• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Gıdada bilgi kirliliğine dikkat!

30 Temmuz 2020 Perşembe 14:00
12
14
16
18

Gıdada bilgi kirliliğine dikkat!

           HABER MERKEZİ     
     Değişen alışkanlıklar, yaşam koşulları ve sosyal medya nedeniyle yaşadığımız yoğun bilgi bombardımanı çeşitli endişelerle birlikte bilgi kirliliği yani infodemiyi de beraberinde getiriyor. Tükettiğimiz gıdalarda yaşadığımız bilgi kirliliğine en iyi örnek olarak margarini gösteren Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, bitkisel kökenli bir gıda maddesi olan margarinin sanılanın aksine kolesterol, trans yağ içermediğini ve doymuş yağ asidi oranının neredeyse sıvı yağlar seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor.

     İnsanın varlığını sürdürebilmesi, hayattan keyif alması, sosyalleşmesi ve sağlığı için en temel ihtiyaçlarından biri de yemek yemek. Ancak sıklıkla karşılaştığımız ne yememiz ve yemememiz gerektiğine dair bilimsel olmayan yanlış bilgiler, hem ekonomik hem de sağlık anlamında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Gıda alanındaki bilgi kirliliğiyle ve önyargılarla bilimsel referanslarla mücadele eden Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), özellikle margarin konusunda yanlış bilinen doğruları paylaşarak, tüketicileri bilgilendiriyor.

Bilgi kirliliğinden en fazla etkilenen gıda: Margarin
     MÜMSAD Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, tüketiciler için margarin hakkında bilinmesi gereken bilimsel gerçekleri şöyle sıralıyor; “151 yılı aşan bir geçmişi olan margarin, değişen bilimsel veriler, yaşam alışkanlıkları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yenilenerek üretilmeye devam ediyor. Ülkemizde üretilen, yerli margarinler tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretiliyor.  Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. Türk Gıda Kodeksi’ne göre %1’in altındaki trans yağ içeriği ‘trans yağ yoktur’ şeklinde ifade edilir. Ülkemizde üretilen margarinler de trans yağ içermez.  Hatta tüketicileri bilgilendirmek için margarin paketlerinin üzerinde “trans yağ yoktur” logosu da yer alır.

Doymuş yağ mı doymamış yağ mı?
     Dengeli beslenme için günlük enerjimizin %30’unu yağlardan almamız gerektiğini hatırlatan Ebru Akdağ, “Sağlık otoriteleri tarafından günlük yağ tüketiminde doymuş, tekli-doymamış, çoklu-doymamış yağ asitlerinin 1/1/1 oranında alınması önerilir. Doğadaki bütün yağlar hem doymuş hem doymamış yağ içerir. Yumuşak (kase) margarinlerdeki doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağlar seviyesindedir. Doğadaki hiçbir yağ bu yağ asitlerini 1/1/1 oranında içermez. Modern margarin ise bu orana en yakın yağ türüdür.” diyerek, yanlış bilinen doğruları paylaşıyor.


+ Benzer Haberler
» Turkcell’den 13,6 milyar TL ile tüm zamanların en iyi yarıyıl geliri
» Bergama’da numaraj sorununa kalıcı çözüm
» ŞOK Marketler, net satış gelirlerini 9,9 milyar TL’ye yükseltti
» Aktif Bank yarı yıl rakamlarını açıkladı
» BT dünyasında değişen İK trendlerine ayak uydurun
» Binlerce web sitesi risk altında
» OPPO A31 ve A52 Türkiye’de satışa sunuldu
» Yıldız Holding’in 65 milyar TL cirosu Fahrettin Ertik’e emanet
» Rockwell Automation endüstriyel bilişim portföyünü genişletti
» Hackerler tatillerde de peşinizi bırakmıyor


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticarit 15.08.2020
  Ticaret 14.08.2020
  Ticaret 13.08.2020
  Ticaret 12.08.2020
  Ticaret 11.08.2020
  Ticaret 10.08.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni