• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

Sağlık Bakanlığı, nişasta bazlı şekere sınırlama istedi

12 Mart 2018 Pazartesi 19:00
12
14
16
18

Sağlık Bakanlığı, nişasta bazlı şekere sınırlama istedi

           SEDA GÖK / ANKARA     
     Sağlık Bakanlığı “Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) Sağlığa Etkileri” Hakkında Bilim Kurulu Raporu’nu bir basın duyurusu ile yayımladı.
     Sağlık Bakanlığı, sofra şekeri ve nişasta bazlı şeker (NBŞ) incelemesi için oluşturduğu bilim kurulunun sonuç raporunda, genel olarak şekerin kullanımının azaltılmasını ama özellikle NBŞ’nin kotasının artırılması, gıdalarda kullanımının da sınırlanmasını öneri olarak ifade etti.

     Sofra şekeri veya çay şekeri olarak bilinen sakkarozun (sükroz) yüzde 50 glikoz ve yüzde 50 fruktozdan oluştuğunun hatırlatıldığı raporda NBŞ’nin ise mısır, patates, buğday, kasava gibi bitkilerden elde edilebilen sıvı halde bulunan ve bileşiğinde fruktozun daha fazla olduğu bir tatlandırıcı olduğu belirtildi.
     Raporda ayrıca obezite başta olmak üzere kronik hastalıklarda früktozun ciddi rol oynadığı konusunda bilimsel bulgulara işaret edilerek, früktozun insülini uyarmaması nedeniyle tokluk hissinin oluşmaması ve yeme davranışının devam etmesine neden olduğu vurgulandı.

Kota artırılmamalı hatta gıdada kullanım sınırlandırılmalı
     Bilim kurulu raporunda, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi ve özellikle endüstrinin şekeri azaltma yolunda reformülasyon yapmasını önerdiği belirtildi. Raporda şu öneriler ayrıca sıralandı:
     - Her türlü şeker tüketiminin azaltılması için gerekli tüm tedbirlerin alınması sübvansiyonların gözden geçirilmesi, vergilendirme, bilgilendirme ve farkındalık girişimleri vb.
     - Halen yüzde 10 olan NBŞ kotasının (üretiminin) artırılmaması ve gıdalarda kullanımının sınırlandırılarak sıkı denetiminin sağlanması,
     -Yiyecek ve içecek etiketleri üzerindeki şeker içeriğinin, elde ediliş kaynağı ve früktoz oranı belirtilmek suretiyle Türk Gıda Kodeksi şeker tebliğine uygun şekilde “şeker”, “glikoz şurubu”, “yüksek früktozmısır şurubu”, “invert şeker” vb şeklinde açık olarak yazılmasının sağlanması,
     - Sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi çalışmaları kapsamında; endüstri tarafından reformülasyon yapılarak, yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanım miktarının asgari düzeye indirilmesine destek olunması,
     - Toplumumuzda şeker tüketiminin azaltılması için tüketicinin bilgilendirilmesi, tüm topluma bebeklik ve çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenme kültürünün tesis edilmesi konusunda dengeli beslenme politikaların geliştirilmesi,
     - Sağlık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde ilgili tüm sektörlerle ve kamu kuruluşlarıyla işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.

 


+ Benzer Haberler
» “İhracat memleket meselesi oldu”
» Enerjide verimlilik hamlesi
» Reel kesim ve finans sektöründen ortak toplantı
» 20 Ekim yerel üretim şöleni
» Bakan Mustafa Varank, Ağustos ayı sanayi üretim endeksini değerlendirdi
» “830 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor”
» Toplam ciro endeksinde %32 artış
» “Uluslararası finansal koşullar daha sıkı hale geldi”
» İşsiz sayısı 3 milyon 531 bin kişiye ulaştı
» Kuru meyveler, Alzheimer ve demansın ortaya çıkma riskini azaltıyor


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 17.10.2018
  Ticaret 16.10.2018
  Ticaret 15.10.2018
  Ticaret 13.10.2018
  Ticaret 12.10.2018
  Ticaret 11.10.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni