• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

“Kırsala ait olan otu, kente Giritliler soktu”

22 Mayıs 2019 Çarşamba 17:00
12
14
16
18

“Kırsala ait olan otu, kente Giritliler soktu”

           DUYGU GÖKSU     
     Üretici, tüketici ve tarımla ilgilenen insanları Alsancak The Kitchen Project’te buluşturan ‘Tarla-Sofra-Sohbet’ etkinlikleri kapsamında, İzmir mutfağının yükselen değerlerinden ‘yabani otlar’ konuşuldu. Kurumsal bir etkinliğin ötesinde, herkesin fikrini rahatlıkla söylediği tarım sohbetinde, yabani otlarla ilgili ilginç paylaşımlar ile katılımcılar bilgilendirildi.
     The Kitchen Project ve Apelasyon E-Dergi iş birliğinde gerçekleştirilen ve ‘Bir masa etrafında iyi tarım, iyi ürün, iyi marka, iyi insanlar, iyi yemek ve iyi sohbet bir araya geliyor’ slogan ile yola çıkan etkinliklerin konuğu  Koleksiyoncu ve Araştırmacı Gıda Mühendisi Aybala Yentürk oldu. Giritlilerin ot tüketim ve ot kültürüyle ilgili bilgiler veren Yentürk, Anadolu’da otun kırsala ait olduğuna ve otu kent mutfağına Giritlilerin soktuğuna dikkat çekti.

“Giritliler ile ilgili bir ezberler silsilesi var”
     Geçmişte kıtlık meydana geldiğinde otların devreye girdiğini belirten Yentürk, “Anneniz Giritli ise mutfağınızda otların olması kaçınılmazdır. Bu kültürün içerisinde büyümemin yanı sıra beni ot konusunda araştırmaya iten başka sebeplerim de oldu. Bir dergi için yazı yazmam istendiğinde, yazdığım ilk makale ‘Girit Toprağını Hatırlatan Otlar’ oldu. Giritlilerin yabani ot tüketimiyle ilgili bir ezberler silsilesi var. Ben bu durumu kaleme almak ve işin teorisini yapmak istedim.

Anadolu’da rastlanmayan pişirme kuralları var
     Giritlilerin bu topraklara girmesinden önce ot tüketilmediği, Anadolu’nun ot tüketimini Giritlilerden gördüğü gibi yanlış algılar bulunduğunu dile getiren Yentürk, “Anadolu coğrafyasının binlerce yıllık bir ot kültürü var. Bunlar kayıt altına alınmış ve bu kültür binlerce yıl önce aktarılarak günümüze kadar gelmiş. Anadolu’nun her yöresinde kendine özgü otları var ve yine kendilerine özgü şekilde pişiriliyor. Giritlilerin haşlama ve et-ot birlikteliği gibi pişirme teknikleri ve Anadolu’da rastlanmayan, dikkat ettikleri bir takım kuralları var. Giritlileri farklı kılan özellik budur” açıklamalarında bulundu.

Anadolu’da 10 bin çeşit bitki mevcut
     Hem çiftçilik hem de ot yetiştirme anlamında dünyanın en eski kayıtlarının Sümerler’den bulunduğu bilgisini veren Ziraat Mühendisi Bilge Keykubat ise, Sümerler’de ot yetiştiren bir çiftçi, hergün topladıkları otları kayıt altına almış. Sümerler’den bu yana otlarla ilgili farklı çalışmalar var. Asya, Avrupa ve Afrika’nı tam ortasında yer aldığı için bütün ticari yolar Anadolu topraklarından geçiyor, bu nedenle Anadolu uzun yıllara yayılan bu geçişler sırasında birçok farklılığa maruz kalmıştır. Öte yandan Türkiye, yaklaşık 10 bin üzerinde bitki türü ile dünyadaki önemli ülkelerden biri konumundadır” diye konuştu.


+ Benzer Haberler
» Yaş meyve sebze sektörü Antalya’da buluştu
» Ar-Ge 250 açıklandı: Zirvede yine ASELSAN var
» Oda, Borsa ve STK’lardan destek
» TZOB ve FAO iş birliğini daha ileri aşamaya taşıyacak
» Yüzde 50 gümrük vergisi ABD’ye çelik ihracatını azaltır
» İMDER, 596 milyar dolarlık inşaat projelerine odaklandı
» Rüzgar enerjisinin merkezi Avrupa’da kapasite büyümesi risk altında
» Başkan Tugay ‘yatık bina’ sakinleri ile Vali’ye gidecek
» 2020’ye ‘bembeyaz’ başlangıç
» Çeşme’nin 2020 yılı bütçesi 202 milyon 700 bin lira


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 17.10.2019
  Ticaret 16.10.2019
  Ticaret 15.10.2019
  Ticaret 14.10.2019
  Ticaret 12.10.2019
  Ticaret 11.10.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni