• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Hazal Çatırtan ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
16/07/2018 11:41
Dondurma Yemeniz İçin 8 Önemli Neden

Hazal Çatırtan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Altunizade Hastanesi

     Çikolatalı, vanilyalı, limonlu, çilekli, kavunlu ve daha niceleri… Dondurma, özellikle sıcak yaz günlerinin en favori tatlısı hiç kuşkusuz. Tadına doyum olmaz lezzetinin yanı sıra kalsiyum ve protein başta olmak üzere içerdiği A vitamini, B vitamini, K vitamini ile fosfor gibi pek çok vitamin ve mineraller sayesinde en sağlıklı tatlılardan biri olarak yerini korumaya devam ediyor. Yaz aylarında hem serinlemek hem tatlı ihtiyacını  sağlıklı bir besinle karşılamak için haftada 2-3 kez 2’şer top dondurma yemekte faydalı.  Ayrıca özellikle tatlı isteğinin en çok görüldüğü ikindi saatlerinde, kalorisi daha düşük olduğu için sade veya meyveli dondurma tercih edilmeli.

Kemik ve diş sağlığı için önemli
     Dondurma içeriğindeki sütten dolayı tam bir kalsiyum deposu. Kalsiyum da kemik ve diş sağlığımız için çok önemli. Kalsiyum kemikleri güçlendiriyor, dişleri koruyor ve diş etlerinin güçlenmesine katkı sağlıyor. Yaş gruplarına göre farklı kalsiyum ihtiyacına sahibiz. Yetişkin kişilerde bu değer 1000-1200 mg kadar oluyor. Bu ihtiyacımızı süt/yoğurt/peynir ile karşılayabileceğimiz gibi, dondurmadan destek alarak da bir kısmını karşılayabiliriz. Örneğin 2 top dondurma ortalama 120-150 mg kalsiyum içeriyor.
     Proteinler vücudun yapı taşını oluşturuyor. Kasların temel yapısı da proteinlerden oluşuyor. Bu nedenle kasların gelişiminde protein alımı önemli. En kaliteli proteinler hayvansal kaynaklarda bulunuyor. Et, tavuk ve balığın yanı sıra süt ve süt ürünlerinin proteini de kaliteli protein grubuna giriyor. Kas sağlığı için önem taşıyan kaliteli protein ihtiyacınıza süt ürünlerinden biri olan dondurmayla da zaman zaman destek olabilirsiniz.

Bağışıklık sistemi dostu
     Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, hastalık yapıcı organizmaları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden sistem. Bağışıklık sistemi bileşenlerinin yapı taşı aminoasitler olduğundan, dondurma içeriğindeki proteinler sayesinde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olabiliyor. Çocukların gelişme çağında oldukları için protein ve vitamin-mineral ihtiyaçlarının daha fazla, bu nedenle hem güçlü bir bağışıklık sistemi hem vücut ve kas sisteminin gelişimi için çocuklar severek yedikleri dondurmayı haftada 2 defa 1-2 top kadar tüketebilirler.
     Adet dönemlerindeki kramp gibi sıkıntıların bir kısmı vitamin-mineral eksikliğinden, iştahtaki dengesizlik ve tatlı krizleri de hormonlardan kaynaklanıyor. Dondurma da içeriğindeki kalsiyum, fosfor ve potasyumla adet yakınmalarını azaltmada yarar sağlayabiliyor.

Zayıflamaya yardımcı oluyor
     Literatürdeki gözlemsel çalışmalara ve derlemelere göre süt ve ürünlerinin iştah kontrolünü daha iyi sağlaması, kalsiyumun yağ emilimini ve yağ depolanmasını azaltması sayesinde kilo kontrolünde yardımcı olduğu görülmüş. Yapılan bir çalışmada; diyet tipinden bağımsız olarak, süt ve ürünlerinden aldıkları kalsiyum oranı yüksek olan grupta kilo kaybının daha fazla olduğu gözlenmiş. Dolayısıyla dondurma da kalsiyum ihtiyacını karşılamaya destek olarak, zayıflamaya katkı sağlayabiliyor. Ancak fazla kalori alımını önlemek için kilo koruma döneminde haftada 2-3 kez 2 top önerilirken, zayıflamak isteyenlerde bu miktar haftada 1-2 defa 2 top kadar olmalı.

Mutluluk kaynağı
     Dondurma demek aynı zamanda mutluluk demek. Londra’daki Institute of Psychiatry’nin çalışmasına göre; dondurmanın soğukluğu ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etkisiyle keyifli bir deneyim yaşamamızı sağlıyor. Aynı çalışmada beyindeki haz merkezinin de (orbitofrontal korteks) dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu gösteriyor. 
     Dondurma bazı hastalıklarda gelişen çiğneme-yutma güçlüğünde veya bademcik operasyonu sonrası iyileşmede de kullanılan bir besin. Operasyon sonrasında tahriş gibi sorunları önleyebileceği gibi, protein içeriğiyle yara iyileşmesini de destekliyor. Çiğneme ve yutma güçlüğü olan hastalarda ise kalori, protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamada yararlı olabiliyor.

Kan şekerini daha kolay dengeliyor
     İçeriğinde şeker olsa bile protein içeriğinin de yüksek olması sayesinde kan şekerini diğer tatlılara oranla daha kolay dengeliyor. Üstelik tatlandırıcı ürünle yapılan çeşitleri sayesinde diyabet hastaları veya insülin direnci yüksek kişiler için de tüketilmesinde zarar olmayan bir ara öğün alternatifi.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Kuru incir rekolte tahmini 80 bin ton olarak açıklandı

  Sağlık Bakanlığı’ndan yerli ilaca destek

  Gülle: İhracatçıya yol gösterin hedefe birlikte ulaşalım

  Varank, “Türkiye ekonomisi, sanayinin öncülüğünde yoluna devam ediyor”

  Gayrimenkul sektörü rekora hazırlanıyor

  Servisçiler yönetmelikte değişiklik istedi

  Kurbanlık alırken BiP en büyük yardımcınız olacak

  Koçtaş’ın mobil uygulaması ‘Ustabilir’

  “Krizi fırsata çevirmemiz mümkün”

  Muhtarlarla “ortak akıl” buluşması

  Palandöken, “Kurban bayramı dolandırıcılarına dikkat”

  Alman devi Becker’in Türk ekonomisine güveni tam

  Kasko sigortası primleri Temmuz ayında 1 puan yükseldi

  MOSFED Başkanı Ahmet Güleç güven tazeledi

  “Su yalıtımını bilinçli yapmak depremde hayat kurtarır”

  99 depreminin ardından Türkiye evini yeniledi

  ATO’dan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na ziyaret

  Katar’dan Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım

  Ege Mahallesi’ndeki dönüşümün önü açıldı

  Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir Körfez Geçiş Projesi’ni siyasi malzeme yapmayın”

  Evdeki sandviç markete girdi 60 milyon TL’lik pazar doğdu

  Ayakkabı ve saraciye sektöründe verim artışı Alman modeli ile olacak

  Sanayi sektöründe ciro %30,6 arttı

  Bayraktar: “Kesilecek küçükbaş sayısı Almanya’nın koyun varlığından daha fazla olacak”

  Alt yapıya “bayram molası”

  Yemek yemeye günde ortalama 1 saat 58 dakika ayırıyoruz

  Hacı Bektaş-ı Veli, Buca’da anıldı

  Sokaktan körfeze

  Karşıyaka’da 100 bin kişiye ‘afet’ eğitimi

  Bayraklı’da kursiyer seçmeleri Eylül’de

  Turizm sektörünün geleceğinde neler olacak?

  Yaşar Üniversitesi ile Göç İdaresi Müdürlüğü arasında iş birliği

  Seferihisar’da “Bayram” gibi sünnet şöleni

  Fintech girişimleri hız kazanacak

  Vakko yüzde 36 büyüme ile 2018’e güçlü başlangıç yaptı

  Bornova’da kutsal mekanlarda bayram temizliği

  Bornova’da “Deprem Gerçeği ve İzmir” konuşuldu

  EISA, LG’nin yapay zeka ve ürün inovasyonlarını ödüllendirdi

  Şifre unutma derdini sona erdirecek 5 teknoloji

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  16 Ağustos 2018 Tarihli ve 30511 Sayılı Resmî Gazete

  15 Ağustos 2018 Tarihli ve 30510 Sayılı Resmî Gazete - Mükerrer

  Karayollarında Durum

  ABD’ye 533 milyon dolarlık karşı cevap

  Kaan Terzioğlu: “Sorumluluk almaya hazırız”

  “Dövizden gelen kazancın % 75’i konuta dönecek”

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 17.08.2018
  Ticaret 16.08.2018
  Ticaret 15.08.2018
  Ticaret 14.08.2018
  Ticaret 13.08.2018
  Ticaret 11.08.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni