• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
09/11/2021 06:34
Üzümsü Yemişler -II

daveroğuz@gmail.com

     Geçen hafta, kabak tatlısından bahsedince, bir çok mesaj ve elektronik posta aldım. Okşan Kurç kardeşimiz, 1 kilo bal kabağı (Cucurbita maxima) parçaları aralarına, 2 su bardağı kadar toz şeker koyarak, bir gece beklettiğini yazmış. Ertesi gün kendi suyunda yumuşayana kadar pişirdiğini de eklemiş. Bal kabağı ile helvacı ya da kestane kabağı nedense hep karışır. Aralarında bir çok fark olmasına rağmen, balkabaklarının sapı kesince kesitinin yuvarlak olmasına karşılık, helvacı kabaklarının (Cucurbita pepo) sapları beş köşelidir. Beş köşeli sap şekli, helvacı kabaklarının bir alt türü olan Hokkaido kabakları için de geçerlidir.

     Kabakları saplarını kestikten sonra, güneşli bir günde, dışarıda bırakarak saplarının kurumalarını bekleyiniz. Daha sonra sıcaklığı 10-15 derece arasında olan, serin nemsiz bir yerde istif edin. 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda, yemişlerde su kaybı olmaktadır. Çok fazla kabağınız varsa, bir tahta palet alarak alt taraftan hava akımının geçmesini sağlayınız. Sakladığınız kabakların yaralanmaması önemlidir. Burada püf noktalarından bir tanesi de, bu yemişleri taşırken saplarından tutarak götürmeyin. İnanamayacağınız kadar kolay bir şekilde, kabaklar saplarından ayrılarak yere düşerek yararlanılır. Yaralanan, berelenen kabakların sakladığınız yerde çürümesini önleyemezsiniz.

     Birkaç ufak söz de, Ağustos, Eylül aylarında kum ve perlit karışımına diktiğimiz çelikler için etmek isterim. Normal şartlarda çelikler, dikimden 6 ile 8 hafta arasında köklenmeye başlayarak, kompost, toprak karışımına alınabilirler. Bunlara rağmen, diktiğim çelikleri Nisan ayına kadar yerlerinden rahatsız etmiyorum. Bunun nedeni, bir çok defa hiç ümidimin kalmadığı çeliklerin bile, ilkbaharın ışıltılarıyla yeşillendiğine tanıklık ediyorum. Doğal olarak soğuktan korkan bitki fidelerinin, ısının düşmediği ortamlarda saklanması gerektiğini de unutmamak lazım.

     Geçen hafta yazdığım diğer bir konu olan üzümsü yemişlere de, bıraktığım yerden devam etmek istiyorum. Biz de pek bilinmese de siyah Frenk üzümleri (Ribes nigrum), yeşil Frenk üzümleri (Ribes odoratum) ve kırmızı Frenk üzümleri (Ribes rubrum) mayhoş tatlarıyla çocukların hoşlandığı yemişlerdendir. Pastacılıkta ve et, balık soslarında Orta Avrupa mutfaklarında çokça kullanılırlar. Diğer bir üzümsü yemiş ise, Bektaşi üzümüdür (Ribes uva-crispa). Fransızlar bu yemişe palamut Frenk üzümü adını takmışlar (groseillier a maquereau). Boyu 1,5 m.’yi aşmayan ağaççık, çok dikenli olması ve yemişlerinin çok ekşi olması nedeniyle çok rağbet görmüyor. Yalnız fransız mutfağında ekşiyi tatlıyla, yağlıyı yavanla dengelemek önemli olduğu için, bu yemişin kullanılması o kadar tuhafıma gitmedi. Unutmayın, Frenk üzümleri de, Bektaşi üzümleri de Haziran, Eylül ayları arasında meyve verirler.

     Üzümsü meyveler deyince kızılcık (Cornus mas), yalancı iğde (Hippophae rhamnoides), kara mürver (Sambucus nigra), iğde (Elaeagnus angustifolia) aklımıza geliyor. Hatta bunlara kivi (Kiwi ssp.), aronya (Aronia) , fındık (Corylus) da eklenebilir. Kara mürverin çiğ yenmesi durumunda ishal, karın ağrısı gibi istenmeyen yan etkileri olduğunu yazmıştım. Yalancı iğde ise, likapadan bile daha çok C vitamininden zengin olup, permakültür yapanlar tarafından çok beğenilen, her duruma uyum sağlayabilen bir bitkidir.

     Likapa (Vaccinium ssp.) ya da yaban mersini Doğu karadeniz bölgesinin endemik bitkisi olup, çok asitli  (pH’ı 4,5 ile 5,5 arasında), geçirgen toprak ve bol su ister. Bahçemdeki fideler 6 bilemediniz 7 yılda bir yeterli koşulları oluşturmadığım için ziyan olurlar. Siz, en iyisi mi büyük saksılarda bu bitkileri rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Doğal olarak saksılardaki bitkilerin, toprağa dikili olanlardan daha çok su istediğin unutmayın.

     Her ne kadar yazmak istediğim bir kaç yemiş daha kaldıysa da, bu hafta da, yazımı burada sonlandırıyorum. Sizden ayrılmadan Okşan Kurç kardeşimin kabak tatlısı fotoğrafı beraberinde; böğürtlen ve Frenk üzümü yapraklarının fotoğraflarını sizinle paylaşıyorum.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Sanayiciye gece yarısı zam şoku

  EİB’ten kasımda 1 milyar 437 milyon $’lık ihracat

  Enflasyon yıllık yüzde 21,31’e çıktı

  Yİ-ÜFE, kasımda yüzde 9,99 yıllık yüzde 38,94’e yükseldi

  Dikili TDİOSB’nin, jeotermal arama ruhsatı 9’a yükseldi

  EPDK, lisans bedeli ve katılma payını yürürlükten kaldırdı

  Merkez Bankası’ndan üst üste ikinci döviz müdahalesi

  Doğu ve Güneydoğu’nun sınır ticaretinde düzenleme yapıldı

  Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş.’de yeni dönem

  EGEPLASDER, sektörün dünya buluşmasında yerini aldı

  Döviz / Altın

  KIRTASİYE MALZEMESİ ve TONER SATIN ALINACAK

  Karabağlar’da seçilmiş kadınlar 6. kez buluştu

  Sandal’dan ‘Trafo Merkezi’ için yeni öneri

  Başkan İduğ, engelli bireylerle buluştu

  Travel Turkey İzmir, 2022 için umut aşıladı

  Engelsiz bir dünya mümkün

  Turizmciler 2022’den umutlu

  Boyalık, Travel Turkey’de turizmcileri buluşturdu

  Travel Turkey İzmir, yarın halka açık ve ücretsiz olacak

  “Türkiye’de offshore için pilot projeye başlanmalı”

  Travel Turkey’de Torbalı’ya özel ilgi

  Travel Turkey’de Çeşme farkı

  Borsalarda Alım-Satım

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  İSİB, Pakistan HVAC Trendleri Fuarı ve Konferansı’nın Platin sponsoru oldu

  İYTE ile TAGEM arasında iş birliği anlaşması imzalandı

  “Sıfır araç hayal oldu, ÖTV düzenlemesi şart”

  Libya-İzmir gemi seferleri 25 yıl sonra başladı

  Bornova Belediyesi’nden sürdürülebilir tarıma destek

  Balıkesir Orman İşletme Müdürlüğü akaryakıt satın alacak

  “Hazır yemek sektörü zarar yönetir duruma geldi”

  Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü portatif tribün yaptıracak

  Travel Turkey’de Karaburun rüzgârı

  Menderes Belediyesi Travel Turkey’de

  Başkan Sengel Çiğli’de kadının siyasetteki yerini anlattı

  Güzelbahçe Belediyesi standına büyük ilgi

  Travel Turkey’de Bayraklı farkı

  İzmir, denizüstü RES’lerin dünya ölçeğinde üretim üssü olacak

  Medipol Üniversitesi ağ güvenlik duvarı sistemi satın alacak

  Dijital pazarlama 7’den 70’e herkesi etki altına alıyor

  Başkan Soyer’den turizm müjdeleri

  Türkiye rüzgar enerjisinde rekor bir yılı geride bırakıyor

  Evden çalışanların 4’te 3’ünün siber güvenlik eğitimi yok

  İhale Özetleri

  03 Aralık 2021 Tarihli ve 31678 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Vak’a/test oranı iki gündür geriliyor

  TEHLİKELİ ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, ARA DEPOLANMASI ve BERTARAFI HİZMET ALIMI

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 04.12.2021)
  Ticaret 03.12.2021
  Ticaret 02.12.2021
  Ticaret 01.12.2021
  Ticaret 30.11.2021
  Ticaret 29.11.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni