer. Bu nedenle yemeklerin ardından değil, ara öğün olarak tüketmeniz çok daha doğru bir tercih olacaktır.
     • Protein oranı yüksek bir besin olduğu için dondurmalar kolayca bozuluyor ve içinde zararlı mikroorganizmalar üreyebiliyor. Dolayısıyla soğuk zinciri kırılmış, yani eriyip tekrar donmuş dondurmayı kesinlikle tüketmeyin.  
     • Hızla yutmak, vücut ısısından çok daha düşük bir ısıda dondurmanın mideye ulaşması demek. Bu durum midede kramp oluşumuna yol açabileceği için dondurmayı mümkün olduğunca yavaş yemeye özen gösterin.
     • Diş ve ağız sağlığı açısından, her şekerli besinde olduğu gibi, dondurma yedikten sonra da su içmeyi unutmayın.
     • Şeker içeren bir besin olması nedeniyle haftada 2-3 kez, 2’şer toptan fazla tüketmemeye dikkat edin.
     • Fayda sağlayabilmesi için gerçek sütten ve gerçek meyvelerden yapılmış olanlarını tercih edin.
     • Diyabetiniz varsa diyabetik dondurmayı bir ara öğün gibi düşünüp tüketebilirsiniz.  

Evde hazırlanan ‘sağlıklı’ dondurma tarifi Muzlu-hurmalı dondurma
     Malzemeler: 6 adet muz, 6 adet hurma, 6 yemek kaşığı taze yoğurt
     Hazırlanışı: Malzemelerin tümünü pürüzsüz oluncaya dek, blenderden geçirin. Ardından bir kaba alıp, derin dondurucuya koyun. Saat başı dondurucudan çıkartın ve karıştırıp tekrar derin dondurucuya yerleştirin. Karıştırma işlemini her saat başı 3-4 kez tekrarlayın. Hem sağlıklı hem oldukça lezzetli olan dondurmanızı ertesi gün tüketebilirsiniz.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Bilişim 500 için geri sayım başladı

  Karşıyaka Çarşı Tasarım Maratonu başladı

  150.000 TL ve üzeri araç ilanları revaçta

  Astro Dijital, İzmir’den dünyaya kurumsal çözümler sunuyor

  İklim krizine karşı ‘enerji yaşam tarzı’ projesi

  Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü okul onarım işi yaptıracak

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  “Dünya harikası doğasıyla Çeşme’yi korumalıyız”

  E-ticarette başarılı olmanın püf noktaları

  İncir üreticilerine 12.000 adet kerevet dağıtılıyor

  Ahşap paletçilerden 100 bin fidan

  “Yangının yaralarını saracağız”

  İşbir Holding’den 1968 adet fidan bağışı

  MESS’den bire bin katan fidan kampanyası

  Konak’tan yangın bölgesine destek

  Gaziemir’de açık havada sinema keyfi

  Mahsulü yanan üreticiye Torbalı Belediyesi’nden tohum desteği

  Bayraklı’da motorize zabıta ekipleri göreve başladı

  Makine sektörüne ‘Turquality’ desteği

  Derik Belediyesi spor tesisi işleri yaptıracak

  Öğrenciler sertifikalarını aldı

  Gıda fiyatlarındaki aşırı artışlar hazır yemek sektörünü zorluyor

  Gen İlaç halka arzına yoğun talep

  Kuraklığa karşı bir hamle daha

  Kaynaklar’da spor ve eğlence bir aradaydı

  Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü renkli doppler ekokardiyografi cihazı satın alacak

  İhale Özetleri

  02 Ağustos 2021 Tarihli ve 31556 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Vak’a sayısı azaldı, vefat eden sayısı arttı

  01 Ağustos 2021 Tarihli ve 31555 Sayılı Resmî Gazete

  Afet bölgelerine 50 milyon TL destek

  Aktif vak’a sayısı 221.339’a yükseldi

  BİNA İNŞAATI YAPTIRILACAK

  Yatlar ve marinalar pandemiye takılmadı

  Mobilyada yoğunluk beklenenden kısa sürdü

  Bu hasatta iyilik var

  36 ilaç daha geri ödeme listesinde

  “İhracatta kazanılan müşteriyi kaybetmemeliyiz”

  Devam eden yangınlarda can kaybı 6’ya yükseldi

  Destek için yola çıktılar

  Menemen, Dikili ve Bergama’ya yeni taşıt köprüleri

  Karşıyaka’dan Manavgat’a dostluk eli

  14. Türkiye Tiyatro Buluşması Efes Selçuk’ta başlıyor

  Yeni akım: P-ticaret

  “Amaç, herkes için değer yaratan bir fındık sektörü”

  Temassız devrime kadın tasarımcılar damga vurdu

  Borsalarda Alım-Satım

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 02.08.2021
  Ticaret 31.07.2021
  Ticaret 30.07.2021
  Ticaret 28.07.2021
  Ticaret 27.07.2021
  Ticaret 26.07.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni