.jpg)
Madencilik sektörü ikinci yarıda toparlandı
► Emiroğlu, madencilik sektörünün gündem maddesinin koronavirüs salgını nedeniyle üretim, pazarlama ve lojistikte yaşanan zorluklar olduğunu söyledi
Türkiye, jeolojik yapısı nedeniyle maden çeşitliliği bakımından son derece zengin ülkeler arasında yer alıyor. 2020’nin ilk 11 ayında 3,79 milyar dolarlık ihracata ulaşan madencilik sektörü, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin ilk sıralarında bulunuyor. Madencilik sektörünün 2020 yılında pandemiden yoğun etkilenen sektörlerin başında geldiğini ifade eden Emiroğlu, “Bunda tüm dünya ülkelerinin olduğu gibi bizim de ihracatımızın ağırlıkla Çin’in olması önemli bir etken. Ancak 6’ncı aydan sonra toparlanma sürecine girdik” dedi.
“Yeni yılda 2020’ye paralel üretim ve ihracat öngörüyoruz”
Madencilik sektörünün 2020 yılında pandemiden ilk etkilenen sektörlerin başında geldiğini ifade eden Emiroğlu, “Bunda tüm dünya ülkelerinin olduğu gibi bizim de ihracatımızın ağırlıkla Çin’in olması önemli bir etken. Ancak 6’ncı aydan sonra toparlanma sürecine girdik. Pandeminin ilk etkisiyle düşen emtia fiyatların yükselmesi ile geçtiğimiz yılı yakalamasa da üretim ve ihracatta olumlu gelişmeler oldu. Üretim ve ihracatta düşüşlerimiz ve belirsizlikler tabii ki var ve devam ediyor. Ancak yine de kısmen hızlı toparlanan sektörlerden biri de madencilik oldu” dedi. Pandemi sürecinde 2021 hedeflerini belirlemek ve öngörü yapmanın zor olduğunu dile getiren Emiroğlu, “Bu salgının kontrolü, bulunan aşıların olumlu sonuçlarının alınması ve tedavi edici ilaçların bulunması, dünya ticaretinin normale dönmesi ile ilgili. Yine de umutlarımızı koruyarak en az 2020 yılındakine paralel üretim ve ihracat yapmayı öngörüyoruz” diye konuştu.
“Sıkıntılar üretim, istihdam, ihracat ve yatırımları olumsuz etkiliyor”
Sektörün en önemli gündem maddesinin koronavirüs salgını ortamında üretim, pazarlama ve lojistikte yaşanan zorluklar olduğunu vurgulayan Emiroğlu, “Dünya ticaretinin küçülmesi, ticaret savaşları, üretim-tüketim zincirlerinin bozulması ile yaşanan sorunlar küçülmelere neden olmaktadır. Anormal seviyede artan navlun fiyatları, konteyner bulunamaması ihracatı olumsuz etkilemektedir.
Bazı ülkelerdeki üstü örtülü ambargolar da sıkıntıları arttırmaktadır. Bunun yanında ruhsat ve izinler konusunda yaşanan belirsizlikler ve gecikmeler, kısıtlamalar sektördeki sıkıntıyı büyütmektedir. Bu durum sektörü önünü göremez hale getirmekte, üretim, istihdam, ihracat ve yatırımları olumsuz etkilemektedir” ifadelerinde bulundu. Emiroğlu, orman izin bedellerinin, dünyada madencilikte gelişmiş diğer ülkelerdeki bedellerle kıyaslanmayacak derecede yüksek olması, izinlerin alınmasının aylar, yıllar süren çok uzun sürelere sarkmasının faaliyette olan işletmelerin rantabilitesini ve yeni yatırımların da fizibilitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.
“İşletilen alanlar doğru rehabilite edilerek doğaya kazandırılmalı”
Madenler ülke ve toplumun zenginlikleri olup, yeraltından çıkarıldıkları takdirde değer kazandığını vurgulayan Emiroğlu, “Üretim işlemi yaparken hiç ithal girdi kullanmamaktadır. Pandemi dönemi ülkelerin kendi kendine yetebilmesinin, öz kaynaklarını üretmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Madenleri hammadde olarak kullanan sanayinin de maden üretimine bağımlı olduğunu gözler önüne serdi.
Ülkemiz dünyada bilinen 90 çeşit mineralin 80 çeşidine sahiptir. Bunun 60 çeşidi de üretilmektedir. Bor, mermer, cam ve seramik hammaddeleri olan kuvars, felspat yönünden zenginiz. Ayrıca ciddi bir altın potansiyelimiz var. Tabii ki madencilikte yatırımlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sektörün sorunların çözülmesi ile artacak. 2021 yılında tüm olumsuz koşullara rağmen madencilikteki yatırımların artacağına ve en azından 2019 seviyesini koruyacağımıza inanıyorum” ifadelerinde bulundu. Emiroğlu, “Madenler bulundukları yerde üretilmek zorunda olup, madencilik faaliyetleri geçicidir. Maden rezervleri tükendiği zaman işletme de son bulmaktadır. Burada bizim üzerine düşen görev ve sorumluluk da işletilen alanların doğru şekilde rehabilite edilerek doğaya kazandırılmasıdır” dedi.
