• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

“Pazar payını 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz”

10 Ağustos 2018 Cuma 17:00
12
14
16
18

“Pazar payını 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz”

   ► İzmir Ticaret Odası'nda Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı düzenlendi.

           EZGİ ÜTKÜR     
     İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı düzenlendi. İZTO’da düzenlenen çalıştaya İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz ve sektör temsilcileri katıldı.
     Çalıştayın açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, su ürünlerinin Türkiye’ye en fazla katma değer sağlayan ve cari açığı gideren bir sektör konumunda olduğunu kaydetti. Su ürünleri sektörünün yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip bir sektör olduğunun altını çizen Özgener, “Şüphesiz 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridi ve denizlerimizle ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliği için son derece uygun koşullara sahip bir sektör. Su ürünleri hâlihazırda ülkemizin en fazla katma değer üreterek ihraç ettiği hayvansal gıda. Dolayısıyla cari açığı gideren bir sektör konumundadır. Ülkemizde 2017 yılında yüzde 56’sı avcılıktan ve yüzde 44’ü yetiştiricilikten olmak üzere toplam 631 bin ton su ürünü elde edildi” dedi.

Özgener, “Ülkemiz su ürünleri ihracatının % 14’ünü İzmir karşılıyor”
     Özellikle Ege Bölgesi’nin kültür balıkçılığı alanında ülkemizin en stratejik konumdaki bölgesi olduğunu ifade eden Özgener, “Kentimiz sahip olduğu 629 kilometrelik kıyı şeridi ile su ürünleri üretiminde büyük bir potansiyele sahip. İzmir kayıtlı balıkçı teknesi bakımından yüzde 11,9 pay ile 2’inci sırada. 2017 yılında üretilen 72 bin ton ürünün üretim değeri 1 Milyar 216 Milyon TL. Yılda 83 bin 490 ton su ürünleri yetiştiriciliği proje kapasitesi bakımından 2’inci sırada. Ülkemiz su ürünleri ihracatının yüzde 14’ünü İzmir karşılıyor. 337 Milyon Dolar ihracat ile 2’inci sıradayız” şeklinde konuştu.

“Dünyadaki pazar payını 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz”
     Hükümetten sektörün beklentilerini dile getiren Özgener, “Hükümetimizden en önemli beklentimiz ise; 1971 yılında yayımlanmış ve halen geçerli olan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu yerine, sektörün hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek Avrupa Birliği’ne uyumlu, sektörün görüş ve önerileri dikkate alınarak yeni bir Kanun Taslağı hazırlanması. 2023 yılında sektör; yüzde 25 olan AB Pazar payını yüzde 35’e yükseltmeyi, kişi başı tüketimini yılda 15 kilograma çıkarmayı, dünyadaki pazar payını 3 katına çıkarmayı hedefliyor” diye konuştu.
     Su ürünleri sektöründe ruhsat düzenlemesi yapılması gerektiğinin ifade eden Başkan Özgener, “Denizlerde çalışan işçilerin sigorta yaptırılmasının sağlanması, avcılık balıklarında uygulanan KDV Oranlarının yüzde 1’e indirilmesi, su ürünleri üretim miktarının arttırılması, sektörün tek bir yasal çatı altında toplanması, su ürünleri organize lojistik bölgesinin oluşturulması, su ürünleri tüketiminin arttırılmasına yönelik tanıtım faaliyetlerinde bulunulması” dedi. Sektörün problemlerini sıraladı.

“Dünya akvaryum istatistiklerinde payımız az”
     İzmir Deniz Ticaret Odası(DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de açılış konuşmasında sürdürülebilir üretimin önemine değindi. Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunun altını çizen Öztürk, “177 bin kilometrelik nehirlerimiz var. Nehirlere deniz yüzeylerini de kattığımızda, Türkiye’nin tarım alanları 25 milyon hektar kadar deniz alanlarımız mevcut ama dünya akvaryum istatiklerinde dünyadaki payımız yüzde 5. Bu pay çok az, toparlanması gereken bir konu. Balıkçılarımız ve balıkçılığımız daha fazla desteklendiğinde, balıkların başköşemizde olduğu dönemlerde balıkçılığın hak ettiği değere ulaşması kaçınılmazdır” ifadelerinde bulundu.
     Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay  Türkyılmaz, sektördeki tüm görüşlere önem verdiklerini kaydetti. Türkyılmaz, sektörün tek bir çatı altında toplanmasının çok önemli bir konu olduğuna değindi.

     İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Çakan da sektörün sıkıntılarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilettiklerini söyledi. 2000 yılında 60 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün bu rakamı geçen yıl 856 milyon dolara yükselttiğini aktaran Çakan, Türkiye’nin denizlerinde üretilen her 100 balıktan 10’unun dünya sofralarını süslediğini dile getirdi.
     Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, üniversiteler, odalar, birlikler ve kooperatiflerin temsilcileri, avcılık ve kültür balıkçılığının sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin sunumlar yaptı.

 


+ Benzer Haberler
» Sağlığa yerli üretici odaklı ihale modeli
» En çok süt ve yumurta alerjisi görülüyor
» Antimikrobiyal direnç kanserden çok ölüme yol açacak
» Dönüşen dünyada nakit yönetimi
» Kayı Medikal ve Philips işbirliklerini uluslararası boyuta taşıyan anlaşmayı imzaladı
» Hackerler sadece bilgisayarlara saldırmıyor
» Veri kaybına uğrayan şirketlerin % 60’ı iflas ediyor
» İnşaat maliyet endeksinde %5,88 artış
» Tüketici güven endeksi 59,6 oldu
» Yerli bilgisayar üreticisi Technopc, Arena ile büyüyecek


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.11.2018
  Ticaret 21.11.2018
  Ticaret 20.11.2018
  Ticaret 19.11.2018
  Ticaret 17.11.2018
  Ticaret 16.11.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni