• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
11/02/2019 14:44
Tohumları Nasıl Saklasak? Buzdolabında mı? Yoksa Derin Dondurucuda mı?

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Kimi zaman çok iyi bildiğimizi düşündüğümüz konuları, yanlış öğrenmiş olabiliyoruz. Sonra o yanlış, kişiden kişiye atlayarak kuşaklar boyu devam ediyor.
     Bitki dünyasında Türkler için bunun en güzel örneklerinden biri bugenvildir. Bu bitki, Orta ve Güney Amerika ormanlarında Kaptan Bougenville tarafından keşfedilerek Fransa’ya getirildiği için bugenvil adını almıştır. Özel bir isim olduğu için doğrusunu söylemekte fayda var. Ne yazık ki Türk edebiyatının büyük ustalarından rahmetli Çetin Altan bile ‘begonvil’ diye yazardı. İşin içine özel bir isim girince, bu sözcüklere ‘debreyaj’ ya da ‘şambrel’ muamelesi yapamayız diye düşünüyorum.

     Tohum saklama konusunda da kafalar biraz karışık galiba. Bazı yanlışlar dedikodu gibi inanılmaz bir şekilde yayılıyor.  Ülkemizde ne yazık ki bilimsel bir çalışma, üniversite düzeyinde aktarılsa da onu meraklılara sunmayı, doğru bilinen yanlışları düzeltmeyi, kimse akıl etmiyor. Benim de, konuyla ilgili verilerim yok. Yalnızca www.gardenmyths.com sitesinde 2 Ekim 2018 tarihli konuyla ilgili, Robert Pavlis tarafından yazılmış gayet güzel bir yazı mevcut.

     Yazıya göre “Tohumları buzdolabında mı, derin dondurucuda mı saklasak?” diye sormamak lazım; çünkü saklama koşulları tohumuna göre değişir. Konuyu anlamak için, tohumları ve tohum gelişimini iyi bilmek gerekiyor. Bunun için de en iyi yol, tohumları ikiye ayırmak.

     İlk grup, İngilizcesi “orthodox grubu” (aman dini cemaatlerle karıştırmayın). Bunlara yumuşak başlı tohumlar da diyebiliriz. Aslında “nem sevmez tohum grubu” olarak da adlandırabiliriz. İkinci grup ise “recalcitrant” grup; diğer bir deyişle asi, dik başlı tohum grubu. Bunu da “nem sever tohumlar” olarak anabiliriz. Zaten bu terimleri birebir Türkçeye tercüme ederek dilimizi yoksullaştırmış oluyoruz. Nem sevmez tohumlar, binlerce senedir insanlar tarafından toplanıp, saklanmaktadır.

     Bu tohumlar toplandıktan sonra iyice kurutularak saklanırlar ve tüm tohumların aşağı yukarı %80’ini oluştururlar. İkinci grup tohumlar ise biraz uyumsuz bir gruptur. Bu tohumlar üzerinde yapılan ilk araştırmalar, bu tohumları çimlendirmenin zor olduğunu göstermiştir; fakat bunların kurutulduğu ya da dondurulduğu zaman çimlenme yetilerini yitirdiklerini de biliyoruz.

     Tohum bankaları nem sevmeyen tohumları biriktirmek için kurulmuştur. Buradaki tohumların nem oranları %10’un, hatta (bazı türler için) %5’in altındadır. Bu oranlar baz alınarak kurutulmuşlardır; ancak kurutulma işleminden sonra uzun bir süre için emniyetle dondurulabilir.

     Bahçeseverler de, bahçıvanlar da, soğuk havada ‘tohumları saklama yöntemini’ bilirler ve çoğunlukla aynı yöntemi uygulamayı denerler. Ancak unuttukları önemli nokta işte bu kurutma işlemidir. Nem oranının %10’un üzerinde kaldığı durumlarda tohumu dondurduğunuz zaman oluşacak buz kristalleri tohumu öldürebilir. Evinizde de, tohum içi nemini ölçebilecek bir yöntem ya da alet herhalde yoktur.

     Haftaya konuyla ilgili yazı devam edecek kaçırmayınız.
     Keyifli bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  En güzel İzmir fotoğrafları ödüllendirilecek

  Rektör Budak dereceye girenlerin kayıtlarını yaptı

  Çeşme’de ortalama yazlık fiyatı 1.081.485 TL, geri dönüş süresi 37 yıl

  İnternetteki korku siber zorbalık

  Serter’den cesur avukatlara yürekten destek

  İşitme engellilerin ‘engelsiz’ meleği

  Palandöken, “Turizm sadece deniz ve güneşten ibaret değil”

  Skysens’ten ABD’ye modül ihracatı

  Türkiye Finans’tan ihracat destek finansmanı

  12. Kösedere Üzüm Şenliği’ne yoğun ilgi

  Evdeki açık kapı: Akıllı televizyonlar

  Venezüela ve Türkiye İzmir’in duvarında

  Torbalı İncir festivaliyle şenlendi; üretici ikinci bayramı yaşadı

  Başkan İduğ Göztepe’yi ilk maçında yalnız bırakmadı

  Başkan Oğuz: Bölgeyi yeniden ağaçlandıracağız

  Gürer: “Hazine arazilerini parsel parsel satıyorlar!”

  ABD pazarında ısrar eden İHKİB’in hedefi bu yıl 700 milyon dolar ihracatı yakalamak

  Bayraklı’da Taekwondo şöleni

  BOBİ’lerin sadece yüzde 49’u yıkıcı afetlere hazır

  ESDER; “Memur ve emekliye verilecek tatminkar zam, esnafa nefes aldırır”

  Sosyal medyada kişisel verilerinizi paylaşırken dikkatli olun

  Bulutlardaki havalimanı’na ilk uçuş gerçekleştirildi

  Hayko Cepkin’den müthiş sahne show

  Ahmet Ümüt: İkiyüzbin yıllık tarihimiz var

  Karabağlar Belediyesi ekipleri seferber oldu

  Urla’daki yangına 5 helikopterli takviye

  T.C. İZMİR 12. İCRA DAİRESİ 2019/6317 ESAS TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  B TİPİ ORMAN YOLU YAPIMI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  19 Ağustos 2019 Tarihli ve 30863 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  18 Ağustos 2019 Tarihli ve 30862 Sayılı Resmi Gazete

  Enerjide yeni hedef yabancılar

  Gürer: “Taşımalı eğitim ucubesine son verin”

  OYAK, British Steel ile ön anlaşmaya vardı

  İBB Meclisi İzmir’in kalbinde toplandı

  ‘Foça Kitap Günleri’ başladı

  Şef adayları Rengim Gökmen’le buluşacak

  Bayraklı’da metruk binaya geçit yok

  Ayhan Sicimoğlu Çeşme’yi coşturdu

  “Çatısı güçlü olmayan yapı depreme hazır değildir”

  Mobilyacıların hayaliydi, gerçek olacak

  4. HacknBreak: Açık İnovasyon Kampı 24 Ağustos’ta Urla’da başlıyor

  Barajlar drone ile koruma altında

  Mutfakçılar İstanbul’da buluşuyor

  Depreme dayanıklı konutlar daha çok tercih ediliyor

  Her yerde, herşeye ve halka rağmen maden işletmeciliği yapılamaz

  Palandöken, “Bilet fiyatları uçtukça vatandaş uçamıyor”

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 19.08.2019
  Ticaret 17.08.2019
  Ticaret 16.08.2019
  Ticaret 15.08.2019
  Ticaret 10.08.2019
  Ticaret 09.08.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni