• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
16/07/2019 14:10
Balkabağı, Kabak, Hıyar, Acur, Kavun, Hepsini Zamanında Kısaltmak Gerekir

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Kabakgiller (Cucurbitacea) ailesinin bazı fertleri inanılmaz hızlı ve devasa boyutlarda büyüyorlar. Malum; bu ailenin fertleri ilk başlarda henüz körpecikken sümüklüböcekler ve salyangozlar kendilerine ziyafet çekmek için hiç zaman kaybetmezler. Ama, daha sonra neler oluyor bilmiyorum; bu bitkiler, hayvancıkların o kadar da ilgisini çekmemeye başlıyorlar.
     Kabakgillerle ilgili ikinci problem yer sorunu. Bazen bu bitkiler o kadar uzayabiliyor ki, eskiden sonbaharda, Leyland servilerinin üzerinde Japon fenerleri gibi buluverirdim kabakları. Daha lezzetli meyveler elde etmek ve bu bitkilerin oraya buraya çıkmalarını ve diğer bitkilere sarılmalarını önlemek isterseniz bunları arada sırada kesmek gerekir.

Nasıl mı? İşte türlerine göre budama rehberi:
Balkabağı (Cucurbita moschata D, Cucurbita maxima)
     Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Doğal olarak daha sonra yan dallar oluşacak. Yan dallar sekiz, ya da dokuz yaprağa ulaşınca her birinde beş yaprak kalacak şekilde dalları kısaltın. Bundan sonra meyve tomurcukları oluşacak. Her meyveden sonra iki yaprak kalacak şekilde dalları kesin.
     Balkabağını her bitkide üç meyve bırakacak şekilde keserseniz biri diğer ikisinden iri olur, öteki ikisi ise orta karar büyüklükte. Eğer yan dalları dediğim üzere budamayı unutursanız, meyveler biraz geç oluşacaktır. Buna karşılık bitki meyve vermeyen daha çok dal verecektir. Bu dalları kesmek gerekir. Meyveli dalları, meyve sonrasında iki yaprak kalacak şekilde kesin.

Kabak (Cucurbita pepo)
     Bunda da aynı yöntemi uyguluyoruz. Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Bu işlem sonrasında iki tane yan dal oluşacaktır. Kabakların çıkmasını bekleyin. Kaç meyve oluşsun istiyorsanız istemediklerinizin dallarını ayrılma yerinden  kesin. Bıraktığınız meyveli dalları meyveden sonra iki yaprak kalacak şekilde kesin.

Hıyar(Cucumis sativus L.), acur (Cucumis anguria / syn. C. flexuosus)
     Hıyar, badem, ya da salatalık; adına ne derseniz deyin, bazıları çok uzar, bazılarıysa kısa kalır. Kısa kalanları kesmeye, budamaya ihtiyaç yoktur. Tohumcu ya da fidancıya cinsini sorun. Mesela acur, alt kültivarları da dahil uzamaya eğilimlidir.
     Yine aynı yöntem. Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Kabakta olduğu gibi kesim sonrasında iki yan dal belirecek. Bu dallar altı yaprağa ulaşınca dördüncü yaprağın üzerindekileri kesin.
     Bu aşamada bitki üzerinde sekiz yan dal oluştuğunu göreceksiniz. Her bitki üzerinde sadece dört hıyar kalacak şekilde budama yapın. Sonra da kalan hıyarların üzerinden bir yaprak kalacak şekilde kesim yapın.

Kavun (Cucumis melo)
     Aynı yöntem. Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Bu kesimden sonra yan dallar oluşacak. Bunlara birinci kuşak dallar diyoruz.
     Yan dallarda toplam beş yaprak çıkmasını bekleyin. Beş yaprağa ulaşınca her iki dalda üç yaprak kalacak şekilde dalları kısaltın.Bundan sonra meyve tomurcukları oluşacak. Her meyveden sonra iki yaprak kalacak şekilde dalları kesin.
     Birinci kuşak dallarda yaprak saplarının bağlantı yerlerinden ikinci kuşak dallar çıkacaktır. Bunları üç yaprak kalacak şekilde kesiniz. Buralardan dişi çiçekleri taşıyacak üçüncü kuşak dallar çıkacak.
     Meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca her dalda sadece tek kavun kalacak şekilde meyvenin iki yaprak üstünden kesin.
     (Hafızası iyi olan okurlar hatırlayacaktır. Geçen hafta da balkabağını kısaltma yöntemlerini yazmıştım. Bu hafta tekrarlamamın sebebi, kıyaslama olanağı içindir. Sizi sıktıysam özür dilerim.)

     Balkabağının, Türk mutfağında hak ettiği yeri bulamadığını düşünüyorum. Biz, sadece ve sadece tatlısıyla yetiniyoruz. Balkabağı tatlısı harika bir lezzete sahiptir. Bir pastanede balkabağından yapılan marmelatın pastada kullanıldığını gördüm. Harika bir tat. Kekin içine konması da ayrı bir çeşni katıyor, aynı havuç gibi. Ayrıca zeytinyağlı balkabağı yemeği de mevcut. Ama çorbasını size öneririm. Havuçumsu, şekerli bir tadı oluyor. İki ayrı aşçıdan aldığım balkabağı çorbasının tarifi şöyle:
     Malzemeler: 1 orta boy balkabağı, 2 soğan, 1 baş sarımsak, 1 elma, 1 havuç, 1 patates, 1 küp bulyon, zeytinyağı, köri, kırmızı biber, kara biber, krema.
     Hazırlanışı: Soğanları ince doğrayın, tavada az yağla hafif renk değişikliği olana kadar öldürün. Bu arada balkabağını kesin; arkasından kabuğunu kesin. Etini büyükçe parçalar haline getirin. Havucu, elmayı (elma koymak şart değil) ve patatesleri aynı şekilde hazırlayın. Sebzeleri ve elmayı birkaç dakika daha soğanlarla kavurarak öldürün. Damak tadınıza uygun olarak 1 baş sarımsağı da ezdikten sonra isterseniz karışımın içine atabilirsiniz. Üzerine sıcak suda erittiğiniz bulyonu dökün. Daha sonra sebzeler hafifçe dışarıda kalacak kadar tavanızı suyla doldurunuz. Alışkanlığınıza göre köri, kırmızı biber ve karabiber atarak sebzeler iyice yumuşayana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin. Karışımı daha sonra blendırdan geçirerek servis edebilirsiniz. Üzerine krema koyarak hafifçe karıştırabilirsiniz. İşte size dört kişilik balkabağı çorbası tarifi.

     Keyifli bahçeler.

Önceki Yazılar :
Haberler
  BULAŞIK YIKAMA MAKİNESİ ALIMI

  T.C. KEMALPAŞA İCRA DAİRESİ 2019/1373 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN İLAN

  Turizmciler HORECA’da buluştu

  İzmirliler kent yönetimine Bizİzmir’le katılabilecek

  TCMB politika faizini 10,75’e çekti

  TSE ve TOBB, Standardlar Milli Takımını kuruyor

  Konak ile Selanik arasında Roman işbirliği

  Ticket Restaurant Edenred’in İK Direktörü Canan Soybakış oldu

  EMD İzmir’de görev dağılımı yapıldı

  KONSİAD’ın hedefi dünyaya açılmak

  Döviz / Altın

  Sektörün duayeni Uysal’ı gururlandıran ödül

  Konut üretiminde ve satışında folkart’a iki ödül daha

  Ambalajın genç tasarımcıları WorldStar’da Bronz Ödül kazandı

  Pınar Çocuk Resim Atölyesi İzmir’de başlıyor

  Fuar İzmir’de “Bilim Kahramanları” heyecanı

  WEARENATO Kapanyası Lansmanı İzmir’de başladı

  TEİS: İlaç zammı değil, ilaçta avro kur güncellemesi

  “İlaçta dışa bağımlı hale geliyoruz”

  Çiğli Tramvayı’na Ulaşım Bakanlığı’ndan onay

  Borsalarda Alım-Satım

  Dijital yol haritamızı önümüze koymanın tam zamanı

  Dijital dağınıklık şirketleri tehlikeye atıyor

  ESET uyarıyor: Yeni cihaza geçerken eskisiyle yapmanız gereken şeyler var

  Dünyanın en büyük kolaboratif robot merkezi Danimarka’da açılacak

  Sım değişimi saldırılarına dikkat!

  Gürer: Elektrik ve doğalgaz fiyatları indirilsin

  İskender Doğan Narlıdere’de nostalji yaptı

  Örgüleriyle gönülleri ısıttılar

  Gençler hazırladı Başkan Kılıç yeşil ışık yaktı

  Tunç Soyer fahri konsoloslarla bir araya geldi

  SunExpress’ten bir rekor daha

  Türkiye, kurulu rüzgar gücünde sıralamasını korudu

  İKKB, Türk Medeni Kanununun 94. yılını kutladı

  Elektronik haberleşme gelirlerinde değişiklik olmadı

  Zeytin Üretim Teknikleri Bornova’da anlatıldı

  Lojistiğe güven ölçüldü

  Tasarruf finans dünyasına yeni nesil bir soluk; Çözüm Tasarruf ile yeni nesil finans

  Cumhuriyetin sahipçileri ödüllendirildi

  Değerli konut vergisi değersizleşti

  Vatandaşın isteği iş ve aş

  Hane halkının küçülmesi ve artan göçler konut satışlarını yükseltiyor

  Kiraz’a çok yakıştı

  Tunç Soyer İzmirli bisikletçilere ödüllerini verdi

  Küresel iş dünyası için en büyük risk “siber tehditler”

  Başkan İduğ’dan sabah müjdesi

  Başkan İduğ: En değerli kaynak amatörler

  Arval bir yılı daha dinamik bir büyüme ile tamamladı

  Netmarble’dan oyun geliştiricilere Hyper Jam maratonu daveti

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.02.2020
  Ticaret 19.02.2020
  Ticaret 18.02.2020
  Ticaret 17.02.2020
  Ticaret 15.02.2020
  Ticaret 14.02.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni