• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
05/03/2019 14:15
Tohumları Ne kadar Derine Ekiyoruz?

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

Maydanoz Tohumundan Başlayalım
     Tohum ekme vakti geliyor. Bazı yerlerde geç bile kalınmış bile olabilir. En azından oturduğum yerde daha yeni yeni ekim zamanı başlıyor. Ekim deyince çevrede hangi derinliğe ekilmesi gerektiğini soruyorlar. Genel kural olarak, bir tohum ekildiğinde üstündeki toprak kalınlığı boyunun 4 mislini geçmemeli. Eğer aklınızda bir soru işareti varsa, bu kalınlığın 4 mislinden  fazla olacağına daha az olması evladır. Eğer ekeceğiniz tohumlar çok ufaksa, tohumları bir el tırmığı vasıtasıyla üzerini bastırmanız yeterli oluyor.

     Örnek olarak maydanozu ele alalım. Mutfak penceresinin önünde 2 tane genişçe saksıda maydanoz olsa, kırıp taze taze yemeğe, salataya atmak fena olmuyor. Göz önünde tutulması gereken en önemli ayrıntı maydanoz tohumlarının yavaşlığı. Çimlenmeleri çoğu zaman 3 hatta 4 hafta sürüyor. Biraz bu süreyi hızlandırmak için bir gece önceden tohumları suya koyun. 24 saat suda kaldıktan sonra, tohumları kurutun. Tohumlar ince olduklarından ve suda yumuşadıklarından kurutursanız ekim işi de kolaylaşacaktır.

     Toprakta bir tahta parçasıyla 1 santimetre derinlikte bir düz çizgi çizin, oluşan oluğa tohumları 1 santimetre aralıklarla ekin sonra yukarıda dediğim gibi üzerine tpoprakla örterek bastırın ve tohumların toprağa gömülmelerini sağlayın. Maydanoz 3 ya da 4 yaprak verince şaşırtma yapabilir, başka bir yere ekebilirsiniz, ya da çok sık olanları başka bir yere taşıyabilirsiniz. Erişkin bitkiler en az 10 santimetrelik aralıklardan hoşlanır. Şaşırtmayı bitki daha büyüdüğü zaman yapmamanızı tavsiye ederim. Başlangıçta çimlenmeyi ve büyümeyi hızlandırmak için ektiğiniz saksının üzerini bir çuvalla örtebilirsiniz.

     İster kıvırcık, ister düz yapraklı hatta yumru (havuç köklü) köklü çeşidi olsun ekim ve bakım yöntemi hepsi için aynıdır. Sanki düz yapraklı maydanoz(Petroselinum crispum var. neapolitanum) daha kokulu, kıvırcık yapraklı olanı(Petroselinum crispum var. crispum) sadece göze hitap ediyor. Yumru köklü olan ise(Petroselinum crispum var. tuberosum), aslında havuça benziyor. Yaprakları da yenebiliyor, havuça benzeyen kısmı da. Havuçumsu kısım rendelenerek salataya katılabiliyor ama ben hiç yemedim; tadı turp gibi keskin midir bilemiyorum. Pişirerek yiyenler ise tadının tatlı patatese benzediğini söylüyor. Ama asıl ayrıntı şu: Kökün tam yenebilecek kıvama gelmesi 2 seneyi alıyor.

     Maydanozlar, çimlendikten sonra da topraklarının nemli kalmalarına dikkat edin. Nemli deyince de, aman salyangoz ve sümüklüböcekleri de davet edeceğinizi unutmayın. Bir de yaprakların devamlı gevrek kalmasını istiyorsanız çiçek tomurcukları belirince kesin derim. Seneye tohum oluşturmak istiyorsanız bir iki tanesinin tohuma kaçmasını fırsat verebilirsiniz. O başka. Ana gövde çevresindeki yan dalları kesmeniz tavsiye edilir. Bu arada başlangıçta dona karşı da uyanık olunuz.

     Maydanoz herhalde mutfak kullanımı için en çok ekilen, en çok kullanılan ottur. Pişirmekle kokusu, aroması pek kaybolmuyor. Aroması pişirmekle pek kaybolmasa da, sahip olduğu C vitamini yüksek ısıya pek dayanıklı değildir. 100 gram maydanozda 200 mgr C vitamini bulunmaktadır. Bu oran sebzeler için bir rekor teşkil etmektedir. Galiba C vitamininden sonuna kadar faydalanmak istiyorsanız, pişirmeden yemeniz en doğrusu olacaktır.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  FOTOKOPİ MAKİNELERİNE SARF MALZEME ALIM İŞİ

  Yaşlı nüfus son beş yılda %16 arttı

  Şubat ayında konut satışları yüzde 18.2 azaldı

  Günlük temassız ödeme adedi 1 milyona ulaştı

  Siirt fıstığı dünyaya açılıyor

  İstanbul dünyanın en çok ziyaret edilen 11. şehri oldu

  AmCham Türkiye/ABFT yeni yönetim kurulu seçildi

  26. İzmir Avrupa Caz Festivalinde son hafta

  Sürpriz yok, Arkas-M.A.T. Sailing Team yine birinci

  İzmir’de ‘Frankofoni’ zamanı

  Çocuklar dijital mikroskop ile bilim dünyasını keşfe çıkıyor

  Soyer: İzmir’i birlikte yöneteceğiz

  Erdoğan: İzmir’e doyamadık

  Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üye ilişkileri ekibi kurdu

  Bortar Group’tan uluslar arası işbirliği

  Modern seralarla artacak fide talebine hazırız

  Şubat ayı itibariyle Türkiye‘de son 1 yıllık konut değer artışı %17.47

  Palandöken’den esnafa yurtdışı gezi müjdesi

  Engellilerin farkına vardılar...

  18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü

  Gönülden destek, gönülden teşekkür

  İzmir gönüllüsü gencin başarı öyküsü ve Kocaoğlu’na mesaj

  Başkan Selvitopu’nun yoğun seçim maratonu

  Karşıyaka yeni spor salonuna kavuşuyor

  Foçalı yelkenciler denizde kortej oluşturdu

  Gürer: “Depolardaki 400 bin ton patates ne olacak?”

  “Kent Kültürü ve Tarihi Eğitim Programı” başlıyor

  Bakırçay’ın ilk yarı olimpik havuzu Bergama’da açıldı

  Can dostlara ‘sevgi barınakları’

  Yurtdışı İş Teklifleri

  Güneydoğu’da istihdam hamlesi

  T.C. MENDERES BELEDİYE BAŞKANLIĞI TAŞINMAZ MAL SATIŞ İLANI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  18 Mart 2019 Tarihli ve 30718 Sayılı Resmî Gazete

  17 Mart 2019 Tarihli ve 30717 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  40.000 ÇİFT BOT ALIMI

  Vade uzayınca geri ödeme zorlaşıyor

  Kılıçdaroğlu’ndan Kocaoğlu’na övgü, “Türkiye’ye örnek oldu”

  Türk organik sektörü Japonya’yı radarına aldı

  Afrika ve ABD Mutfaklarına Türk ürünleri

  Lojistik Ödülleri 2019 için başvurular başladı

  Çin’de yabancı yatırımlar ocak’ta147.11 milyar yuan’a ulaştı

  AKUT, 23 yıldır hayat kurtarıyor

  İHALE İPTALİ

  İHALE İPTALİ

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 19.03.2019
  Ticaret 18.03.2019
  Ticaret 16.03.2019
  Ticaret 15.03.2019
  Ticaret 14.03.2019
  Ticaret 13.03.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni