• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Lezzet ve turizm kenti İzmir

06 Aralık 2018 Perşembe 16:00
12
14
16
18

Lezzet ve turizm kenti İzmir

   ► 12. Travel Turkey ve 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi başladı.

           FATİH ÖZKILINÇ / EZGİ ÜTKÜR     
     12. Travel Turkey ve 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi kapılarını açtı. Fuarİzmir’de gerçekleşen fuar ve kongre kapsamında turizm sektörü temsilcileri ve dünyaca ünlü şefler İzmir’de bir araya geldi. 38 ülkeden ve 48 ilden toplam 1200’ün üzerinde katılımcı dahil olduğu fuarın partner ülkesi Makedonya olurken partner il ise Diyarbakır oldu. Fuar ve kongre 8 Aralık’a kadar devam edecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla kapılarını açan fuarın açılışına KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu milletvekilleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Bir üst lige çıkma zamanı
     Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2016’da yaşanan olumsuzluklardan sonra 2017’de başlayan düzeltme çabalarımız 2018’de de devam etti. 40 milyon yabancı turist hedefimiz var. Türkiye turizmde sayı olarak istenilen yerlere gelmiş durumda. Artık önceliğimiz sayıdan çok niteliği arttırmak olacak. Şimdi özgüvenli olma zamanı, Türkiye olarak bir üst lige çıkma zamanı. Biz kendimizi hazır hissediyoruz ama hala küçük bir kesim devlet katkısıyla devam edelim, küçük olsun benim olsun düşüncesiyle hareket ediyor. Ancak artık bu devir kapandı, Türkiye artık küçük değil büyük hesapların peşinde” diye konuştu.

Herkes elini taşın altına koymalı
     Dünyada bugün reklamın ve rekabetin kaçınılmaz olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Kendimizi başkasını küfesinde taşıtmaktan vazgeçmeliyiz. Herkes taşın altına elini sokmalı. 2016’da 1 gecede yüzde 50 fiyat artışları oldu, komisyonlar 2 katına çıkarıldı. Benim tanıtım bütçem yüzde 1’i bulmuyor diyenler bunlar. Kendileri aşağıya gittiği gibi işini doğru yapanları da aşağıya çektiler. Yarından tezi yok otelinize gidince kişi başı gecelik geliri sorun. Sonra doluluk, sonra maliyeti sorun. Eğer siz maliyet odaklı bir turizm yaparsanız yine sonuç alamazsınız. Fiyat arttırmak söylendiği kadar kolay değil. Önce vereceksiniz, sonra alcaksınız. Aksi takdirde kazanmak mümkün değildir. Turizm geliştirme fonu ile birlikte yeni yıldan itibaren özel sektörle ortak kararlar alarak, rakip ülkelerin üzerinde bir performans sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs’a davet
     KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise “Dünya turizm etkinlikleri çerçevesi içinde yer alan, seyahat eden kişilerin KKTC’nin ne kadar değerli ve zengin doğaya sahip olduğunu duyurmak için her fırsatta elimizden geldiğince kendimizi, gerek bu tür etkinliklerde gerek dijital ortamlarda ifade etmeye çalışıyoruz. Payımızı almaya çalışıyoruz. Bu tür etkinliklerin olumlu sonuçlarını aldığımız zaman çok daha onurlu ve gururlu bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kültürümüzün tanıtılması için elimizden gelen tüm imkanları kullanıyoruz. Yavru vatan Kıbrıs’a hepinizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yani 12 bin yıldır Anadolu’da insanlık yaşıyor
     4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi açılışında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu da Anadolu’nun, Osmanlı’dan, Selçuklulara, Hititlerden, Urartu’lara kadar tam 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Göç yolları üzerindeyiz, birçok millet gelmiş yurt edinmiş. Bir kısmı kalıcı, bir kısmı kalıcı yurt edinmiş ama geleneğini, torsusunu, mutfağından hepsinden bir şeyler bırakmış. Bugün 12 bin yıl önceden Göbeklitepe’den bahsediyoruz. Yani 12 bin yıldır Anadolu’da insanlığın yaşadığını söylüyoruz” dedi.

