Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com
Yazın ortasındayız, bir çok bağ, bahçe susuz; bazen çok değer verdiğimiz bitkiler sararıyor. Canımız acıyor. Pekiyi ne yapalım? Doğal olarak limonluk içinde, saksı veya toprağı az olan, ya da yeni ekilmiş bitkilerin suya ihtiyacı daha fazladır. Bunları bolca sulamamız gerekiyor. Bunun haricinde iki türlü su tasarrufu yapmamız mümkün.
Önce susuzluğa daha dayanaklı bitkiler seçmemiz gerekir.. Bunun yanında su ihtiyacını da en aza indirgememiz gerekir. Bitkilere verilen suyu azaltmak,hatta tamamen su vermeden birkaç gün geçirmek mümkün olabilir. Bunu yapabilmek için toprağın neminin havaya gitmesini önlemek başlıca yoldur. Şunu unutmayalım, bitki toplulukları kendi mikroiklimlerini ve nem bölgelerini yaratmaya çalışırlar.
Bilmemiz gereken, nem kaybının değişik nedenlere bağlı olmasıdır. Bunlar güneş ışınları, rüzgarın kurutma etkisi, hava sıcaklığı, hava nemi topraktaki nemin derinliğidir. Toprağın en üst 2,5 cm’lik ilk tabakası en çabuk kuruyan bölümdür. Daha alt tabakanın kuruması ve kuruma hızı susuzluğun süresiyle ilgilidir. Nemi saklamanın en iyi yolu toprağı taş, çakıl, kum, çam kabuğu gibi malzemelerle örtmektir. Ama en iyi örtü ne derseniz, bence kompost nemi en iyi muhafaza eden maddedir.
Kompostla örtmenin yanında, bitkilerin çevrelerine topraktan yükseltiler yapılması, bitkinin hafif küvetimsi bir alçaklıkta bulunması sulama sırasında suyun akıp gitmemesini sağlar. Sıcak havalarda toprağı bellememek, çapalamamak gerekir. Bitkileri sık ekmek, ayrık otlarını, istenmeyen otları suyu çekmemeleri için ayıklamak unutulmamalıdır.
Bitkilerin susuzluğa dayanması için ekileceği alana uygun olması gerekir. Kuruluğa, susuzluğa dayanıklı olanlar, kıraç toprağa;suyu sevenler daha gölgeye nemli bölgelere ekilebilir. Parlak yapraklı olanlar daha çok suyu severler. Buna karşılık yaprakları gri-mavi olanlar susuzluğa daha dayanıklıdırlar. Hatta çok sudan, balçıktan, suya doymuş topraktan hoşlanmazlar. Bu konuya biraz daha devam etmek istiyorum...
Keyifli bahçeler...