• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
20/06/2018 10:06
Otlar yenir de, çiçekler yenmez mi?

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Baharlı otlar, bostanınıza zarar veren haşaratı uzaklaştırır. Daha önce sizlere bundan bahsetmiştim. O halde bu otları neden çoğaltmayalım? Biberiye, adaçayı, kekik ve lavantayı çelik yoluyla çoğaltabiliriz.

     Bunun için 8-10 santimetre boyunda sağlıklı bir dal kesin. Alt yarısının yapraklarını ve çıkmış olan çiçekleri dibinden kesin. Yarısı ince kum, yarısı kompostlu toprak karışımına orta parmağınızın ilk boğumuna kadar çukur açın. İçine fidanınızı yarısına kadar dikin.

     Toprağı sıkıştırarak, yarı gölge bir yere koyun. Arada sulayın ve toprağın kurumamasına özen gösterin. Bazıları, ekim yapılan kutu veya saksıların üzerini şeffaf naylon ile örterek sera etkisi yaratmak ister. Her iki durumda da toprağın kurumasını önlemek ve çeliklerin balçık içinde kalmamasını sağlamak gerekir. Bunun için her gün göz atmak önemlidir.

     Ekim ayı başında fidanlarınızı tek başına saksıya alarak, mayıs sonunda topağa ekim yapabilirsiniz. Bu işin tek bir püf noktası var. Yukarıda anlattıklarımı ağustos ayında yapmanız gerekmektedir. İllaki fidanlarınızı bahçeye ekmeniz şart değil. Geniş saksılara ekeceğiniz otlar, pekâlâ mutfak pencerenizde yer alabilirler. Böylece ihtiyacınız olunca iki çimdik ondan, bir demet bundan keserek veya kopartarak, yemeğe, salataya taze taze atabilirsiniz.

     Otlardan bahsetmişken; Ege’nin dışında pek bilinmeyen çiçeklerin mutfakta kullanılmasından söz edelim biraz. Kabak çiçeği dolması, Ege dışında yapılmaz değil mi? Çiçek deyince birinci sırayı enginar alır ama o da Marmara, Ege ve Akdeniz dışında mutfaklarda pek kullanılmıyor.

     Bunların yanında, hodan, Latin çiçeği, gelincik, aynı sefa, menekşe, hercai menekşe, hatmi, gül, çuha çiçeği, yıldız çiçeği, kadife çiçeği, gün güzeli, lavanta ve adaçayı bitkilerinin çiçekleri yenilebilir çiçeklerdendir. Bunlardan bazıları yemeklerde kullanılır, bazıları salataya konulabilir, bazıları da yoğurtla karıştırılarak yenilebilir.

     Hatta bazıları kızgın yağda kızartılıp kıtır kıtır yenir. Kızartırken yumurtaya mı bulamalı? Yoksa önce yumurtaya, sonra una mı daldırmalı? Bilemedim. Bunu da sizin hayal gücünüze bırakıyorum.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  İhale Özetleri

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  22 Şubat 2019 Tarihli ve 30694 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  TIBBİ SARF MALZEME SATIN ALINACAKTIR

  Ege Bölgesi’nin ihracatı 21 milyar dolara dayandı

  “İstihdamda yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz”

  Çiftçiye 1.000 TL’lik mazot ve gübre desteği

  Yerli turist yurtdışında 4,9 milyar $ harcadı

  Selçuk Yaşar’a TÜSİAD’dan teşekkür plaketi

  Türkcell en hızlı büyüyen operatör

  Düşünür Koleji 35’inci okulunu Güzelbahçe’ye açıyor

  Marmara Bölgesi’nin en büyük ithalat limanı: ‘Kumport’

  Turizmciler İzmir’de buluştu

  İpragaz, turizme enerji veriyor

  Poyraz Zeytinyağları Horeca Fuarı’nda

  ATO Başkanı Baran, “Atılan bu adım çok olumlu, piyasaları rahatlatır”

  Arap yatırımcılardan Türk konutlarına büyük ilgi

  Karşıyaka Belediyesi, Karşıyakalıları doğa yürüyüşünde buluşturacak

  “Çocuklarımız okullarda emin ellerde”

  İnşaat maliyet endeksi aylık %1,85 düştü

  Türkiye’de 100 bin kişi başına 76,6 ATM düşüyor

  Türkiye, sağlık turizminde rekor kırdı

  Yıldız Holding, GODIVA’nın dört ülkedeki haklarını MBK Partners’a satmak için anlaştı

  Fortinet, 5G’ye giden yolun güvenliğini sağlıyor

  Profil Sanayi 2019’da yüzde 25 büyüyecek

  Serter: İzmir’deki binaların yüzde 60’ kaçak ve ruhsatsız

  Rehabilitasyon sistemi çocuklar açısından revize edilmeli

  Bornova‘da açılış ve temel atma şöleni

  İzmir’de “yağmur suyuna” dev yatırım

  İnovasyon dünyayı değiştiriyor, Ar-Ge’ye yatırım yapan kazanıyor

  “A Ticket For Your Future” Pprogramının 2’nci atabı için başvuru süreci başladı

  Büyükşehir, Konak’ta yeni hizmet binası kuruyor

  Kaspersky, 2018’de yüzde 4 büyüdü

  Akbank ‘Nakit yönetimi’nde ‘Türkiye’nin en iyisi’ seçildi

  Buzdolabı bilgi mi sızdırıyor?

  Yapay zeka iş modellerini değiştirecek

  Türkiye’nin en saygın otelleri sanal asistan ile büyüyecek

  KARAYOLLARI 2 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SINIRLARI DAHİLİNDEKİ YOLLARDA ORTA REFÜJLERDE KORKULUK YAPILMASI İŞİ

  GAZİEMİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI KİRALAMA İHALE İLANI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  21 Şubat 2019 Tarihli ve 30693 Sayılı Resmî Gazete

  Üretim soğanda artacak, patateste azalacak

  TÜSİAD’ın yeni başkanı Simone Kaslowski oldu

  Hazırgiyim ve tekstil sektörleri 15,6 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor

  Türk Eximbank’a 380,5 milyon dolarlık fon

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.02.2019
  Ticaret 21.02.2019
  Ticaret 20.02.2019
  Ticaret 19.02.2019
  Ticaret 18.02.2019
  Ticaret 16.02.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni