• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  İzmir’de ekmeğe zam geldi

  Döviz / Altın

  Cerrahi tulum ve maske ihracatında hibe şartı kaldırılsın çağrısı

  Türk teknoloji startupları, 5 yılda 20 milyar Dolar yabancı sermaye çekebilir

  Borsalarda Alım-Satım

  Avrupa Şampiyonası Efes Selçuk Pamucak sahili’nde

  6 ayda 583 üretim tesisi

  Türkiye’nin en kapsamlı girişimcilik programı University4Society dünyaya açıldı

  Türkiye’nin en değerli tatil yerleri açıklandı

  Yemek kartlarına ortalama 417 TL yükleniyor, kart bakiyesi ayın sonunu getiremiyor

  İngiliz turistler 1 Ağustos’ta geliyor

  Çin pazarı, Alman otomobil üreticilerinin yüzü güldürmeye devam ediyor

  Proje tamam, sıra ihalede

  KURŞUN KALEM EĞİTİM VAKFI 2019-2020 GENEL KURUL DUYURUSU

  Gürer: “5 liraya mal edilen kiraz, 2.5 liraya bile satılamıyor”

  İzmir Büyükşehir üreticiden 100 ton patates aldı

  Migros ve Türk Kızılay’dan Büyük İyilik Hareketi

  Banyolarda kişisel tasarıma hazır mısınız?

  Sensemore’un IoT projesi Yılın Girişimi oldu

  Ülker “İsrafsız Şirket” modeliyle büyümeye devam ediyor

  Narlıdere’de yaz boyu “Gece Pazarı”

  İnşaat sektöründe büyük artış

  İzmir Körfezi için bilimsel işbirliği

  Aidat ödemeleri azaldı ama beklentiler arttı

  “Önceliğimiz tarım ve turizm”

  İzmir Körfezi kanolarla renkleniyor

  Büyükşehir’den Menemen’e köprü

  Hazır yemekte girdiler yükseldi

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Başkan Soyer’den sosyal demokrat belediyecilik vurgusu

  Bayraklı’da yan yatan bina onayın ardından yıkılacak

  Karabağlar’da kaçağa geçit yok

  Güzelbahçe Belediyesi’nden can dostlara yeni yuva

  30 metrekarelik evden 1.5 ton atık çıktı

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  Bornova Belediyesi esnafın yanında

  Çelik sektörü ithal edilen mamulleri üretir ise yükselişe geçer

  SOCAR Türkiye’nin ‘güvenli üretimi’ TSE tarafından tescillendi

  “Yaş meyve sebze sektörünün yol haritasında değişime ihtiyaç var”

  TEK KULLANIMLIK MASKE ALIMI

  KALORİFER YAKITI (FUEL OİL NO:4) ALIMI

  METAL ÜRÜNLERİ DEMİR KORKULUK İNŞAAT DEMİRİ ve TENTE ALIMI

  ÇÖP KONTEYNERİ SATIN ALINACAKTIR

  İZMİR 10. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  İhale Özetleri

  09 Temmuz 2020 Tarihli ve 31180 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  İyileşen sayısı yüzde 90’a yaklaştı

  İş güvenliği pandemiye rağmen ertelenmedi

  Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2,5 milyar dolar

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 10.07.2020
  Ticaret 09.07.2020
  Ticaret 08.07.2020
  Ticaret 07.07.2020
  Ticaret 06.07.2020
  Ticaret 03.07.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni