• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Hazal Çatırtan ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
16/07/2018 11:41
Dondurma Yemeniz İçin 8 Önemli Neden

Hazal Çatırtan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Altunizade Hastanesi

     Çikolatalı, vanilyalı, limonlu, çilekli, kavunlu ve daha niceleri… Dondurma, özellikle sıcak yaz günlerinin en favori tatlısı hiç kuşkusuz. Tadına doyum olmaz lezzetinin yanı sıra kalsiyum ve protein başta olmak üzere içerdiği A vitamini, B vitamini, K vitamini ile fosfor gibi pek çok vitamin ve mineraller sayesinde en sağlıklı tatlılardan biri olarak yerini korumaya devam ediyor. Yaz aylarında hem serinlemek hem tatlı ihtiyacını  sağlıklı bir besinle karşılamak için haftada 2-3 kez 2’şer top dondurma yemekte faydalı.  Ayrıca özellikle tatlı isteğinin en çok görüldüğü ikindi saatlerinde, kalorisi daha düşük olduğu için sade veya meyveli dondurma tercih edilmeli.

Kemik ve diş sağlığı için önemli
     Dondurma içeriğindeki sütten dolayı tam bir kalsiyum deposu. Kalsiyum da kemik ve diş sağlığımız için çok önemli. Kalsiyum kemikleri güçlendiriyor, dişleri koruyor ve diş etlerinin güçlenmesine katkı sağlıyor. Yaş gruplarına göre farklı kalsiyum ihtiyacına sahibiz. Yetişkin kişilerde bu değer 1000-1200 mg kadar oluyor. Bu ihtiyacımızı süt/yoğurt/peynir ile karşılayabileceğimiz gibi, dondurmadan destek alarak da bir kısmını karşılayabiliriz. Örneğin 2 top dondurma ortalama 120-150 mg kalsiyum içeriyor.
     Proteinler vücudun yapı taşını oluşturuyor. Kasların temel yapısı da proteinlerden oluşuyor. Bu nedenle kasların gelişiminde protein alımı önemli. En kaliteli proteinler hayvansal kaynaklarda bulunuyor. Et, tavuk ve balığın yanı sıra süt ve süt ürünlerinin proteini de kaliteli protein grubuna giriyor. Kas sağlığı için önem taşıyan kaliteli protein ihtiyacınıza süt ürünlerinden biri olan dondurmayla da zaman zaman destek olabilirsiniz.

Bağışıklık sistemi dostu
     Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, hastalık yapıcı organizmaları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden sistem. Bağışıklık sistemi bileşenlerinin yapı taşı aminoasitler olduğundan, dondurma içeriğindeki proteinler sayesinde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olabiliyor. Çocukların gelişme çağında oldukları için protein ve vitamin-mineral ihtiyaçlarının daha fazla, bu nedenle hem güçlü bir bağışıklık sistemi hem vücut ve kas sisteminin gelişimi için çocuklar severek yedikleri dondurmayı haftada 2 defa 1-2 top kadar tüketebilirler.
     Adet dönemlerindeki kramp gibi sıkıntıların bir kısmı vitamin-mineral eksikliğinden, iştahtaki dengesizlik ve tatlı krizleri de hormonlardan kaynaklanıyor. Dondurma da içeriğindeki kalsiyum, fosfor ve potasyumla adet yakınmalarını azaltmada yarar sağlayabiliyor.

Zayıflamaya yardımcı oluyor
     Literatürdeki gözlemsel çalışmalara ve derlemelere göre süt ve ürünlerinin iştah kontrolünü daha iyi sağlaması, kalsiyumun yağ emilimini ve yağ depolanmasını azaltması sayesinde kilo kontrolünde yardımcı olduğu görülmüş. Yapılan bir çalışmada; diyet tipinden bağımsız olarak, süt ve ürünlerinden aldıkları kalsiyum oranı yüksek olan grupta kilo kaybının daha fazla olduğu gözlenmiş. Dolayısıyla dondurma da kalsiyum ihtiyacını karşılamaya destek olarak, zayıflamaya katkı sağlayabiliyor. Ancak fazla kalori alımını önlemek için kilo koruma döneminde haftada 2-3 kez 2 top önerilirken, zayıflamak isteyenlerde bu miktar haftada 1-2 defa 2 top kadar olmalı.

Mutluluk kaynağı
     Dondurma demek aynı zamanda mutluluk demek. Londra’daki Institute of Psychiatry’nin çalışmasına göre; dondurmanın soğukluğu ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etkisiyle keyifli bir deneyim yaşamamızı sağlıyor. Aynı çalışmada beyindeki haz merkezinin de (orbitofrontal korteks) dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu gösteriyor. 
     Dondurma bazı hastalıklarda gelişen çiğneme-yutma güçlüğünde veya bademcik operasyonu sonrası iyileşmede de kullanılan bir besin. Operasyon sonrasında tahriş gibi sorunları önleyebileceği gibi, protein içeriğiyle yara iyileşmesini de destekliyor. Çiğneme ve yutma güçlüğü olan hastalarda ise kalori, protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamada yararlı olabiliyor.

Kan şekerini daha kolay dengeliyor
     İçeriğinde şeker olsa bile protein içeriğinin de yüksek olması sayesinde kan şekerini diğer tatlılara oranla daha kolay dengeliyor. Üstelik tatlandırıcı ürünle yapılan çeşitleri sayesinde diyabet hastaları veya insülin direnci yüksek kişiler için de tüketilmesinde zarar olmayan bir ara öğün alternatifi.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Esnafta ‘ücretli’ poşet endişesi

  “Konkordatolar ekonomik hayatı derinden etkiliyor”

  Aslan, ilçe ilçe proje anlatıyor

  Zıtlaşma yok, centilmenlik var

  “Topluluğumuzun yarattığı ciro, Türkiye milli gelirinin yüzde 7’sine eşdeğerdir”

  Güzelbahçe Piri Reis, Fransız televizyonunda

  Galataport Projesi MAPIC 2018 ile ilk kez uluslararası arenada

  “Değerli taşlar kuyumculuğa katkıda bulunacak”

  Güneşten payımızı alalım

  Yabancılara gayrimenkul satışı %58,5 arttı

  Altın Orman, satış başarısıyla dikkat çekiyor

  TOBTİM’den Karlov Vakfı’na anlamlı jest

  Portekiz Büyükelçisi’nden yatırım daveti

  ALTO Yüksek İstişare Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi

  Çeşme Altın Yunus’ta 44.yıl coşkusu

  Avrupa’nın en iyi festivalleri elinizin altında

  2018 yılsonunda hedef 1000 ton satış hacmi

  TARSİM hasarları uydudan takip ediyor!

  Buca Otokent esnafının 21 yıllık ruhsat rüyası gerçek oldu

  Yarım litre zeytinyağı 30 bin liraya satıldı

  Aşık Mahzuni Şerif Kültür Cemevi’nde ilk cem gerçekleştirildi

  Vapur beklemek hiç bu kadar keyifli olmamıştı

  Karşıyaka’da spor kurslarına büyük ilgi

  Dans etmek gençleştirir

  Gaziemir’den Milli Takım’a

  Doğanlar’da Prof. Dr. Aysel Bayraktar Kültür Merkezi açıldı

  Çocuk Hakları Bornova’da konuşulacak

  İhale Özetleri

  17 Kasım 2018 Tarihli ve 30598 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 10.12.2018 - 13:30

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 26.11.2018 - 11:30

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 10.12.2018 - 10:30

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 27.11.2018 - 10:00

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 10.12.2018 - 11:00

  İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN GAYRİMENKUL SATIŞI

  BORNOVA VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜN’DEN İLANEN TEBLİĞ

  TÜBİTAK’tan milli ve özgün teknolojilere destek

  Tarım makineleri ihracatında hedef 800 milyon dolar

  Ekim ayında kurulan şirket sayısı arttı

  “Motorinde indirim için fazla beklenmemeli”

  Sanayi üretiminde yüzde 2,7 azalma

  Toplam ciro endeksi yüzde 32,3 arttı

  Yılda 12,4 kilogram kırmızı et tüketiyoruz

  Kaplan, “Daha iyisi için geliyoruz”

  Ekonomi, yerli ve yenilebilir enerji ile sürdürülebilir

  Özgörkey Otomotiv’den BMW, Mini, Land Rover ve Jaguar

  İzmirli Omorfo ve Mitra, endüstrideki kötü kokulara son verecek

  Kipa AVM, İbi ile Tosi’yi minik dostlarıyla buluşturuyor

  Kürk sektörünün genç tasarımcıları ödüllendirildi

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 17.11.2018
  Ticaret 16.11.2018
  Ticaret 15.11.2018
  Ticaret 14.11.2018
  Ticaret 13.11.2018
  Ticaret 12.11.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni