• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
07/08/2018 16:56
Su Tasarrufu-2

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Suyu az kullanalım tamam, ama nasıl? Önce, bahçeyi sabah erken, ya da akşam sulayalım. Aman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı gibi öğle ortasında sulamayalım. Öğle sulayınca, hem su hemen buhar oluyor, hem de bu yolla toprağın ısısı ani düşüyor, böylece toprakta yosun oluşma olasılığı artıyor.

     Japon bahçeniz var da, yosun oluşmasını istiyorsanız o başka. Yosun oluşması için sonbaharda sütü badana fırçasıyla yosun oluşturmak istediğiniz bölgelere taşa, saksılara sürmeniz yeterli olacaksa da, konuyu dağıtmayalım...

     Ayrıca bitki yapraklarına su gelince bu damlalar günün ortasında mercek görevi görerek yaprakların yanmasına neden olabiliyor. Zaten bitkinin elden geldiğince kök çevresini sulamak gerekiyor. Ayrıca bolca sulamak, suyun derine inmesini sağlamak önemli ip uçlarından bir tanesi; az ve sık sulamalar sonucunda bitkinin kök ağı yüzeysel oluşuyor ve kuruluğa daha az dayanıklı oluyorlar.

     Eğer yeni ektiğiniz filizler, çelikler, fideler varsa sabah sulamanızı tavsiye ederim, sulamanız ısı farkı yaratmayacağı için bitkilerin daha hoşuna gidecektir. Bostanda ise, bilhassa yaprakları yenen sebzelerin kesinlikle susuzluktan buruşmalarına meydan vermemek lazım. Diğerleri için de düzenli sulama gerekir ama, meyve verecek olanları çiçeklenmeden sonra meyvelerin şişmesi için sulamanın şart olduğunu unutmamak lazım.

     Hep diyorum, kalınca bir kompost tabakası ısı ve nem farklarını en aza indirdiği gibi, toprak kurtlarının da toprağı havalandırmasını sağlarsa da, aklınıza gelen taş, çakıl, talaş gibi malzemelerde kabulumuzdur. Limonluktaki bitkileri ise daha bolca sulamak gerektiği aklımızın bir ucunda olmalı, gerekirse bunların saksıların su dolu bir kovada bir az bekletmek tüm saksı toprağını ıslatmak için gerekecektir.

     Pekiyi bahçeyi nasıl sulayalım, bahçıvan kovasıyla mı? Damla damla mı? Yer altından giden delikli hortumlarla mı? Bütün bunların mali portresi olduğu için buna pek girmeyeyim; ama ben, bahçe hortumunu bahçıvan kovasının içine daldırıyorum, suyu açıyorum toprağı yağmurlama şeklinde suluyorum.
     Buradaki püf nokta toprağı sulayalım bitkileri değil.

     Şimdi, bana suya dayanıklılığını deneyimlediğin bitkilerin listesi derseniz. En öne lavanta (Lavandula augustofolia), arkasından, biberiye(Rosmarinus officinalis), çoban püskülü (Ilex aquifolium), laden (Cistus türleri), alacalı defne(Aucuba japonica, Aucuna’nın düz yeşili de var), sarı salkım (Cystisus ne yazık ki tam cinsini bilemediğim Bahçeköy fidanlığından 25 sene önce aldığım bir bitki), eskolonya (Escolonia langleyensis), kekik (Thymus sempervirens), sardunya (pelorganium cinsleri), dam koruğu (sempervivum), anne çiçeğini (Sedum spectabile) sıralarım. Yazıda fazlasıyla su ve sulamak sözcüklerini kullandım ama, suyun da yerini hiç bir şey tutmuyor.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Bornova‘da açılış ve temel atma şöleni

  İzmir’de “yağmur suyuna” dev yatırım

  İnovasyon dünyayı değiştiriyor, Ar-Ge’ye yatırım yapan kazanıyor

  “A Ticket For Your Future” Pprogramının 2’nci atabı için başvuru süreci başladı

  Büyükşehir, Konak’ta yeni hizmet binası kuruyor

  Kaspersky, 2018’de yüzde 4 büyüdü

  Akbank ‘Nakit yönetimi’nde ‘Türkiye’nin en iyisi’ seçildi

  Buzdolabı bilgi mi sızdırıyor?

  Yapay zeka iş modellerini değiştirecek

  Türkiye’nin en saygın otelleri sanal asistan ile büyüyecek

  KARAYOLLARI 2 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SINIRLARI DAHİLİNDEKİ YOLLARDA ORTA REFÜJLERDE KORKULUK YAPILMASI İŞİ

  GAZİEMİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI KİRALAMA İHALE İLANI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  21 Şubat 2019 Tarihli ve 30693 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Üretim soğanda artacak, patateste azalacak

  TÜSİAD’ın yeni başkanı Simone Kaslowski oldu

  Hazırgiyim ve tekstil sektörleri 15,6 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor

  Türk Eximbank’a 380,5 milyon dolarlık fon

  Ambalaj Sanayicileri Derneği’nden açıkta satılan gıdalarla ilgili önemli uyarı

  Tunç Soyer: Bir arada yaşam kültürü olmadan adalet ve kalkınma mümkün değildir

  “İnsanlar tanzim noktalarında rencide edilmeyecek”

  EGİAD ve LİYAKAT Derneği’nden işbirliği

  Arkas rotayı buluta çevirdi

  Büyük ödül İzmirli mimar Kaftancı’ya

  “Gulfood İnovasyon Ödülü” Pınar Choco Labneh’e

  Yünsa, modaya yön veren koleksiyonlarıyla Paris’te

  T.C. FOÇA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  “Yatırıma odaklanmamız için faizlerin düşmesi şart’’

  “Nesnelerin internetini kullanmayan işletmeler geriye düşecek”

  Yükselen faiz ipotekli satışları etkiledi

  Baran: “Lokomotif yavaşladı ancak biz 2019’dan umutluyuz”

  T.C. İZMİR 2. İCRA DAİRESİ 2019/162 ESAS TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  Tüketici güven endeksi 57,8 oldu

  Yurt dışı üretici fiyat endeksi aylık %1,83 arttı

  Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri, 2010-2017

  Sevgililer Gününde kartlı ödemelerde en fazla artış kuyumculuk sektöründe gerçekleşti

  S&P’den Türkiye açıklaması

  Mobilyanın global oyuncusu Loda Mobilya artık İzmir’de

  AKM, “İzmir Uluslararası Kukla Günleri”ne ev sahipliği yapacak

  Flokser Kimya cirosunun yüzde 9’unu Ar-Ge’ye ayırdı

  Dünyanın en büyük havalimanı Technopc teknolojisiyle donatıldı

  Sodexo’lu işletmelere 750 TL’ye varan akaryakıt hediyesi

  Avrupa’nın ‘12 Yıldız Şehri Ödülü’ 5. kez Karşıyaka’nın

  Annelerin cezasını ‘bebekler’de çekiyor

  Kordsa, 2018’i 3,95 milyar TL ciro ile kapattı

  Denetim komitelerinin gündemindeki 8 başlık

  “Yasemin” rüzgar gibi esiyor

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 21.02.2019
  Ticaret 20.02.2019
  Ticaret 19.02.2019
  Ticaret 18.02.2019
  Ticaret 16.02.2019
  Ticaret 15.02.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni