• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
20/06/2018 10:06
Otlar yenir de, çiçekler yenmez mi?

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Baharlı otlar, bostanınıza zarar veren haşaratı uzaklaştırır. Daha önce sizlere bundan bahsetmiştim. O halde bu otları neden çoğaltmayalım? Biberiye, adaçayı, kekik ve lavantayı çelik yoluyla çoğaltabiliriz.

     Bunun için 8-10 santimetre boyunda sağlıklı bir dal kesin. Alt yarısının yapraklarını ve çıkmış olan çiçekleri dibinden kesin. Yarısı ince kum, yarısı kompostlu toprak karışımına orta parmağınızın ilk boğumuna kadar çukur açın. İçine fidanınızı yarısına kadar dikin.

     Toprağı sıkıştırarak, yarı gölge bir yere koyun. Arada sulayın ve toprağın kurumamasına özen gösterin. Bazıları, ekim yapılan kutu veya saksıların üzerini şeffaf naylon ile örterek sera etkisi yaratmak ister. Her iki durumda da toprağın kurumasını önlemek ve çeliklerin balçık içinde kalmamasını sağlamak gerekir. Bunun için her gün göz atmak önemlidir.

     Ekim ayı başında fidanlarınızı tek başına saksıya alarak, mayıs sonunda topağa ekim yapabilirsiniz. Bu işin tek bir püf noktası var. Yukarıda anlattıklarımı ağustos ayında yapmanız gerekmektedir. İllaki fidanlarınızı bahçeye ekmeniz şart değil. Geniş saksılara ekeceğiniz otlar, pekâlâ mutfak pencerenizde yer alabilirler. Böylece ihtiyacınız olunca iki çimdik ondan, bir demet bundan keserek veya kopartarak, yemeğe, salataya taze taze atabilirsiniz.

     Otlardan bahsetmişken; Ege’nin dışında pek bilinmeyen çiçeklerin mutfakta kullanılmasından söz edelim biraz. Kabak çiçeği dolması, Ege dışında yapılmaz değil mi? Çiçek deyince birinci sırayı enginar alır ama o da Marmara, Ege ve Akdeniz dışında mutfaklarda pek kullanılmıyor.

     Bunların yanında, hodan, Latin çiçeği, gelincik, aynı sefa, menekşe, hercai menekşe, hatmi, gül, çuha çiçeği, yıldız çiçeği, kadife çiçeği, gün güzeli, lavanta ve adaçayı bitkilerinin çiçekleri yenilebilir çiçeklerdendir. Bunlardan bazıları yemeklerde kullanılır, bazıları salataya konulabilir, bazıları da yoğurtla karıştırılarak yenilebilir.

     Hatta bazıları kızgın yağda kızartılıp kıtır kıtır yenir. Kızartırken yumurtaya mı bulamalı? Yoksa önce yumurtaya, sonra una mı daldırmalı? Bilemedim. Bunu da sizin hayal gücünüze bırakıyorum.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  22 Ekim 2018 Tarihli ve 30573 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  21 Ekim 2018 Tarihli ve 30572 Sayılı Resmî Gazete

  Star Rafinerisi, ilk özel endüstri bölgesi oldu

  Her yıl 214 milyar TL’lik gıda çöpe gidiyor

  Su ürünleri sektörü ABD’ye ihracatta 100 milyon dolar hedefliyor

  Kurulan şirket sayısı %16,26 arttı

  Palandöken, “Gıda israfıyla mücadele hızlanmalı”

  Koç Holding, Dünyanın en iyi işverenleri listesinde ilk 100’de

  Su ürünleri sektörü tek çatı altında buluştu

  ininal, yaygın yükleme ağına Teknosa’yı da ekledi

  Gıdanın geleceğine Aroma katkısı

  “16 Nisan, reform süreci başlangıcıdır”

  Palandöken, “Zincir marketlerden sonra esnafı en çok halk ekmek zorluyor”

  Kaan Air, orman yangınlarıyla mücadeleye hazırlanıyor

  Arçelik Kristal Elma’da 4 ödül birden kazandı

  ATO’dan nitelik eleman sorununa çözüm

  Türk mobilya markaları Amerika’da beğeni topladı

  Doğru zeytinyağı seçiminde 5 püf nokta

  Başkan Şenol: Yapacak daha çok işimiz var

  Karşıyaka’da ‘Muhtarlar Parkı’ açıldı; Muhtarlara en anlamlı hediye

  Aksaray’dan dünyaya teknoloji ihracatı

  Hedef engelsiz Buca

  Bornova Belediyesi’nden eğitime tam destek

  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama

  MOPAK’ın çevresel çalışmaları sertifika ile ödüllendirildi

  Tasarımcı gençler vitrine çıktı

  Hem masal hem tiyatro

  Arçelik’ten büyük yenileme hareketi

  Pınarbaşı’nda Sonbahar Şenliği

  Şirketlerin yarısı şifre güvenliğini yönetemiyor

  Akıllı ağ saldırılarının yeni oyuncusu Mısır

  Almanya’da Türk otomotiv endüstrisi rüzgarı esti

  “Ülkemizin geleceği genç girişimcilerde”

  SHERPA, yeni şeffaflık rehberini duyurdu

  Ege Perla’da okuma atölyesi ile çocuklar eğlenerek öğreniyor

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  20 Ekim 2018 Tarihli ve 30571 Sayılı Resmî Gazete

  Star Rafineri üretime başladı

  Pekcan: Önceliğimiz yerel para ile ticaret

  Eylül’de 127 bin 327 konut satıldı

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 06.11.2018 - 10:00

  Kuru meyve sektörü 6 ülkeyi hedef pazar seçti

  Selim Yaşar: Son 5 yılda 930 milyon TL yatırım yaptık

  Önüne gelenin müteahhit olması sektörün sonunu getirdi

  Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila; "Halkımızdan aldığımız güçle hizmete devam" dedi

  İzmir Limanı’nı hep beraber yöneteceğiz

  ÜNLÜ & Co Kadın Girişimciler Akademisi 3. yılında

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.10.2018
  Ticaret 20.10.2018
  Ticaret 19.10.2018
  Ticaret 18.10.2018
  Ticaret 17.10.2018
  Ticaret 16.10.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni