• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
16/07/2019 14:10
Balkabağı, Kabak, Hıyar, Acur, Kavun, Hepsini Zamanında Kısaltmak Gerekir

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Kabakgiller (Cucurbitacea) ailesinin bazı fertleri inanılmaz hızlı ve devasa boyutlarda büyüyorlar. Malum; bu ailenin fertleri ilk başlarda henüz körpecikken sümüklüböcekler ve salyangozlar kendilerine ziyafet çekmek için hiç zaman kaybetmezler. Ama, daha sonra neler oluyor bilmiyorum; bu bitkiler, hayvancıkların o kadar da ilgisini çekmemeye başlıyorlar.
     Kabakgillerle ilgili ikinci problem yer sorunu. Bazen bu bitkiler o kadar uzayabiliyor ki, eskiden sonbaharda, Leyland servilerinin üzerinde Japon fenerleri gibi buluverirdim kabakları. Daha lezzetli meyveler elde etmek ve bu bitkilerin oraya buraya çıkmalarını ve diğer bitkilere sarılmalarını önlemek isterseniz bunları arada sırada kesmek gerekir.

Nasıl mı? İşte türlerine göre budama rehberi:
Balkabağı (Cucurbita moschata D, Cucurbita maxima)
     Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Doğal olarak daha sonra yan dallar oluşacak. Yan dallar sekiz, ya da dokuz yaprağa ulaşınca her birinde beş yaprak kalacak şekilde dalları kısaltın. Bundan sonra meyve tomurcukları oluşacak. Her meyveden sonra iki yaprak kalacak şekilde dalları kesin.
     Balkabağını her bitkide üç meyve bırakacak şekilde keserseniz biri diğer ikisinden iri olur, öteki ikisi ise orta karar büyüklükte. Eğer yan dalları dediğim üzere budamayı unutursanız, meyveler biraz geç oluşacaktır. Buna karşılık bitki meyve vermeyen daha çok dal verecektir. Bu dalları kesmek gerekir. Meyveli dalları, meyve sonrasında iki yaprak kalacak şekilde kesin.

Kabak (Cucurbita pepo)
     Bunda da aynı yöntemi uyguluyoruz. Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Bu işlem sonrasında iki tane yan dal oluşacaktır. Kabakların çıkmasını bekleyin. Kaç meyve oluşsun istiyorsanız istemediklerinizin dallarını ayrılma yerinden  kesin. Bıraktığınız meyveli dalları meyveden sonra iki yaprak kalacak şekilde kesin.

Hıyar(Cucumis sativus L.), acur (Cucumis anguria / syn. C. flexuosus)
     Hıyar, badem, ya da salatalık; adına ne derseniz deyin, bazıları çok uzar, bazılarıysa kısa kalır. Kısa kalanları kesmeye, budamaya ihtiyaç yoktur. Tohumcu ya da fidancıya cinsini sorun. Mesela acur, alt kültivarları da dahil uzamaya eğilimlidir.
     Yine aynı yöntem. Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Kabakta olduğu gibi kesim sonrasında iki yan dal belirecek. Bu dallar altı yaprağa ulaşınca dördüncü yaprağın üzerindekileri kesin.
     Bu aşamada bitki üzerinde sekiz yan dal oluştuğunu göreceksiniz. Her bitki üzerinde sadece dört hıyar kalacak şekilde budama yapın. Sonra da kalan hıyarların üzerinden bir yaprak kalacak şekilde kesim yapın.

Kavun (Cucumis melo)
     Aynı yöntem. Dört, ya da beş yaprağa ulaşınca bitkinin üzerinde iki yaprak kalacak şekilde kesin.
     Bu kesimden sonra yan dallar oluşacak. Bunlara birinci kuşak dallar diyoruz.
     Yan dallarda toplam beş yaprak çıkmasını bekleyin. Beş yaprağa ulaşınca her iki dalda üç yaprak kalacak şekilde dalları kısaltın.Bundan sonra meyve tomurcukları oluşacak. Her meyveden sonra iki yaprak kalacak şekilde dalları kesin.
     Birinci kuşak dallarda yaprak saplarının bağlantı yerlerinden ikinci kuşak dallar çıkacaktır. Bunları üç yaprak kalacak şekilde kesiniz. Buralardan dişi çiçekleri taşıyacak üçüncü kuşak dallar çıkacak.
     Meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca her dalda sadece tek kavun kalacak şekilde meyvenin iki yaprak üstünden kesin.
     (Hafızası iyi olan okurlar hatırlayacaktır. Geçen hafta da balkabağını kısaltma yöntemlerini yazmıştım. Bu hafta tekrarlamamın sebebi, kıyaslama olanağı içindir. Sizi sıktıysam özür dilerim.)

     Balkabağının, Türk mutfağında hak ettiği yeri bulamadığını düşünüyorum. Biz, sadece ve sadece tatlısıyla yetiniyoruz. Balkabağı tatlısı harika bir lezzete sahiptir. Bir pastanede balkabağından yapılan marmelatın pastada kullanıldığını gördüm. Harika bir tat. Kekin içine konması da ayrı bir çeşni katıyor, aynı havuç gibi. Ayrıca zeytinyağlı balkabağı yemeği de mevcut. Ama çorbasını size öneririm. Havuçumsu, şekerli bir tadı oluyor. İki ayrı aşçıdan aldığım balkabağı çorbasının tarifi şöyle:
     Malzemeler: 1 orta boy balkabağı, 2 soğan, 1 baş sarımsak, 1 elma, 1 havuç, 1 patates, 1 küp bulyon, zeytinyağı, köri, kırmızı biber, kara biber, krema.
     Hazırlanışı: Soğanları ince doğrayın, tavada az yağla hafif renk değişikliği olana kadar öldürün. Bu arada balkabağını kesin; arkasından kabuğunu kesin. Etini büyükçe parçalar haline getirin. Havucu, elmayı (elma koymak şart değil) ve patatesleri aynı şekilde hazırlayın. Sebzeleri ve elmayı birkaç dakika daha soğanlarla kavurarak öldürün. Damak tadınıza uygun olarak 1 baş sarımsağı da ezdikten sonra isterseniz karışımın içine atabilirsiniz. Üzerine sıcak suda erittiğiniz bulyonu dökün. Daha sonra sebzeler hafifçe dışarıda kalacak kadar tavanızı suyla doldurunuz. Alışkanlığınıza göre köri, kırmızı biber ve karabiber atarak sebzeler iyice yumuşayana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin. Karışımı daha sonra blendırdan geçirerek servis edebilirsiniz. Üzerine krema koyarak hafifçe karıştırabilirsiniz. İşte size dört kişilik balkabağı çorbası tarifi.

     Keyifli bahçeler.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Yangının ekonomik boyutu büyük

  Hükümetin 2. teklifi de red edildi

  4 ürünün üretim ve ihracatında dünya lideriyiz

  Perakende satış hacmi %1,2 azaldı

  Toplam ciro Endeksi yüzde12,3 arttı

  Palandöken, “Zarar gören esnafın borçları ertelenmeli”

  Barajlara 575 milyon balık bırakıldı

  Alsancak’ta ticaretin eski tadı kalmadı

  Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası için geri sayım başladı

  En güzel İzmir fotoğrafları ödüllendirilecek

  Rektör Budak dereceye girenlerin kayıtlarını yaptı

  Çeşme’de ortalama yazlık fiyatı 1.081.485 TL, geri dönüş süresi 37 yıl

  İnternetteki korku siber zorbalık

  Serter’den cesur avukatlara yürekten destek

  İşitme engellilerin ‘engelsiz’ meleği

  Palandöken, “Turizm sadece deniz ve güneşten ibaret değil”

  Skysens’ten ABD’ye modül ihracatı

  Türkiye Finans’tan ihracat destek finansmanı

  12. Kösedere Üzüm Şenliği’ne yoğun ilgi

  Evdeki açık kapı: Akıllı televizyonlar

  Venezüela ve Türkiye İzmir’in duvarında

  Torbalı İncir festivaliyle şenlendi; üretici ikinci bayramı yaşadı

  Başkan İduğ Göztepe’yi ilk maçında yalnız bırakmadı

  Başkan Oğuz: Bölgeyi yeniden ağaçlandıracağız

  Gürer: “Hazine arazilerini parsel parsel satıyorlar!”

  ABD pazarında ısrar eden İHKİB’in hedefi bu yıl 700 milyon dolar ihracatı yakalamak

  Bayraklı’da Taekwondo şöleni

  BOBİ’lerin sadece yüzde 49’u yıkıcı afetlere hazır

  ESDER; “Memur ve emekliye verilecek tatminkar zam, esnafa nefes aldırır”

  Sosyal medyada kişisel verilerinizi paylaşırken dikkatli olun

  Bulutlardaki havalimanı’na ilk uçuş gerçekleştirildi

  Hayko Cepkin’den müthiş sahne show

  Ahmet Ümüt: İkiyüzbin yıllık tarihimiz var

  Karabağlar Belediyesi ekipleri seferber oldu

  Urla’daki yangına 5 helikopterli takviye

  T.C. İZMİR 12. İCRA DAİRESİ 2019/6317 ESAS TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  B TİPİ ORMAN YOLU YAPIMI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  19 Ağustos 2019 Tarihli ve 30863 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  18 Ağustos 2019 Tarihli ve 30862 Sayılı Resmi Gazete

  Enerjide yeni hedef yabancılar

  Gürer: “Taşımalı eğitim ucubesine son verin”

  OYAK, British Steel ile ön anlaşmaya vardı

  İBB Meclisi İzmir’in kalbinde toplandı

  ‘Foça Kitap Günleri’ başladı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.08.2019
  Ticaret 19.08.2019
  Ticaret 17.08.2019
  Ticaret 16.08.2019
  Ticaret 15.08.2019
  Ticaret 10.08.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni