• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
05/03/2019 14:15
Tohumları Ne kadar Derine Ekiyoruz?

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

Maydanoz Tohumundan Başlayalım
     Tohum ekme vakti geliyor. Bazı yerlerde geç bile kalınmış bile olabilir. En azından oturduğum yerde daha yeni yeni ekim zamanı başlıyor. Ekim deyince çevrede hangi derinliğe ekilmesi gerektiğini soruyorlar. Genel kural olarak, bir tohum ekildiğinde üstündeki toprak kalınlığı boyunun 4 mislini geçmemeli. Eğer aklınızda bir soru işareti varsa, bu kalınlığın 4 mislinden  fazla olacağına daha az olması evladır. Eğer ekeceğiniz tohumlar çok ufaksa, tohumları bir el tırmığı vasıtasıyla üzerini bastırmanız yeterli oluyor.

     Örnek olarak maydanozu ele alalım. Mutfak penceresinin önünde 2 tane genişçe saksıda maydanoz olsa, kırıp taze taze yemeğe, salataya atmak fena olmuyor. Göz önünde tutulması gereken en önemli ayrıntı maydanoz tohumlarının yavaşlığı. Çimlenmeleri çoğu zaman 3 hatta 4 hafta sürüyor. Biraz bu süreyi hızlandırmak için bir gece önceden tohumları suya koyun. 24 saat suda kaldıktan sonra, tohumları kurutun. Tohumlar ince olduklarından ve suda yumuşadıklarından kurutursanız ekim işi de kolaylaşacaktır.

     Toprakta bir tahta parçasıyla 1 santimetre derinlikte bir düz çizgi çizin, oluşan oluğa tohumları 1 santimetre aralıklarla ekin sonra yukarıda dediğim gibi üzerine tpoprakla örterek bastırın ve tohumların toprağa gömülmelerini sağlayın. Maydanoz 3 ya da 4 yaprak verince şaşırtma yapabilir, başka bir yere ekebilirsiniz, ya da çok sık olanları başka bir yere taşıyabilirsiniz. Erişkin bitkiler en az 10 santimetrelik aralıklardan hoşlanır. Şaşırtmayı bitki daha büyüdüğü zaman yapmamanızı tavsiye ederim. Başlangıçta çimlenmeyi ve büyümeyi hızlandırmak için ektiğiniz saksının üzerini bir çuvalla örtebilirsiniz.

     İster kıvırcık, ister düz yapraklı hatta yumru (havuç köklü) köklü çeşidi olsun ekim ve bakım yöntemi hepsi için aynıdır. Sanki düz yapraklı maydanoz(Petroselinum crispum var. neapolitanum) daha kokulu, kıvırcık yapraklı olanı(Petroselinum crispum var. crispum) sadece göze hitap ediyor. Yumru köklü olan ise(Petroselinum crispum var. tuberosum), aslında havuça benziyor. Yaprakları da yenebiliyor, havuça benzeyen kısmı da. Havuçumsu kısım rendelenerek salataya katılabiliyor ama ben hiç yemedim; tadı turp gibi keskin midir bilemiyorum. Pişirerek yiyenler ise tadının tatlı patatese benzediğini söylüyor. Ama asıl ayrıntı şu: Kökün tam yenebilecek kıvama gelmesi 2 seneyi alıyor.

     Maydanozlar, çimlendikten sonra da topraklarının nemli kalmalarına dikkat edin. Nemli deyince de, aman salyangoz ve sümüklüböcekleri de davet edeceğinizi unutmayın. Bir de yaprakların devamlı gevrek kalmasını istiyorsanız çiçek tomurcukları belirince kesin derim. Seneye tohum oluşturmak istiyorsanız bir iki tanesinin tohuma kaçmasını fırsat verebilirsiniz. O başka. Ana gövde çevresindeki yan dalları kesmeniz tavsiye edilir. Bu arada başlangıçta dona karşı da uyanık olunuz.

     Maydanoz herhalde mutfak kullanımı için en çok ekilen, en çok kullanılan ottur. Pişirmekle kokusu, aroması pek kaybolmuyor. Aroması pişirmekle pek kaybolmasa da, sahip olduğu C vitamini yüksek ısıya pek dayanıklı değildir. 100 gram maydanozda 200 mgr C vitamini bulunmaktadır. Bu oran sebzeler için bir rekor teşkil etmektedir. Galiba C vitamininden sonuna kadar faydalanmak istiyorsanız, pişirmeden yemeniz en doğrusu olacaktır.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Türk halkı demokrasiye sahip çıktı

  Ekrem İmamoğlu, 2. kez İBB başkanı oldu

  Hizmet sektörü güven endeksi 85,4 oldu

  “Ekonomi Savaşları’nın galibi Çin olursa Türkiye’ye fırsat doğar”

  Ege’nin incirini robotlar ayıracak

  İZSİAD’dan belediyelere işbirliği ziyareti

  “Seçmen son sözü söyledi”

  “Evrensel değerler yolunuza ışık olsun”

  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreni gerçekleştirildi

  Manisa Alaşehir Horzum-Alayaka Barajı’nın % 25’i tamamlandı

  İKÇÜ’lü genç mühendisler kep attı

  Karşıyaka’nın gurur günü!

  Sürgün köpeklerin yaşamla mücadele hikayesi

  EÜ “En Girişimci ve Yenilikçi” ilk 10 üniversite içinde

  Arıcılık “Büyükşehir” desteği ile yaygınlaşıyor

  Şişecam’ın ambalaj üretim kapasitesi %30 arttı

  Panasonıc Eco Solutıons Türkiye, Şirket unvanında değişikliğe gitti

  Dijital pazarlamada yapay zeka dönemi

  Teknoloji şirketi Osram Ring Automotive’i satın aldı

  Anadolu Efes’in bir semte adını veren markasına 6 ödül birden

  Kırçiçeklerinin mezuniyet coşkusu

  Bornovalı kadınların sahne heyecanı

  Çeşme Belediyesi sakız ağaçlarına sahip çıkıyor

  Nar Kafe yeni buluşma yeri olacak!

  Açık havada “sinema keyfi”ne devam

  Okullar kapandı havuz keyfi başladı

  Karşıyaka’nın ‘Çocuk Belediyesi’ yola çıkıyor!

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  24 Haziran 2019 Tarihli ve 30811 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  23 Haziran 2019 Tarihli ve 30810 Sayılı Resmi Gazete

  Yemlik mısır azalıyor, maliyetler artıyor

  Kurulan şirket sayısı azalırken kapanan şirket sayısı arttı

  Türk gıda ürünleri Amerika’da görücüye çıkıyor

  Yurt ihtiyacında İstanbul ilk sırada

  Palandöken, “Esnaf okul gıdası logosu hakkında bilgilendirildi”

  Rüzgar Enerjisinin Başkenti: İzmir

  Apaydın,“Takograf cihazları bu yılın sonunda zorunlu olacak”

  Yüzen mağaza; “Migros Deniz Market” yaz süresince Göcek koylarında

  30’dan fazla ülke çelik testi için Türkiye’ye geliyor

  Çanakkaleli-İzmirli iş kadınları elele

  “Çocuklar için başka bir ütopya mümkün”

  SU YAPILARI YAPTIRILACAKTIR

  Corendon Airlines ve AFI KLM E&M işbirliği yaptı

  Selfyliler interneti ‘Dijital Paketler’ ile dakika ve SMS’e dönüştürecek

  Dünya gıda sektörü Türkiye’de buluşacak

  ‘Muzik Bazar’ festival tadında geçti

  Pirelli konsept mağazası İzmir’de açıldı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 25.06.2019
  Ticaret 24.06.2019
  Ticaret 22.06.2019
  Ticaret 21.06.2019
  Ticaret 20.06.2019
  Ticaret 19.06.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni