• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
11/02/2019 14:44
Tohumları Nasıl Saklasak? Buzdolabında mı? Yoksa Derin Dondurucuda mı?

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Kimi zaman çok iyi bildiğimizi düşündüğümüz konuları, yanlış öğrenmiş olabiliyoruz. Sonra o yanlış, kişiden kişiye atlayarak kuşaklar boyu devam ediyor.
     Bitki dünyasında Türkler için bunun en güzel örneklerinden biri bugenvildir. Bu bitki, Orta ve Güney Amerika ormanlarında Kaptan Bougenville tarafından keşfedilerek Fransa’ya getirildiği için bugenvil adını almıştır. Özel bir isim olduğu için doğrusunu söylemekte fayda var. Ne yazık ki Türk edebiyatının büyük ustalarından rahmetli Çetin Altan bile ‘begonvil’ diye yazardı. İşin içine özel bir isim girince, bu sözcüklere ‘debreyaj’ ya da ‘şambrel’ muamelesi yapamayız diye düşünüyorum.

     Tohum saklama konusunda da kafalar biraz karışık galiba. Bazı yanlışlar dedikodu gibi inanılmaz bir şekilde yayılıyor.  Ülkemizde ne yazık ki bilimsel bir çalışma, üniversite düzeyinde aktarılsa da onu meraklılara sunmayı, doğru bilinen yanlışları düzeltmeyi, kimse akıl etmiyor. Benim de, konuyla ilgili verilerim yok. Yalnızca www.gardenmyths.com sitesinde 2 Ekim 2018 tarihli konuyla ilgili, Robert Pavlis tarafından yazılmış gayet güzel bir yazı mevcut.

     Yazıya göre “Tohumları buzdolabında mı, derin dondurucuda mı saklasak?” diye sormamak lazım; çünkü saklama koşulları tohumuna göre değişir. Konuyu anlamak için, tohumları ve tohum gelişimini iyi bilmek gerekiyor. Bunun için de en iyi yol, tohumları ikiye ayırmak.

     İlk grup, İngilizcesi “orthodox grubu” (aman dini cemaatlerle karıştırmayın). Bunlara yumuşak başlı tohumlar da diyebiliriz. Aslında “nem sevmez tohum grubu” olarak da adlandırabiliriz. İkinci grup ise “recalcitrant” grup; diğer bir deyişle asi, dik başlı tohum grubu. Bunu da “nem sever tohumlar” olarak anabiliriz. Zaten bu terimleri birebir Türkçeye tercüme ederek dilimizi yoksullaştırmış oluyoruz. Nem sevmez tohumlar, binlerce senedir insanlar tarafından toplanıp, saklanmaktadır.

     Bu tohumlar toplandıktan sonra iyice kurutularak saklanırlar ve tüm tohumların aşağı yukarı %80’ini oluştururlar. İkinci grup tohumlar ise biraz uyumsuz bir gruptur. Bu tohumlar üzerinde yapılan ilk araştırmalar, bu tohumları çimlendirmenin zor olduğunu göstermiştir; fakat bunların kurutulduğu ya da dondurulduğu zaman çimlenme yetilerini yitirdiklerini de biliyoruz.

     Tohum bankaları nem sevmeyen tohumları biriktirmek için kurulmuştur. Buradaki tohumların nem oranları %10’un, hatta (bazı türler için) %5’in altındadır. Bu oranlar baz alınarak kurutulmuşlardır; ancak kurutulma işleminden sonra uzun bir süre için emniyetle dondurulabilir.

     Bahçeseverler de, bahçıvanlar da, soğuk havada ‘tohumları saklama yöntemini’ bilirler ve çoğunlukla aynı yöntemi uygulamayı denerler. Ancak unuttukları önemli nokta işte bu kurutma işlemidir. Nem oranının %10’un üzerinde kaldığı durumlarda tohumu dondurduğunuz zaman oluşacak buz kristalleri tohumu öldürebilir. Evinizde de, tohum içi nemini ölçebilecek bir yöntem ya da alet herhalde yoktur.

     Haftaya konuyla ilgili yazı devam edecek kaçırmayınız.
     Keyifli bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  23 Nisan İzmir’de coşkuyla kutlanıyor

  Buca’lı çocuklara başkan Kılıç sürprizi

  Masal, Narlıdere için ‘Çocuk Meclisleri’ istedi

  Dijital pazarlamaya neden mecburuz?

  Menderes’te 23 Nisan coşkusu

  19. Yüzyıl’da İzmir’deki sosyal yaşam APİKAM Kent Söyleşileri’nde masaya yatırılacak

  Başkan Batur Koltuğu minik Eliz’e emanet etti

  Karabağlar’da coşkulu 23 Nisan şenliği

  Sındır, “23 Nisan 1920’de olduğu gibi bugünde beraberliğimizi bozamayacaklar”

  Altyapımızı Bornova’ya taşımak istiyoruz

  Başarılı olacağınıza tüm kalbimle inanıyorum

  Canovate Group, rotasını savunma sanayi projelerine çevirdi

  CardFinans TarımKart sahibi çiftçilere Opet&Sunpet istasyonlarında ödeme kolaylığı

  Bayraklı’da deve güreşleri kaldırıldı!

  Başkan Selvitopu’ndan Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun ziyareti

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  23 Nisan 2019 Salı

  T.C. KİRAZ İCRA DAİRESİ 2018/623 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  T.C. MENEMEN 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  T.C. İZMİR 11. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  İZMİR 12. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  Karayollarında Durum

  Cari açığa Türk tütünü hamlesi

  Kiraz ihracatında hedef 200 milyon dolar

  “Çocuklarımız istikbalimizin teminatıdır”

  Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı kınandı

  Mobilyanın global oyuncusu Loda Mobilya İzmir’de

  EGSD’den vefa toplantısı

  BAYOSB’den sanayiciye yatırım desteği

  “Ay çekirdeğinde kalite düştü”

  MODEF’in yabancı ziyaretçileri memnun etti

  Tasarımın yıldızları Işık’ta buluştu

  Ankaralı iş kadınlarından İzmir çıkarması

  Rektör Budak miniklerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu

  Doktor Ekmek, TSK’nın acil durum kitinde

  Dizel araçlar dünyanın sonunu hazırlıyor

  Türkiye’de tesisat yalıtımında lider olan ODE Avrupa’nın da zirvesinde

  Kordsa ve Continental lastikten iş birliği

  Maxion İnci’ye ihracat performans ödülü

  Yapay zeka ile müşteri memnuniyet hedefi yüzde 70

  Foça demokrasi meydanı’nda 23 Nisan sevinci

  Dünya çocukları Gaziemir’de

  Türk Eximbank’tan yerel paralarla ticareti artırma stratejisine destek

  Türkiye İnovasyon Haftası 3-4 Mayıs’ta gerçekleşecek

  Türkiye nüfusunun %28’ini çocuk nüfus oluşturdu

  Minibüsçüler engellileri unutmadı...

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 23.04.2019
  Ticaret 22.04.2019
  Ticaret 20.04.2019
  Ticaret 19.04.2019
  Ticaret 18.04.2019
  Ticaret 17.04.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni