• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

İzmir "3. Boyoz Festivali" başladı

03 Kasım 2017 Cuma 16:00
12
14
16
18

İzmir "3. Boyoz Festivali" başladı

           FATİH ÖZKILINÇ     
     3. Boyoz Festivali, İzmir Ticaret Odası “Hayatın İçinde Boyoz” Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ile başladı. Fotoğraf sergisi açılışı sonrasında İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda “Ev boyozu ile çarşı boyozu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar” konulu konferansla devam etti.

     Konferansın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Bayozun İzmirle özdeşleştiğini ve İzmir Boyozu’nun kentin sınırlarını aştığını belirterek “Boyoz Sefarad Yahudilerinin mutfağımıza kazandırdığı bir hamur işi. Yani 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor” dedi.
     İzmir’de kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak biline Boyoz’un tanıtımı için bu yıl 3. kez gerçekleştirilen Boyoz Festivali İzmir Ticaret Odası sergi salonunda açılan “Hayatin içinde boyoz resim sergisi” ile başladı.  Sergini açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Meclis

Başkanı Rebi Akdurak ve İzmirliler katıldı.
     Sergi açılışının ardından ise İTO Meclis Salonu’nda İzmirlilerin kahvaltısının vazgeçilmezi “İzmir Boyozu” konuşuldu. “Ev boyozu ile çarşı boyozu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar”, “İzmir’in sokak lezzetleri arasında boyozun yeri” konulu konferansın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Boyozun 500 yıllık bir geçmişinin olduğuna vurgu yaparak “Boyoz Sefarad Yahudilerinin mutfağımıza kazandırdığı bir hamur işi. Yani 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor.

     Boyoz tarifini ustaları bugüne kadar taşımış. Ama, şimdi coğrafi işaret tescili alarak gelecek nesillere taşıyoruz. Tescillenmesi için az bir süre kaldı. Çay, fırında pişmiş yumurta ve boyoz mükemmel kahvaltının menüsü. Evde yapılması çok kolay değil. Ama evde de boyoz keyfi yapabilirsiniz. Ben dondurulmuş alıyorum. 225 C° fırında 15-20 dakikada sıcak sıcak boyoz hazır” diye konuştu.

İTO, İzmir’in değerlerini korumaya devam ediyor
     Konuşmasında İzmir’in değerlerini korumayı ve tanıtmayı hedeflediklerini belirten Demirtaş, “İzmir lokması ve İzmir şambalisinin coğrafi işaret belgelerini aldık. Sıra boyozumuzda. İzmir Tulum Peyniri ve İzmir kumrusu başvurularımızın da sonuçlanmasını bekliyoruz. İzmir Ekmeği’nin formülünü de oluşturduk. Tahıllı İzmir Ekmeği ve Çeşnili İzmir Ekmeği markasını aldık” şeklinde konuştu.

     Ekrem Demirtaş’ın konuşmasının ardında ise Sara Pardo, Eti Uygun, Nejat Yentürk ve Ahmet Güzelyağdöken ise Prof. Dr. Şebnem Tavman’ın moderötörlüğünde  “Ev boyozu ile çarşı boyozu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar”, “İzmir’in sokak lezzetleri arasında boyozun yeri” konuları üzerine konuştu. Yrd. Doç.Dr.Fahri Yemişçioğlu da konferansın sonunda İzmir Boyozu coğrafi işaret tescili bilimsel çalışma süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Pazar günü İzmirli boyoza doyacak
     Sergi ve konferansla start alan 3. Boyoz Festivali etkinleri kapsamında Pazar günü saat 11:00’da Gündoğdu Meydanı’nda Boyoz yeme yarışması yapılacak. Ve etkinlikte Büyükşehir Belediyesi onbinlerce boyoz, yumurta, peynir ve çay ikramında bulunacak.

 


+ Benzer Haberler
» Öncelik, kadın genç ve engelli istihdamında
» İMİB, “Ortak hareketle, 15 milyar dolara ulaşabiliriz”
» “Nakliyeci esnafa ticari akaryakıt verilmeli”
» Design Week’te katılımcı sayısı % 75 arttı
» Ar-Ge’ye geçen yıl 24,6 milyar lira harcandı
» Kaç firmaya ne kadar uçak katkı payı ödendi
» Turkcell Superonline’ın fiberi 3 milyon haneye ulaştı
» Deso, Arkas Trıo’yu ağırlayacak
» Cari açık yalıtımla azaltılabilir
» ’Endüstri 4.0 Zirvesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 18.11.2017
  Ticaret 17.11.2017
  Ticaret 16.11.2017
  Ticaret 15.11.2017
  Ticaret 14.11.2017
  Ticaret 13.11.2017
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni