• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

İZSİAD’da, zeytin ve zeytinyağı konuşuldu

10 Ocak 2018 Çarşamba 16:00
12
14
16
18

İZSİAD’da, zeytin ve zeytinyağı konuşuldu

   ► UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, Zeytinyağının bir “meyve suyu” gibi algılanması gerektiğinin altını çizdi.

           SELDA AK     
     İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) düzenlediği geleneksel Çarşamba Toplantıları’nın Ocak Ayı konuğu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet oldu. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan Tibet, “Mutfakların Tat ve Nefaset Hazinesi Zeytinyağı” başlıklı sunumunda; zeytinyağında kalite sınıfları, natürel sızma ve riviera zeytinyağları arasındaki farklar ve bu yılın rekolte beklentisi gibi konularda bilgiler verdi.

     Zeytinyağının bir “meyve suyu” gibi algılanması gerektiğinin altını çizen Tibet, “Ağacın yetişme koşulları, iklim özellikleri, entansif zeytincilik, hasat zamanı ve koşulları, işleme şekilleri ve depolama koşulları, zeytinyağında kaliteyi belirleyen en önemli unsurlardır.” dedi. Tibet, bu konularda üreticinin yeterince bilinçli olmamasının ya da maddi yetersizlikler nedeniyle gerekli önlemlerin alınmamasının, zeytinde ve zeytinyağında ciddi değer kayıpları yarattığını sözlerine ekledi.

“Renk faktörü kalite göstergesi değildir”
     Halk arasındaki; zeytinyağı yanar, saf zeytinyağı donar, yağın iyisi yeşil renklidir gibi söylemlerin, doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyleyen Tibet, “Zeytinyağı yanmaz. Üstelik bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kızartma yağı olarak birkaç kez kullanılsa bile kalitesini, nefasetini koruyor. Renk faktörü, pek çok koşula göre değişkenlik gösterir bu kalite göstergesi değildir.” dedi. Tibet, zeytinyağının test usulleri, pozitif özellikleri ve kusurları gibi konularda da bilgilerini aktardıktan sonra, İZSİAD üyeleriyle birlikte çeşitli numunelerin tadımı yapıldı.

“Prof. Karatay, toplumu yanlış yönlendiriyor”
     Tibet, Prof. Dr. Canan Karatay’ın, toplumu natürel sızma zeytinyağı tüketimine yönlendirmesini takdir ettiğini, ancak, “Sıfır asit yağ tüketin. Riviera zeytinyağından uzak durun” demesinin yanlış olduğunu söyledi. Riviera zeytinyağının bünyesinde de natürel sızma bulunduğunu, bu yağın yemeklik olduğunu, sağlığa hiçbir zararı bulunmadığını, tam tersine içerdiği tekli doymuş yağ asitleriyle sağlıklı olduğunu açıklayan Tibet, “Yemeğinde zeytin kokusu istemeyenler rahatlıkla riviera zeytinyağı kullanabilir.” ifadelerini kullandı.

Plastik kaplardaki zeytinyağlarını tercih etmeyin
     Plastikteki zararlı bileşenlerin, içine konulan her türlü sıvıya işlediğini etki ettiğini vurgulayan Tibet, “Plastikle zeytinyağı asla bir araya gelmemeli. Kesinlikle plastik kaplardaki zeytinyağlarını tercih etmeyin. Bugün çocuk yaştaki kanser vakalarında artışın en büyük sebebi, plastikle yağın bir araya getirilmesi. Ne yazık ki sıkım tesislerinde de bu yanlış yapılıyor. Sıkılan yağlar, büyük plastik bidonlara dolduruluyor. Bir an önce sona ermesi gereken büyük yanlışlardan biri de bu.” şeklinde konuştu.

 


+ Benzer Haberler
» Sandık görevlileri zamanında ulaşsın diye; Toplu ulaşıma seçim ayarı
» İZBAN’dan Selçuk için yaz uygulaması
» Buca’da yaşlı ve engellilere 24 Haziran servisi
» Başkan Kocaoğlu: Siyasette profil değişmeli
» İzmir farkı
» Konak’ta yaz tatili eğlenceli geçecek
» İzmir Gündoğdu meydanında milyonlar ‘İnce’ dedi
» Patates ve soğan zammında amaç; ‘İthalat’
» Petkim’den sermaye işlemleri bildirimi
» Otokoç Otomotiv 90. yaşında


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.06.2018
  Ticaret 21.06.2018
  Ticaret 20.06.2018
  Ticaret 19.06.2018
  Ticaret 18.06.2018
  Ticaret 14.06.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni