• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
29/06/2020 15:33
Bitkisel İlaçlar -2

daveroguz@gmail.com

Bedenimize Zararlı Kimyasal Bileşikleri Bahçede Kullanmaya Gerek Olmasın

     Bitkilerle ilaç yapımı için bazı terimleri açıklamak gerekecek. Unutulmaması gereken, buradaki ilaçları hazırlarken yöntemlerin insanlara hazırlanan ilaçlardan biraz daha değişiklik göstermeleridir. Bu önemli terimler, fermantasyon (mayalanma), infüzyon (demleme), maserasyon (uygun çözücü sıvıda bekletme), dekoksiyondur (kaynatma). Kısaca açarsak, örneğin mayalanmada (fermantasyon) bitkilerin aktif maddelere sahip bölümlerini suyun içine koyarak günde  en az bir defa karıştırmak gerekir.

     Yalnız mayalanma bittikten sonra dikkatlice sıvıyı süzerek bitki artıklarını ortamdan uzaklaştırmak bu yöntemin en önemli kısmını oluşturur. Unutmayın, suda kalan bu artıklar çürümeye ve kokuşmaya yol açacaktır. Üstüne üstlük, suya geçen gerekli aktif maddeler, çürüme sırasında bütün etkisini kaybedecektir. Kısacası mayalanan sıvı, bitki çürüğü peltesi olmamalıdır. Bu arada kimyasal reaksiyonları özetlersek, mayalanma sırasında şekerler parçalanarak ısı yayılmasına neden olurlar. Diğer bir yöntem olan çözeltide bekletmede (maserasyon) ise bitki parçaları suyun içinde 24 saat bekletilerek süzülür. Bu durumda gerçekte ilaç olarak bu çözelti çok da etkili değildir.

     Genellikle mantarkıran ilaçlar böyle elde edilir. Bazen, elde edilen sıvının gübre benzeri etkileri de oluşur. Demlemede (infüzyon) ise, soğuk suyun içine konan bitki parçaları içinde bulunan kaptan ilk fokurdama sesleri gelene kadar ısıtılır. Dolayısıyla, suyun ısısı 80 derece Celcius’u geçmez. 80 derecenin üzerinde etkili kimyasal maddelerin parçalanabileceğinden bu konuya hassasiyetle uyulmalıdır. Batı dillerinde infüzyon dendiği zaman onların sevdiği çay yapımı akla gelir. Unutmayın onların içtikleri çayları, Hindistan ve Sri Lanka (Seylan ya da Ceylon) çayları genellikle kaynamış suyun içine sallama, yaparak içilen çaylardır.

     Bu ülkelerin çayları, bizim çaylarımız kadar ısıtıldığında ve demlendiğinde içilmez hale gelirler. Bu arada Farsi dillerde ise “dem”in zaman anlamına geldiğini de unutmayalım. Kaynatmada (dekoksiyon) ise, 12 saat önceden uygun çözeltide bekletilen bitki parçaları kaynayana kadar ısıtılır. Kaynatmaya 30 dakika devam ederek, ağzı kapalı olarak soğutmaya bırakılır. Bu yöntem genellikle kabuk veya tohum gibi sert bitki parçaları için kullanılır. Kaynamış olan sıvıyı aynı gün süzerek kullanmanız tavsiye edilir.

     Bu reçeteleri başarıyla kullanmak için, en iyisi yağmur suyu kullanın. Yok, musluk suyundan başkasını kullanamam derseniz. O zaman, içine biraz sirke atarak 48 saat bekletin derim. 10 Kullanacağınız süzgeçler çok ufak delikli olmalıdır. Belki bu iş için en iyisi bir tülbent veya kadın çorabı bulmak olacaktır. Ayrıca, kaynama ya da ısıtma derecelerini geçmemek için mutfak işlerinde kullanılan bir ısı ölçer bulmanız iyi olacaktır.

     Yavaş yavaş yerim dolmaya başlıyor. Dolayısıyla geçen yazımdaki gibi yazımın 2’ye bölünmemesi için ısırgan şerbetinin yapılmasını yazarak son vereceğim. Burada şerbet dediğime bakmayın tam manasıyla bir fermantasyon ya da mayalanma örneği. Sadece burada dışarıdan maya ekmeye gerek yok.  Isırgan şerbeti diğer bitkilerin şerbetlerinden biraz daha değişik hazırlanır. Bir iki hafta önce yazdığım gibi, her ne kadar ısırganın iğneleri yaprakların altlarında bulunmasa da kalın eldivenler giyin. Çiçeklenmeden bitkileri toplayın.

     Topladığınız bu bitkileri metal olmayan bir kovaya dökün. Plastiği iç rahatlığıyla kullandığım tek yer burası galiba. Kovanız tahta da olabilir ama kesinlikle metal olmasın. Bitkileri ufak ufak kesin. 1 kilogram taze yaprağa 10 litre su dökün. Eğer yapraklar kuruysa 100 gram kuru yaprağa 10 litre su olacak şekilde hazırlık yapın. Kovanın üzerini bir çuval veya bez ile kapatın.

     Bu oluşan karışımı her gün bir sopa yardımıyla karıştırın. Bu sırada, bakteri ve mantarların yardımıyla bitki şekerlerinin parçalanması meydana geldiği için hava sıcaklığına göre bir kaç gün içinde kovanın yüzeyinde, daha doğrusu suyun yüzeyinde kabarcıklardan oluşan bir tabaka oluşur. Bu mayalanmanın başladığının işaretidir. Köpüklenme kaybolduğu (bir veya 2 hafta sonra) anda, hemen, ilk fırsatta bir tülbent, olmazsa kadın çorabı alarak suyu süzmek gerekecek. Sıvımız tamamen berrak olana kadar başka bezlerle tekrarlamamız gerekebilir. Şerbetimizi böylece karanlık bir ortamda bir sene saklayabiliriz. Isırgan şerbetini, azottan çok zengin olduğu için gübre olarak da, böceksavar olarak da, kompost oluşumunu hızlandırıcı olarak da kullanabilirsiniz.

     Ürettiğimiz bu şerbeti, %5 seyreltik hale getirirseniz yaprak üzerlerine ilaç olarak püskürtebilirsiniz. Böyle yapmak yerine %10’luk çözeltisini sulama sırasında toprağa gübre niyetine dökebilirsiniz.Öyle küçümsemeyin yapraklara 2 haftada bir Ağustos ayına kadar püskürtme durumunda, bitkilerde daha sağlam bir gövde, yapraklarda artış, meyvelerde 5-10 gün daha erken olgunlaşma ve büyümede hızlanma gözleniyor. Sulama suyuna katma durumunda ise meyve veren çalı ve ağaçlarda %10 ile 30 arasında artış gözleniyor. Böcekkıran, mantarkıran işlevlerinden haftaya bahsedeceğim.

     Keyifli bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Yeni vak’a 1.086, iyileşen ise 2.315 oldu

  “Haziran satışlarında son 10 yıllık ortalama seviyeye yaklaşıldı”

  “Çin’de beyaz eşya üretiminin düşmesi tedarik sıkıntısı yarattı”

  “Haziran’daki yüzde 25’lik artış sektöre moral oldu”

  Döviz / Altın

  Orta Asya ülkeleri Türk ürünlerini bekliyor

  Taklit ve tağşişe ceza meslekten mene kadar gidebilir

  MB: Petrol fiyatları artıyor, gıda enflasyonu yatay seyirde

  Eximbank’tan yabancı ihracat destek kuruluşuna ilk “garanti”

  GERÇEK KİŞİ RUHSAT TEZKEREMİ KAYBETTİM

  Borsalarda Alım-Satım

  Yangınların yüzde 42’si sigara izmaritinden

  Kemeraltı esnafı düğüncüleri bekliyor

  İzmir’de sokak hayvanları için Avrupa standartlarında merkez

  Ytong, sağlıklı ve konforlu binaların yapıtaşı

  İki konuttan biri sigortasız, üç kişiden ikisinin deprem çantası yok

  Etin uzmanı Migros’tan kurbanda ekstra hijyen uygulamaları

  Gürer: Bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılsın

  İkinci kez şampiyon olan TİM Türkiye’yi Avrupa’da temsil edecek

  Bağırsakta sinsi hastalık: SİBO

  EBSO 100 listesinde 7 KESİAD’lı

  Muğlalı tütün üreticileri son nefeste destek bekliyor

  Türk modası dijitalden pazarlanacak

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  Menderes sahilleri yeni tesislere kavuştu

  Moloz dökümünü iz süren zabıta engelledi

  Faaliyet ve denetim raporu tamam

  Renault yılın ilk yarısında binek otomobil lideri

  5G ile 500 milyar doları aşacak beş sektör

  10 milyon dolarlık pazarlama desteği

  İnsan sağlığını hiçe sayanlara göz açtırılmıyor

  BAYRAKLI BELEDİYESİNDEN KİRALIK TAŞINMAZLAR (Kafeterya, Çay Ocağı, WC)

  Arslan: “iş kazalarında can kayıpları son bulsun”

  İhale Özetleri

  06 Temmuz 2020 Tarihli ve 31177 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  T.C. İZMİR 27. İCRA DAİRESİ 2017/3195 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  ETÜD PROJE HİZMETİ ALINACAKTIR

  Vak’a ve iyileşme sayıları 1.100-1.200 seviyelerini koruyor

  05 Temmuz 2020 Tarihli ve 31176 Sayılı Resmi Gazete

  4 Temmuz’da 1.152 yeni vak’a

  “Doğal afetlerden en çok üreticiler zarar görüyor”

  Kimya sektörünün ihracatı Haziran ayında yüzde 10,2 arttı

  Bademli Barajı’nda tasarruflu sulama sürüyor

  Toplumsal ve teknolojik riskler için hazır değiliz

  Koronavirüs nakliye ve lojistik sektörünü dünya çapında etkiledi

  Sanayiciler YEKDEM’de yeni modele katkı vermek istiyor

  İzmir Skal Kulubü, dünyanın en iyisi finalinde

  Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması konfeksiyon sektörüne soluk aldıracak

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 07.07.2020
  Ticaret 06.07.2020
  Ticaret 03.07.2020
  Ticaret 02.07.2020
  Ticaret 01.07.2020
  Ticaret 30.06.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni