• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  T.C. MENEMEN 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  EGE SERBEST BÖLGE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNDEN İLANEN TEBLİG

  AKARYAKIT ALIMI

  4 kişilik ailenin açlık sınırı 2.257 TL, yoksulluk sınırı 7.353 TL

  Küresel ticarette canlanma yok

  Ege’nin ihracat şampiyonu yine Petkim

  İzmir kışa festivalle veda ediyor

  Döviz / Altın

  Gıda denetim seferberliği kapsamında 6 günde 82 bin 623 işletme denetlendi

  Turizm gideri 2019 yılında %10,1 azaldı

  İzmir’de 5.851 işletme denetlendi

  Sabancı Holding, teknoloji ve dijitalleşmeyi odağına aldı, gelirde %10 büyüdü

  “Ege’yi birlikte pazarlayalım”

  Galericiler sınava girdi

  Borsalarda Alım-Satım

  Migros, Tarım Kredi Kooperatifleri’nden ürün alımını 100 milyon TL’ye çıkarıyor

  Su ürünleri ihracatının lideri Kılıç Deniz açık arayla yine şampiyon

  İhracat hedefini 3 milyar dolara yükseltti, Avrupa’dan dünyaya yayılacak

  Makina imalat sanayi genç yetenekler arıyor

  ESHOT’un otobüslere reklam ihalesi sonuçlandı

  Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı MODEKO’ya geri sayım başladı

  İhracatın Yıldızları ödüllerini aldı

  Palandöken, “Her ile meslek lisesi ekonomiye yatırımdır”

  Kozmetik sektörüne 14 Şubat etkisi

  İzmir’e ikinci gölet arıtma tesisi

  Narlıdere’nin sokaklarına sihirli dokunuş

  Çeşme’de sokak hayvanları için veteriner kliniği açılıyor

  Ücretsiz ‘3D Tasarım ve Yazıcı Eğitimleri’ başlıyor

  “Sofralarda zehir, TBMM gündeminde”

  Bayındır’a gezici istasyon

  Konak 8 Mart’a damga vuracak

  Tunç Soyer Urlalı muhtarlarla buluştu

  İduğ’un vizyon projesine iş dünyasından büyük ilgi

  Sirena 58 Coupé 2020 Miami Boat Show’da görücüye çıktı

  Uğurlu Stat Bornova Altay’a da uğurlu geldi: 3’te 3

  Bornova’da “Masa Tenisi” zamanı

  T.C. İZMİR 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINDAN İLAN

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  25 Şubat 2020 Tarihli ve 31050 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  SİLVİKÜLTÜR PROGRAMINDA İLGİLİ BİRİM YETKİLİLERİ İLE BİRLİKTE, HER TÜRLÜ TEKNİK İŞ VE İŞLEMLERİ YAPMAK İÇİN DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İŞİ

  Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü %52,4 azaldı

  Sanayi kapasite kullanım oranında artış

  Güven endeksi hizmet sektöründe yükselirken perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü

  Linyit üretimi Aralık ayında 6 milyon 811 bin 105 ton olarak gerçekleşti

  Bakan Selçuk, "Koruyucu Aile Temelli Çocuk Koruma Sistemi Çalıştayı 25-26 Şubat’ta düzenlenecek"

  4,54 milyar insan aktif internet kullanıyor

  IMF: Çin ekonomisi ikinci çeyrekte normale dönecek

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 26.02.2020
  Ticaret 25.02.2020
  Ticaret 24.02.2020
  Ticaret 21.02.2020
  Ticaret 20.02.2020
  Ticaret 19.02.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni