• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  BORNOVA VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜN’DEN İLANEN TEBLİĞ

  44’ÜNCÜ BAKIM FABRİKA MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN BİR HEKİMİN KISMİ ZAMANLI İŞYERİ HEKİMİ OLARAK ÇALIŞTIRILMASI İŞİ

  T.C. SELÇUK ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN KAMULAŞTIRMA İLANI

  KOBİ’ler finansmana daha kolay erişecek

  Karbon izi azalacak, ekonomik, sosyal gelişim artacak

  Türkiye’nin makine yapan makineleri ABD, Rusya, Polonya, Almanya ve Kanada’da

  TSKB’ye cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamına destek için AFD’den 85 milyon euro kredi

  “Kadın girişimci olmak dünyanın her yerinde zorluklar içeriyor”

  Esnafın sesi Konak’ta güçlü çıkacak

  Kadın kooperatifçiliği için 5 milyon Euro’luk proje

  Mercimekte fark ödemesi desteği artırılacak

  Doğa olaylarından kaynaklanan hasar 160 milyar dolar

  İZDENİZ rekor kırdı

  Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı

  Ege-Teknopark ilk ödülünü Bakan Varank’tan aldı

  Boğaziçi Zirvesi 10’uncu yıla rekorlarla girecek

  İBB meclisinde bütçeler onaylanmaya devam ediyor

  Stryker İstanbul’da yeni ofisini açtı

  Turistler yeni yıla Noel Babanın memleketinde girecekler

  Başkan Uygur’dan öğrencilere tatil hediyesi

  İzmir’de konut satışları artt

  Türkiye’deki müze sayıları iki kata yakın arttı

  İstanbul Sabiha Gökçen’de “uzun mesafeli uçuş” başladı

  Karadeniz’de kalkan balığı kotasında en büyük pay Türkiye’ye

  Çin, üç ayda 485 bin 5G uyumlu cep telefonu sattı

  “Kuşak ve Yol Projesi’nde alternatif ülke Türkeye”

  Ekim’de yolcu trafiği 1.7 milyon oldu

  Narlıdere “lavanta” kokacak

  Buca Belediyesi’nin dil kursları renkli görüntülere sahne oluyor

  Batur CHP Belçika Birliğini ziyaret etti

  “Hedefimiz 1.5 milyon ton sertifikalı tohum ile dünya tohum sektöründe ilk 5’te yer almak”

  Geleceğin şirketleri hazır ofislerde kuruluyor

  Sabancı Vakfı “Fark Yarat Hayatlar Değişsin” sloganıyla türkiye’nin fark yaratanlarını arıyor

  TEB’den konut kredisinde bir indirim daha

  Boyalık Beach Otel’den tanıtım atağı

  Karşıyakalı kadınlara şiddet eğitimi

  Mobilya ihracatında kilogram başı fiyat 3,12 dolar

  Türk turizm sektöründe finans teknolojilerinin kullanımı için önemli adım

  Kız yurdunu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu açacak

  Gündüz saklanan “mikrop imalathanesine” gece baskını

  DOKUZ EYLÜL SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNDEN İLANEN TEBLİĞ

  KOBİ’lerin siber güvenlik için çok para harcamasına gerek yok

  Ölçümbilim sempozyumu 20-22 Kasım’da İzmir’de gerçekleşecek

  Üçüncü çeyrekteki DDoS saldırılarının yarısı eylül ayında gerçekleşti

  Siber güvenlik kuruluşu ESET’in tespitlerine göre 2019’un en dikkat çekici 5 zararlı yazılımı

  Yeni BTS WORLD güncellemesi ile BTS sonbaharın tadını çıkarıyor

  Türkiye’de ilklerin markası pPınar Su ve İçecek ile vegan yaşa

  Konsolda tamamen dijital dönem başlıyor

  Bayraklı’da 5 bin kişiye spor kursu

  Bornova Belediyesi’nden vergi ödeme kolaylığı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.11.2019
  Ticaret 19.11.2019
  Ticaret 18.11.2019
  Ticaret 16.11.2019
  Ticaret 15.11.2019
  Ticaret 14.11.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni