• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Köy yoğurduna bilimsel dokunuş; Tübitak 3 ay dayanıklı köy yoğurdu geliştirdi

03 Aralık 2019 Salı 16:00
12
14
16
18

Köy yoğurduna bilimsel dokunuş; Tübitak 3 ay dayanıklı köy yoğurdu geliştirdi

           SEDA GÖK / ANKARA     
     TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü, Anadolu’daki köy yoğurtları üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda geleneksel Türk damak tadına uygun, 3 ay dayanıklı doğal yoğurt geliştirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şartları taşıyan ve bedelini karşılayan tüm firmaların bu teknolojiyi transfer edebileceklerini açıkladı.

     TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü, Anadolu’daki köy yoğurtları üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda geleneksel Türk damak tadına uygun, 3 ay dayanıklı doğal yoğurt geliştirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şartları taşıyan ve bedelini karşılayan tüm firmaların bu teknolojiyi transfer edebileceklerini açıkladı.
     Dr. Mehlika Borçaklı’nın üzerinde çalıştığı uzun ömürlü yoğurt projesi başarıyla sonuçlandı. Borçaklı ve ekibinin ürettiği bakterilerle raf ömrü 3 ay olan yoğurtlar piyasaya sunulabilecek.

TAMAMEN DOĞAL
     Bakanlık tarafından paylaşılan haberi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank verdi. Bu ürünün, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden alınan yoğurtlar ile aynı tat, doku ve aromada üretildiğini belirten Bakan Varank, “Piyasadaki muadillerinden en büyük farkı; genetiğiyle oynanmamış ve tamamen doğal olması.” dedi.

YÜZDE 95’İ BEĞENDİ
     Varank, yoğurdu binin üzerinde tüketicinin beğenisine sunduklarını ve yüzde 95’in üzerinde olumlu görüş aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
TEKNOLOJİ TRANSFERİ
     Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, şimdi bu uzun ömürlü yoğurdu vatandaşımızla buluşturmak için yeni bir adım attık. Dün Resmî Gazete’de yayımlanan ilanla yoğurdun teknoloji transferinin de önünü açtık. Aranan şartları taşıdığı ve bedelini karşıladığı takdirde tüm firmalar bu teknolojiyi transfer edebilecek.

VATANDAŞIMIZIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIYORUZ
     Ben bu vesileyle, projede görev yapan bilim insanlarımızı can-ı gönülden kutluyor; vatandaşlarımıza da şimdiden ‘Afiyet olsun’ diyorum. İnşallah, TÜBİTAK’ın tecrübe ve birikimiyle bu ve benzeri geliştirmelerle vatandaşlarımızın hayatını daha da kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

GENETİK DEĞİŞİKLİK YOK
     Yoğurdun üretimi, Anadolu’nun geleneksel yoğurtlarından izole edilmiş, tanımlanmış, karakterize edilmiş kültürlerden seçilmiş bakterilerle sağlandı. Piyasada üretilen yoğurtlarda kullanılan bakteri kültürlerinin çoğunluğu genetik değişikliğe uğratılarak sadece bir kez yoğurt yapımında kullanılacak şekilde hazırlanırken, buluş konusu kültürlerde genetik değişiklik uygulanmadı.

YOĞURDUN ÖMRÜ NASIL UZADI?
     Buluş konusu bakteriler, patojenlere karşı çeşitli antimikrobiyal “etM” yapan maddeler geliştirdiklerinden, yoğurtların daha uzun süre güvenli bir şekilde kalmasını sağlıyor; buzdolabı koşullarında çok yavaş asit ürettikleri için de uzun süre ekşimeden muhafaza edilebiliyor. Projeyle, üç aylık muhafaza sonunda yoğurtların hala mililitrede 107 kob bakteri içerdikleri ve hoşa giden ekşilik, lezzet ve aroma özelliklerini taşıdıkları tespit edildi.


+ Benzer Haberler
» “Çin’i Anlamak, Çin ile İş Yapmak” başlıklı konferans serisinin beşincisi TÜSİAD tarafından düzenlendi
» KİHEP, kadınlara haklarını öğretiyor
» Özgener: “Tarihi İpek Yolu’nu canlandırmalıyız”
» Başkan Tugay: Hak mücadelesinde halkımızın yanındayız
» KOSBİ’nin önceliği lojistik köy, baraj ve itfaiye
» Kilim Mobilya 171. mağazasını Modoko’ya açtı
» ‘İyilik Örüyorum’ projesi büyüyor
» Yusuf Rıza Ofisleri Projesi’ne EBSO ve ODTÜ dahil oldu
» Efes Selçuklu çocuklar yazarlarla buluşuyor
» İzmir Başkanlar Kurulu’ndan Ege Ekonomik Forum’u büyütme kararı


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 11.12.2019
  Ticaret 10.12.2019
  Ticaret 09.12.2019
  Ticaret 07.12.2019
  Ticaret 06.12.2019
  Ticaret 05.12.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni