• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Monilya, kuru kayısı fiyatını uçurdu

09 Eylül 2020 Çarşamba 13:00
12
14
16
18

Monilya, kuru kayısı fiyatını uçurdu

   ► Monilya hastalığı nedeniyle 2020 yılı kuru kayısı rekoltesinin 85 bin ton olduğunu kaydeden Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, üreticiden çıkan kuru kayısı fiyatlarının 7-8 liradan yaklaşık 17 liraya yükseldiğini belirtti.

           SELDA AK      
     Dünya kuru kayısı üretiminin yapıldığı Malatya’da, bu yıl kayısı ağaçlarında yaşanan monilya hastalığının rekolteyi büyük ölçüde etkilemesi sonucu fiyatlar ikiye katlandı. Monilya hastalığı nedeniyle kayısıda 85 bin ton rekolte elde ederek ciddi oranda düşüş yaşadıklarını belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, vatandaşların bu yıl kuru kayısıyı pahalıya tüketeceğini kaydetti.

     Monilya hastalığının daha çok yoğun yağmur geçişlerinden kaynaklanan bir hastalık olduğunu anlatan Başkan Özcan, “Kayısı mahsulünde tozlaşma ve döllenme dediğimiz durum oluştu. Bu şekilde olunca mahsulümüz epey zarar gördü. Mahsul büyük oranda zarar görünce kayısı rekoltesinde ciddi anlamda düşüş yaşandı. Rekolte problemi yaşadıktan sonra mevcut cari malımızda azalma oldu. Bizde ürününün bir kısmı bir sonraki yıla devreder. Bu yıl öyle bir durum oldu ki hem geçen yılın mahsulü bitti hem 2020 yılından gelen mahsulümüz az oldu” dedi.

“Kayısı ihracatı kendini korudu”
     Kayısı rekoltesinin düşük olmasından dolayı fiyatlarda yoğun bir yükseliş yaşandığını aktaran Özcan, “Bunun yanında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hem kuru üzümde hem kuru incirde ürüne müdahale etme politikası var. Bu politikanın kayısıda da uygulama kararı verildi. Bu da bizim için önemli bir faktördü. Hepsi bir araya geldi. Bir yandan da pandemiden dolayı ihracatta bir düşüş olur diye tahmin ediliyordu. Fakat bu durum gerçekleşmedi aksine kayısı ihracatı kendini korudu. Normal ihracat rakamlarını yakaladık. Bu şekilde olunca ürün fiyatları afaki oranda arttı” diye konuştu.

“Üreticiden 7 liraya çıkan kuru kayısı 17 liraya yükseldi”
     Üreticiden çıkan kuru kayısı fiyatlarının 7-8 liradan, 17 lira civarına yükseldiğini belirten Özcan, “Tabi tüketiciye gelinceye kadar çerezcilerin de üzerine eklediği fiyatlar  ile kuru kayısı fiyatları oldukça artış gösterdi” dedi.
     2019 yılı rekoltesinin toplamda 100 bin  ton olduğunu ve 2018 yılından da 35 bin ton devir olduğunu anlatan Özcan, “2020 yılı rekoltesi 85 bin ton oldu. Hatta bu rekolteye itirazlar oldu. Fakat Tarım İl Müdürlüğü tarafından bu yılki rekoltenin 85 bin ton olduğu açıklandı” ifadelerinin kullandı.

“Her yıl 120 bin ton kayısıya ihtiyaç var”
     Kuru kayısıda bu yıl yaklaşık 100 bin ton ihracat yapıldığını aktaran Özcan, “Bu yıl ihracattan yaklaşık 252 milyon dolar gelir elde ettik. 20 bin ton ise iç piyasada tüketildi. Hem cari malımız hem önceki yılın ürünleri bitti. Bizim her yıl 120 bin ton kayısıya ihtiyacımız var. Çünkü böyle büyük bir pazar var. 100 bin tonu ihracat yapıyoruz 20 bin tonu ise iç piyasada tüketiyoruz. En önemli pazarımız ABD. Onlara yıllık 13-15 bin ton aralığında kuru kayısı ihracatı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Pahalı da olsa her gün en az 5 adet kayısı tüketilmeli”
     Bazı yıllar 120-130 bin ton aralığında rekolte elde ettiklerini anlatan Özcan, “Hiçbir zaman bu kadar düşük rekolte yaşamamıştık. İnşallah tekrar böyle bir durum yaşamayız. Üretici olarak da ilaçlama zamanında dikkatli olmalıyız. Çünkü yaşanan bu durum tamamen iklimden kaynaklanıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız bu yıl kayısıyı pahalı tüketecek. Pahalı da olsa her gün en az 5 adet kayısı tüketmenizi öneriyoruz. Pandemi döneminde özellikle doktorlarımız kuru kayısıdaki antioksidanların bağışıklık sistemini güçlendirdiği hem de vücut direncini artırmakla beraber sindirim sitemine de oldukça faydalı olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Monilya hastalığı nedir?
     Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası hastalığı; kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademde önemli kayıplara yol açabilen fungal bir hastalık. Hastalık etmeni fungus konukçu bitkinin özellikle çiçek, çiçek sapı ve sürgünlerinde zarar oluşturuyor. Bahar aylarında püstüller halindeki spor kitleleri, yağmur damlaları ve sarsıntıyla çevreye yayılıyor. Hastalık etmeni yağışlarla birlikte yayılım gösterdiği için yağışın fazla olduğu yıllarda hastalık şiddetinin yüksek olma ihtimaline karşı kültürel tedbirlere özel bir dikkat göstermek gerekiyor. Kayısı, şeftali, erik, kiraz ve vişne gibi sert çekirdekli meyvelerde görülen çiçek monilyası hastalığı, mücadele edilmediğinde önemli düzeyde zarara yol açabiliyor. Kayıpları en aza indirmenin yolu ise doğru zamanda yapılacak uygulamalardan geçiyor.


+ Benzer Haberler
» Bu kış balık herkesi doyuracak
» İzmir’deki kuaförlerde kan kaybı
» Gemi geri dönüşümde kira sözleşmesi engeli
» Üretim yapan ihracatçı yabancının radarında
» Yeni normalde sınavlara çevrim içi hazırlık
» Daldaki kivinin yüzde 40’ı satıldı
» Çiçekçilik sektöründen devlet desteği talebi
» Konutta kronikleşen talep sürüyor
» “Çimentoda maliyetine ihracat dönemi”
» Cari açığın ilacı küçükbaş hayvancılıkta


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 30.09.2020
  Ticaret 29.09.2020
  Ticaret 28.09.2020
  Ticaret 26.09.2020
  Ticaret 25.09.2020
  Ticaret 24.09.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni