• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
03/12/2018 15:11
Fazla yaprakları ne yapalım? Soğukta çelik alma yöntemi

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Sonbahar aslında bir projeler mevsimidir. Ağaçların ekimi için de, çalı boyutlarında bitkilerin ekimi için de, soğanlı bitkilerin ekimi için de, en uygun zaman sonbahardır. İlkbaharda doğa uyandığı için bitkilerin albenisi en fazla bu zamandadır. Dolayısıyla ticari açıdan fidanlıkları düzenlemek, güneşli bir ilkbahar gününde satış yapmak daha kolaydır. Bundan dolayı fidanlıklarda çiçekçilerde en fazla satış ilkbaharda yapılır.  Ama usta bir bahçıvan, bahçesini düzenlemek için sonbaharı beklemelidir. Benden söylemesi, ilkbaharda açacak soğanlı bitkilerle ilgili bir hayaliniz varsa gün bugündür.

     Ben bu sonbahar, yolda bulduğum bütün dalları, yaprakları topladım. Hepsini bir bir dal öğütücüsünden geçirdim, daha sonra kompost kutularını doldurdum ve bir güzel ıslattım. Fakat daha sonra havanın soğuması ve rüzgarla daha çok kuru yaprağım oldu. Depolayacak yerim olmadığından onları da ağaç diplerine ve bahçenin bostan bölümünde yabani otların yeşermesini önlemek için toprağa bir güzel örttüm, üzerinde biraz tepindim ve ıslattım. Yağmur, kar ve güneşin etkisiyle bu yapraklar ıslanacak hücreleri suyla şişecek, inşallah donlar olacak, sularla şişen hücreler buz tutunca bitkisel dokular parçalanacak, güneşin etkisiyle bakterilerin, toprak solucanların etkisiyle toprağa karışacaklar.

     Burada hemen bir parantez açalım. Unutmayın yumuşak yapraklar hızla toprağa karışırlar. Kızılağaç, huş, akçaağaç, kavak, elma, armut, erik, söğüt, ıhlamur, dişbudak, fındık, akasya, at kestanesi yaprakları bu gruba girer. 15 santimetre kalınlığında 6 ile 10 ayda tamamen toprağa karışırlar, bu karışımı her türlü bitki altına rahatça serebiliriz. Parlak yapraklar ise 15 santimetre kalınlığında 10 ila 24 ayda toprağa karışırlar. Bu gruba, sarmaşık, kestane, çınar, zakkum, çoban püskülü, meşe, defne, çınar yapraklı akçaağaç gibi bitkileri sokabiliriz. Bu sonuncu yaprakları ağaçların, meyve ağaçlarının, çit bitkilerinin, frenk üzümü, bektaşi üzümü, likapa gibi bitkilerin diplerine koyabiliriz.

     Eğer parlak yaprakları kompost içine veya bitki diplerine atacaksanız ben çim biçme makinenizle üzerlerinden geçmenizi veya dal kırma makinesiyle biraz öğütmenizi öneririm. Bilhassa çınar ve meşe yaprakları hele kuru kaldıklarında aylar boyunca bozulmadan duruyorlar. Aman bu iki çeşit yaprak bazen çok uzun sürelerle kaybolmadan kalabiliyorlar. Bu arada sıcak bölgelerde toprağa karışma işleminin daha hızlı olduğunu unutmayın. 2014 yılında gittiğim Myen-Mar’da, kompostların 2 ayda olgunlaştığını görünce şaşırmıştım. Hava ne kadar sıcaksa, güneş ne kadar yapraklara vuruyorsa bozunma da o kadar hızlı olur. Bundan 2 sene önce sadece iğne yapraklı ağaç yapraklarını biriktirip içine arada mutfak artıklarını atarak neredeyse un gibi bir konpost elde ettim, fakat pH değerini daha asit olduğunu da unutmayın. Birde çözünerek toprağa karışma süreci güneşi direkt alsa bile uzun oluyor. Yine de aralara az mutfak artığı, ayda bir sulama, arada idrar ve 2 ayda 1 karıştırma sonucunda istenen sonuca ulaşılıyor.

     Sonbahar projeleri bu kadarla kalmıyor. Eğer sevdiğiniz bir incir ağacı varsa ve bundan bir yavru almak istiyorsanız size ufak bir numara. Bu mevsim, soğukta çelik almak için en uygun zaman. Yan dalı 30 santimetre civarında olan olan bir uç dal bulun, daha sonra bu 30 santimetre civarında boyu olan dalı altından ve üstünde 4-5 santimetre kalacak kadar kesin. Böylece baş kısmı biraz kısa, T harfine benzeyen bir dal parçanız olacak. Bu parçayı, T’nin başı kumda, ucu yani filizlenecek bölümü dışarıda kalacak şekilde, daha başka bir deyişle T’yi ters olarak 4/5’i sırf kumla dolu saksıya gömün. Bu yöntemi güllere, ortancalara, frenk üzümlerine, bektaşi üzümlerine, asmaya uygulayabilirsiniz. Hatta kestiğiniz dallar, 20-25 santimetre uzunluğunda 2 ile 4 gözü olan dal parçaları olsun.

     Keserken ben, alt ucu düz, üst uçları eğik kesiyorum. Böylece alt ve üst kısımları karıştırmıyorum. En az 3 dalı kuma toprağa veya kum toprak karışımına gömüyorum. Daha sonra saksıyı göreceli olarak bahçenin en ılık yerine duvar dibine koyun ve unutun. Merak etmeyin, mart ayında tamamına yakını kökleniyor. Çelik aldığınız dallar sizin için çok değerliyse, kurşun kalem kalınlığında söğüt dalları alın, 3’er santimetre boyunda kesin.  Bu dalları çekiçle ezin. Bu ezilen dalları temiz bir su içinde kaynatın, hatta bu su, yağmur suyu olursa daha iyi olur, soğutun;  48 saatliğine bu suyu dinlendirmeye bıraktıktan sonra süzün. Sonra aldığınız çelikleri 12 saatliğine bu suda dik olarak tutun. Bu sürenin sonunda dal parçalarını kuma veya karışım içine ya da toprağa gömebilirsiniz. Daha önce salisilatların köklenmeye nasıl faydalı olduklarını “Çiçeklerin Tutması İçin Birkaç İpucu” yazımda belirmiştim.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  İşsizlik oranı 2018’de yüzde 11

  MB: Ekonomide dengelenme süreci devam ediyor

  Foça turizmi acil çözümler bekliyor

  Selçuk: İşsizlik oranı tahminimizin altında

  Hizmet sektörü güven endeksi 81,6 oldu

  “İstihdam teşvikleri baştan sona değiştirilmeli”

  E-İhracat Zirvesi İzmir’de gerçekleşti

  Evinizde baharı müjdeleyen öneriler

  Paşabahçe ile bahara merhaba deyin

  Vestel’in 12 ürününe Good Design Ödülü

  Soyer: İzmir’de alternatif ulusal medya yaratabiliriz

  Kemalpaşa’da mesleki eğitim için güçbirliği

  Türk zeytin ve zeytinyağı İngiliz sofralarını süsleyecek

  Havacılık sektörü İzmir’de buluşuyor

  BİST, Çimentaş hisselerinde tedbir kararı aldı

  Koç Holding, yönetim kurulu komite üyeliklerini belirledi

  Ral Yatırım Holding’den, Yal Yapı için karar

  KDV, stopaj indirimi ve erken fesih imkanı 40 bin genci iş sahibi yapar

  AB 62 yaşına girerken Türkiye için önemi

  Henkel sürdürülebilirlik alanındaki ilerlemesine devam ediyor

  Aksa 2019 sonuna kadar 2000 çocuğa enerji eğitimi vermeyi hedefliyor

  İklim değişikliği krize dönüşmeden önce; sigorta

  İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kütüphane Haftası’nda renkli etkinliklere evsahipliği yapacak

  Ahmet Güleç, bir kez daha güven tazeledi

  Arap yatırımcılar gayrimenkul fuarına akın etti

  MTK Yönetimi’nden Başkan Atila’ya teşekkür

  Erkoç: “2. elde KDV çözümü önümüzü açacak”

  İzmir’in en modern ‘Cemevi’ Örnekköy’e yapılacak

  Otomasyon sektöründe teknik servis hizmetinin yeni adı: “EBİTS”

  Başkan Selvitopu, gençlerle buluşup projelerini anlattı

  Yağmur’dan büyük başarı; ilk turnuvada kürsüye çıktı

  Kemeraltı tarihi bu “kırmızı kutuda”

  Ege’ye gönül vermiş sanayiciden ege çiftçisine tam destek; Erkunt Finans

  Pekdaş’tan Şaphane’ye çıkarma

  Pakistan’dan uzay kampına geldiler “özelleştirilmiş’ uzay macerası yaşadılar

  Karabağlar’da şehit aileleri ve kadınlara kültür gezisi

  Fıstık çamının geleceğine imza

  Uludağ Ekonomi Zirvesi sona erdi

  İZMİR ÇEVRE YOLU, İZMİR BAYRAKLI ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ KAVŞAĞI YAPIM İŞİ

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  25 Mart 2019 Tarihli ve 30725 Sayılı Resmî Gazete

  24 Mart 2019 Tarihli ve 30724 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  “2. elde satış artışı bekliyoruz”

  Şubat ayında kapanan şirket sayısı azaldı

  Türk Eximbank, ihracatçılar için 11 yeni ürünü devreye alacak

  İzmir tarihinde İtalyan mimarlar tanıtıldı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 26.03.2019
  Ticaret 25.03.2019
  Ticaret 23.03.2019
  Ticaret 22.03.2019
  Ticaret 21.03.2019
  Ticaret 20.03.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni