• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Türkiye İhracatçılar Meclisi Delegeler Çalıştayı İstanbul’da düzenlendi

  “Yaşa takılanlar için emeklilik yaşı düşürülmeli”

  TÜGİAD Ege ve BATÜDER İzmir için projeler üretecek

  Modanın nabzı Fashion Week ile atacak

  Konfeksiyon ihracatçıları Hollanda yolcusu

  TİM Başkanı’ndan 54 ülkeye ihracat yapan URTİM’e ziyaret

  İmar barışı ile elektrik aboneliği sorunları çözülüyor

  Ankara Büyükşehir’den güvenli park sistemi

  “Yoldan geçen adamdan…”

  Kriz e-ticareti teğet geçecek

  Koçtaş, Fix adını verdiği küçük format mağazalarına bir yenisini daha ekledi

  Şirketlerin %48’inde bilgi güvenliği başkanı yok

  ShadowPad’i keşfeden Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi’ne ödül

  Fortinet, entegre ve otomatik siber güvenlik çözümlerinde dünya lideri

  Şirketler teknoloji alanında çalışan yeteneklere techtalent ile daha kolay ulaşacaklar

  Ambalajın geleceğini “tasarım, markalaşma ve inovasyon” şekillendirecek

  Özdemir, “Adil bir döner sermaye sistemi getirilmeli”

  Türkiye Finans’tan “Dert çözen finansman”

  Türkiye’de erkekler ortalama 60 yaşında emekli oluyor

  LG, yeni Transparan OLED Ekranı ile geleceğini gözler önüne seriyor

  Çukurköy’e hayat öpücüğü

  Sabahattin Ali unutulmadı; 111. yaşında, muhteşem anma

  Acılar bitiyor, hayaller ve umutlar gerçek oluyor

  İzmir Modeli için geldiler

  Karabağlar Belediyesi’nin bütçesinde açık

  İzciler Bayraklı’da buluştu

  Cumhuriyet Kütüphanesi çoşkuyla kapılarını açtı

  Büyükşehir Belediyesi, kıyı tasarımı için kolları sıvadı

  Karşıyakalılar Takas Şenliği’nde buluştu

  Sezon açılışı Andımız’la yapıldı

  Konak’ta Cumhuriyet coşkusu sürüyor

  Fuarcılıkta yıldızı parlayan kent: İzmir, hayalin gerçeğe döndüğü yer

  Her engel aşılmak içindir

  Bornova’da muhtar dayanışması

  Meyve suyunda meyve oranı azaltılamaz

  Havayollarındaki tazminatlar için TL çağrısı

  Bornova Belediyesi’nin piyano kurslarına yoğun ilgi

  İhale Özetleri

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  22 Ekim 2018 Tarihli ve 30573 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  21 Ekim 2018 Tarihli ve 30572 Sayılı Resmî Gazete

  Star Rafinerisi, ilk özel endüstri bölgesi oldu

  Her yıl 214 milyar TL’lik gıda çöpe gidiyor

  Su ürünleri sektörü ABD’ye ihracatta 100 milyon dolar hedefliyor

  Kurulan şirket sayısı %16,26 arttı

  Palandöken, “Gıda israfıyla mücadele hızlanmalı”

  Koç Holding, Dünyanın en iyi işverenleri listesinde ilk 100’de

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.10.2018
  Ticaret 20.10.2018
  Ticaret 19.10.2018
  Ticaret 18.10.2018
  Ticaret 17.10.2018
  Ticaret 16.10.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni