Müteahhitlerin gözü 20 milyar dolarlık projelerde

► Yenigün: Sonraki yıllara ilişkin orta vadeli hedefimiz, yılda 50 milyar dolar tutarında yeni iş üstlenmek olacak
DUYGU GÖKSU
Türkiye Müteahhitler Birliği(TMB), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla 2020 ile 2021 yılı gerçekleşme ve hedefler konulu basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan TMB Başkanı Mithat Yenigün, “En yakın zamanda yeniden normal hayata dönülmesini, küresel ekonomide öngörüldüğü biçimde büyüme olmasını diliyoruz. Hazırlıklarımızı bu düşünceyle yapmaya başladık. Bu kapsamda, 2021 yılı hedefimiz ilk aşamada, yurtdışında üstleneceğimiz yıllık yeni proje tutarında 20 milyar ABD Doları seviyesini tekrar yakalamak” dedi.
“Sektörün zor şartlara uyum yeteneği 2020’de devreye girdi”
Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, geçtiğimiz dönemde küresel ekonomideki sorunlar, petrol fiyatlarındaki düşüş ve politik risklerle birlikte bir gerileme yaşandığını ancak, 2018 ve 2019 yıllarında ortaya koyulan gayret ile tekrar 20 milyar dolar düzeyini yakaladıklarını aktaran Yenigün, 2020 yılına yönelik şu değerlendirmeleri yaptı: “Salgınla birlikte kapanan sınırlar, uçuş yasakları, şantiye koşullarında artan zorluklar, idarelerle yaşanan belirsizlikler gibi nedenler işleri durma noktasına getirdi ya da büyük çaplı ilave mali yüklere sebep oldu. İşte bu durumda yine sektörümüzün zor şartlara uyum yeteneği devreye girdi. Salgın nedeniyle, 2020 yılı için yılbaşında koyduğumuz 20 milyar dolar yeni proje hedefine ulaşamadık. Ancak mevcut koşullarda ulaştığımız düzeyi de önemli bir başarı olarak kabul ediyoruz.”
“Orta vadeli hedefimiz yılda 50 milyar dolar”
Sektörün 2021 yılı ve ötesine yönelik vizyonu ile ilgili beklentilerini paylaşan Yenigün, salgında yaşanan ikinci dalga ve ülkelerde alınan kapanma tedbirleri nedeniyle küresel pazardaki belirsizliklerin halen varlığını sürdürdüğüne vurgu yaptı. Yenigün, “Aşı çalışmalarındaki gelişmelerin hiç kuşkusuz tünelin ucunda bir ışık, bir umut oluşmasına neden olduğunu belirtmeliyim. Bu kapsamda 2021 yılının, salgının kayıp yıl kıldığı 2020’den daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Yol çetin, biliyoruz. Bununla birlikte en yakın zamanda yeniden normal hayata dönülmesini küresel ekonomide öngörüldüğü biçimde büyüme olmasını diliyoruz. Hazırlıklarımızı bu düşünceyle yapmaya başladık. Bu kapsamda, 2021 yılı hedefimiz ilk aşamada, yurtdışında üstleneceğimiz yıllık yeni proje tutarında 20 milyar dolar seviyesini tekrar yakalamak. Finansman temini konusunda somut gelişmeler olması halinde bu seviyeyi de aşabileceğimize inanıyoruz. Sonraki yıllara ilişkin orta vadeli hedefimiz ise yılda 50 milyar dolar tutarında yeni iş üstlenmek olacak” diye konuştu.
“Japonya, Güney Kore ve ABD ile güç birliği arayışı içindeyiz”
Sektörün ihtiyaç duyduğu finansmanın temini amacıyla Türk Eximbank, bankacılık sektörümüz, uluslararası kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını aktaran Yenigün, “Ayrıca, Afrika ve Asya Kalkınma Bankaları, İslam Kalkınma Bankası gibi çok taraflı kalkınma bankaları ve diğer ülke ihracat kredi kuruluşları ile de temastayız. Üçüncü ülkelerde işbirliği kapsamında özellikle Japonya, Güney Kore ve ABD ile güç birliği arayışı içindeyiz” dedi.
Pekcan: 2021’de beklentimiz 15 milyar $’ı aşmak
2020 Yılı Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’na katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kovid-19’un etkisini göz önünde bulundurarak 2021’de beklentimiz toplam müteahhitlik proje büyüklüğünün 15 milyar dolar seviyesini aşmasıdır” dedi.
“Dikkatle ve koordineli bir şekilde izliyoruz”
Müteahhitlik sektörünün küresel ekonomik değişimlerden en hızlı etkilenen sektörler arasında olduğuna vurgu yapan Pekcan, “Covid-19 salgınının birçok ülkede yani proje yapımını yavaşlattığını hatta durdurduğunu görüyoruz. Bütün bu sürecin proje üstlendiğimiz ülkelerin yatırım programlarını nasıl etkileyeceğini önümüzdeki günlerde daha net görebileceğiz. Bu aşamada en önemli hususlardan bir tanesi firmalarımızın mevcut projelerindeki olumsuz etkiyi en aza indirgeyebilmektir. Önceliklerin değiştiği bu dönemde sektörümüzün en az şekilde etkilemesi için sektörün tüm paydaşlarımızla birlikte dikkatle ve koordineli bir şekilde izliyoruz” dedi.
Pekcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm küresel ekonomik sorunlara rağmen 2020 yılında 20 milyar dolarlık proje büyüklüğümüzü aşabileceğimizi hedefliyorduk ancak salgının etkileri yeni proje üstlenimi acısından zor bir yıl yaşamamıza neden oldu. Buna rağmen firmalarımızın 2020 yılında üstlendiği projelerin proje bedeli an itibariyle 14.4 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Yıl sonunda üstlenilmiş olan yeni projelerin de eklenmesi ile birlikte 2020 yılını da 15 milyar doları aşan bir büyüklükle kapatmış olacağımızı öngörüyoruz. Kovid-19’un etkisini göz önünde bulundurarak 2021’de beklentimiz toplam müteahhitlik proje büyüklüğünün 15 milyar dolar seviyesini aşmasıdır.”