“Bu medeniyetin mirasçılarıyız”
     Anadolu insanının diğer coğrafyalarda olmayan iki özelliği olduğunu belirten Kocaoğlu, “Birincisi neslini devam ettirebilmek için sabırdır. Bu millet sabır küpüdür. Bir de yardımlaşmayı dayanışmayı öğrenmiştir, birbirini tanımayı öğrenmiştir. Bu iki özellik Anadolu coğrafyasına has. Anadolu’da gelip geçen, kurulan coğrafyalarda Anadolu medeniyeti doğmuştur. Biz bu medeniyetin mirasçılarıyız. Bu medeniyete sahip çıkmalıyız. Bugün, ilçeden ilçeye köyden köye yemeklerin yapılış şekli değişiyor.
     Bırakın illeri, bölgeleri, neredeyse köyden köye çorbanın yapılması değişiyor bu kadar zengin bir kültürümüz var” diye konuştu.

Kazılar büyükşehirle devam ediyor
     2004 yılında belediye başkanı olduktan sonra ticaretle sanayiye uğraşmanın da dürtüsüyle İzmir Kalkınma Stratejik Planı yaptığını söyleyen Kocaoğlu, “Sürdürülebilir kalkınma ve hemşerilerimiz yaşam kalitesini artırmak. Bu eksende yaptığımız stratejik planda İzmir ve Ege Bölgesi için hizmet sektörünün, turizm sektörün büyütülmesi, spor ve sanat faaliyetlerinin desteklenmesi ve altyapılarının hazırlanması üzerine yol haritamız belirlendi. Ören yerlerine yaptığımız destekler… Ne kadar ören yeri kazılar varsa hepsini İzmir Büyükşehir Belediyesi destekliyor.”
     İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi ve manevi desteklerini çektiğinizde hiçbir kazı 15 günden fazla çalışmalarını sürdüremez. İster kışın, ister yazın kazı çalışmalarını sürdürebiliyorlarsa bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğine borçludur. Turizm sektöründe yaptığımız araştırmalar sonucunda her kadim kente gittiğinizde bir eski kentle karşılaşıyorsunuz, tarihle karşılaşıyorsunuz. Sizi oraya götürüyorlar. Kum sahil her yerde var. Tarih katmanlarının tüm kademelerinin size seslendiği eski kenti gün ışığına çıkartmanız, arkeolojik çalışmaları desteklemeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İzmir özel bir şehir
     TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise, turizm dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden olduğunu ifade ederek, “Bu sektörde rekabet de günden güne artıyor. Turizm eğilimlerinde gastronomi de günden güne daha çok ortaya çıkıyor. Destinasyon seçimlerinde de ana etken hale geldi. Misafirperverliğin yanı sıra yeme kültürü de evrensel barışa hizmet ediyor. İzmir işte bu bakımdan özel bir şehir. İspanya, gastronomi turizmiyle her yıl 10 milyon turisti ülkesine çekiyor. İspanya bunu 200 çeşit yemekle yaparken, Türkiye, eşsiz mutfağa ve kültüre sahip olsa da dünyada yeteri kadar tanınmamaktadır. Turizmciler olarak görevimiz bu eşsiz ürünü tanıtmak, lezzetlerimizi ülkemizde yabancı turistlerle buluşturmaktır” dedi.

 


+ Benzer Haberler
» Akkuyu NGS’de ilk fonlama yapıldı
» Elektronik Ticarette Güven Damgası Uygulaması başladı
» “30 kişi iş kazasıyla 25 kişi doğal yolla yaşamını yitirdi”
» EBSOV eğitim için kermes düzenledi
» İşler: Travel Turkey turist ithal eden fuar olmalı
» EPDK’dan sert yaptırım
» “Ulaştırma Bakanı ve TCDD Genel Müdürü istifa etmeli”
» Palandöken, “Kültürümüzün mirası mesleklerimiz yok olmasın”
» ‘70 Hayat’ın geliri Koruncuk Vakfı’na
» Corendon, QM Awards’tan iki ödülle döndü


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 15.12.2018
  Ticaret 14.12.2018
  Ticaret 13.12.2018
  Ticaret 12.12.2018
  Ticaret 11.12.2018
  Ticaret 10.12.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni